Groenten kun je zachter maken door ze te stoven. Denk bijvoorbeeld aan wortels, courgette, of broccoli. Breng ze op smaak met kruiden of een beetje boter.
Water is nodig om de groenten zacht te maken, maar in plaats van ze eerst te koken voordat je ze sauteert, draaien we het proces om. Met andere woorden, sauteer de groenten eerst tot ze vlekkerig bruin zijn maar niet gaar en voeg dan een kleine hoeveelheid water toe aan de pan .
Groenten worden lekker knapperig wanneer je ze bakt. Het klinkt - en is - eenvoudig: wat olijfolie, peper en zout, en dan de oven in op hoge temperatuur.
Kook harde groenten tot ze zacht zijn: Bak de gesneden groenten in een beetje olijfolie of boter , houd het vuur laag en laat de groenten echt gaar worden en smaak ontwikkelen. Bruin de groenten als je dat wilt.
Rooster de groenten gedurende 45 tot 60 minuten .
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de groenten 30 minuten. Roer de groenten om en rooster de groenten vervolgens nog eens 15 tot 30 minuten. Ze moeten zacht en goudbruin worden als ze klaar zijn met roosteren.
Groenten kun je zachter maken door ze te stoven. Denk bijvoorbeeld aan wortels, courgette, of broccoli. Breng ze op smaak met kruiden of een beetje boter.
Diepvriesgroenten hebben vaak wat meer kruiden nodig dan verse groenten. Gebruik je favoriete kruiden, specerijen en andere smaakversterkers zoals citroensap of knoflook . Rooster ze: Roosteren kan je diepvriesgroenten transformeren door hun natuurlijke zoetheid naar voren te brengen.
Over het algemeen zijn zachtere groenten, zoals sperziebonen en bloemkool, in 10 tot 20 minuten gaar. Taaie, harde groenten, zoals pompoen en aardappelen, hebben 30 minuten of langer nodig. Grote stukken hebben ook langer nodig om te koken dan kleinere stukken.
In een soeprecept dat gedeeld werd op Bon Appétit, stelt chef Molly Baz voor om één portie groenten te gebruiken om de bouillon op smaak te brengen . De aromatische bouillon kan vervolgens gezeefd worden, en dan meer wortels en selderij toegevoegd en gekookt tot in de perfectie voor een heldere kleur en stevige textuur.
Fornuis (Sauteren & Stoom)
Voeg de broccoliroosjes en stengelstukjes toe en kook, af en toe roerend, tot de broccoli op sommige plekken bruin is geworden en heldergroen is geworden, ongeveer 4 minuten. Voeg een paar eetlepels water toe en doe het deksel op de pan om de broccoli ongeveer 3 minuten te stomen, tot hij gaar is .
Je hebt niet veel nodig : een eetlepel zetmeel per pond groente zou voldoende moeten zijn. Verdeel de groenten over een met bakpapier of folie beklede bakplaat en rooster ze zoals gewoonlijk voor extra knapperige resultaten, met misschien dertig seconden extra werk.
4. Koken op een te lage temperatuur . Hoewel het instellen van de oven op een lage temperatuur zeker groenten zal koken, is het niet genoeg om het soort diepbruine, gekarameliseerde, knapperige buitenkant te bereiken die roosteren zo heerlijk maakt. Volg deze tip: Geroosterde groenten vereisen hoge hitte.
Hoe moet ik mijn in de oven geroosterde groenten bewaren en opwarmen? Bewaar vers smakende in de oven geroosterde groenten in een luchtdichte bak in de koelkast. Ze blijven tot vijf dagen goed. Om op te warmen, verspreid je ze op een bakplaat en verwarm je ze in de oven op 170 °C tot ze door en door verwarmd zijn.
Om een soep, stoofpot of saus dikker te maken, is het ideaal om het deksel onbedekt te laten . "Het moet eraf, of half bedekt, als je het reductieproces vertraagt," zegt Stephen Chavez, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education.
Maak het spannend.
Paprika, chilipoeder, komijn, rode pepervlokken - er zijn eindeloos veel mogelijkheden die letterlijk in uw kruidenkast staan. Zelfs een snufje zout en peper kan wonderen doen voor het creëren van smaakvollere gestoomde groenten.
Pectine breekt af bij hitte , dus wanneer groenten worden gekookt, begint de pectine af te breken en dat laat de binding tussen de cellen los. Dat is wat ervoor zorgt dat groenten zachter worden. Als dat gebeurt, beginnen vitaminen en mineralen uit de cellen te migreren en kunnen ze verloren gaan in het kookwater.
Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Tips voor het toevoegen van groenten
Ongeveer 10 minuten voordat de soep klaar is , kunt u één of twee kopjes gehakte groenten aan de soep toevoegen.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Kook de wortels in een grote pan met kokend water tot ze zacht zijn, ongeveer 8 tot 10 minuten . Giet de wortels af en laat net genoeg kookwater over om de bodem van de pan te bedekken; zet de wortels apart.
3-5 minuten voor bladgroenten, bijvoorbeeld paksoi, kool, boerenkool, spinazie, snijbiet. 8-10 minuten voor stevigere groenten , bijvoorbeeld broccoli, bonen, spruitjes, bloemkool, prei, erwten, suikermaïs.
Groenten en aardappelen bij een hoge temperatuur en gedurende langere tijd koken in water leidt tot een aanzienlijk verlies aan wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C, foliumzuur en B-vitaminen. Vitaminen zijn gevoelig voor afbraak door hitte. Wateroplosbare vitaminen gaan bovendien deels verloren via het kookvocht.
Inderdaad! En je hoeft je ook geen zorgen te maken over het ontdooien ervan. Sterker nog, je moet diepvriesgroenten niet ontdooien voordat je ze roostert . De hoge hitte van de oven zorgt ervoor dat het vocht uit de diepvriesgroenten snel verdampt, waardoor je een knapperiger resultaat krijgt dan wanneer je je diepvriesgroenten van tevoren zou ontdooien.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot. Dus wokken met verse groenten is de boodschap!
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.