Een granny blokspanner bestaat uit een houten basis met gaatjes op gelijke afstand waar je pinnen in kunt draaien. Op deze pinnen schuif je de granny squares, door de vele gaatjes is het ook mogelijk om andere vormen op te spannen.
Het blocken doe je door middel van natspuiten. Eerst moet je met spelden het haakwerk vastzetten op de zachte ondergrond in de gewenste vorm, vervolgens bespuit je het haakwerk met water met een plantenspuit (met eventueel een klein beetje wolwasmiddel in het water) en daarna laat je het helemaal opdrogen.
Het blocken van je haakwerk zorgt ervoor dat je steken van je haakwerk gelijkmatiger worden, en het helpt bij de drapering ervan. Je haakwerk zal er dus mooier uit zien, en meer gelijk van vorm worden.
Meet met een rolmaatje/centimeter na of de afmetingen kloppen en span dat het werk op. Dit doe je door speldjes/blockers op de juiste plek te prikken. Zet het stevig vast. Begin met het grof opspannen van je werk.
Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter 'open' te krijgen.
Wil je de naden persen van je wollen kledingstuk? Zorg er dan voor dat je dit heel voorzichtig en met een vochtige doek doet. Anders kun je de naden doorpersen waardoor ze zichtbaar worden aan de goede kant, en dat wil je juist niet.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
Het werk golft/krult om – te veel of te weinig steken
Bij het haken van een cirkel of bij het begin van een bol, kan het werk soms gaan golfen of omkrullen. Soms probeer je misschien het probleem te negeren en haak je verder, hopend dat het probleem vanzelf verdwijnt. Helaas is dat bijna nooit het geval!
Bij de tunische breisteek steek je de naald door die omgekeerde 'u', sla je de draad om en neem je de lus op. Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op. Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.
Doosje van 20 blocs, rijen met spelden, om uw haak- en breiwerk mooi te blocken. De set betaat uit 12 blockers met 8 spelden en 8 blockers met 4 spelden. Voor het blokken van je handwerk zijn er verschillende methodes om de eucalan te gebruiken.
Na vele uren op een warme schoot kan het project worden gekruld, zodat het niet goed valt. Blokken is een manier om de vezels op hun plaats te zetten, zodat ze de gewenste vorm krijgen. Over het algemeen blok je door het project nat te maken en te drogen in de vorm die je wilt hebben.
De zijkant van je deken kun je dus afwerken met zo'n basisrand. Je doet dit door de draad te nemen waarmee je de rand op gaat zetten. Het maakt eigenlijk niet uit welke kleur je hier kiest, je mag iets kiezen wat je zelf het mooiste vindt. Het belangrijkste is dat je de draad vast zet met een vaste.
Om een mooie ronde cirkel te haken, meerder je in elke toer het aantal dat je in de eerste toer had. Bij knuffels zijn dat er standaard 6. Voor een platte cirkel in vasten, meerder je dus elke toer 6 keer. De tweede toer haak je daarom dus 2 v in elke steek.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
KETTINGSTEEK RAND
De kettingrand vormt een heel mooie zelfkant, met een perfecte rand voor het opnemen van steken of voor het omstikken van naden. Maar als je een onzichtbare naad wil is deze manier niet ideaal. Goede kant: haal de eerste steek recht af zonder te breien en brei de laatste steek van de rij recht.
Brei je vast of strak? Probeer dan eens wat verder op de naald te breien in plaats van op de naaldpunten. Met andere woorden, steek je naald dieper in de steek en bij het doorhalen laat je de steek verder op je rechter naald glijden voordat je de steek van de linker naald af laat glijden.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Na het opzetten van de steken wordt de eerste pen, of de eerste naald, gebreid. Hierna wordt beschreven hoe een rechtshandige breier kan breien.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Het symbool dat meestal voor het halve stokje wordt gebruikt in diagrammen is een stokje met een dakje. Als afkorting wordt vaak hstk gebruikt.