De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen sms-berichten om met burgers en ondernemers te communiceren. Maar wij vragen u nooit in een sms-bericht om via een link geld over te maken of persoonlijke gegevens door te geven.
Momenteel is er een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze mail staat dat u uw UBO-gegevens bij de Kamer van Koophandel moet controleren. Daarom moet u in de e-mail op de knop 'controleer gegevens' klikken.
Op dit moment stuurt de Belastingdienst een deel van zijn berichten digitaal, sommige digitaal en op papier en sommige alleen op papier. Maar dat gaat veranderen. In de toekomst kan iedereen onze post namelijk ontvangen op de manier die hij wenst, dat wil zeggen op papier óf digitaal. U kiest straks zelf.
Een phishing-sms herken je aan de valse link in het bericht. Een valse link is een verkeerd webadres. Dit lijkt soms op het echte adres van een bedrijf, maar is net even anders. Het echte adres is: www.ing.nl.
Wij waarschuwen u voor een valse e-mail (phishing). Deze lijkt afkomstig van de Belastingdienst of MijnOverheid. Verwijder de e-mail direct en scan de QR-code in de mail niet. In de e-mail staat dat er een nieuw document van de Belastingdienst voor u klaarstaat in de berichtenbox van MijnOverheid.
Banken zijn wettelijk verplicht om rekeninginformatie van klanten te delen met binnen- en buitenlandse belastingdiensten. Voor u als consument betekent het dat u makkelijker aangifte kunt doen, vanwege de vooraf ingevulde aangifte (VIA).
De Belastingdienst gebruikt in bepaalde gevallen sms-berichten om met burgers en ondernemers te communiceren. Maar wij vragen u nooit in een sms-bericht om via een link geld over te maken of persoonlijke gegevens door te geven.
Regelmatig worden er berichten (appjes, sms'jes, e-mails, brieven) verstuurd of telefoontjes gepleegd uit naam van de Belastingdienst. De afzender lijkt dan de Belastingdienst, maar is dat niet. Dit wordt ook wel phishing genoemd. Goed om te weten: wij sturen nooit directe betaalverzoeken.
Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Wil je weten hoe je een nep sms herkent of wat je moet doen als je toch op zo'n link hebt geklikt? Lees dan ons uitgebreide artikel over sms-fraude. Kan een sms een virus bevatten? Ja, je kunt per ongeluk een virus of andere malware downloaden via links in frauduleuze sms-berichten.
Wij controleren door te vergelijken
U geeft uw loon, uitkering of pensioen aan ons door. Uw werkgever, UWV of pensioenmaatschappij doet dat ook. We vergelijken de bedragen. Als ze niet hetzelfde zijn, dan krijgt u daar misschien een vraag over.
Wij kunnen u namelijk ook anoniem bellen, met een mobiel nummer of met een doorkiesnummer. Bijvoorbeeld als u een klacht of een bezwaar hebt ingediend en de behandelaar contact met u opneemt. Twijfelt of u een medewerker van de Belastingdienst aan de lijn hebt? Geef dan nooit uw persoonlijke gegevens door.
Want al die miljoenen aangiftes controleren we natuurlijk niet allemaal handmatig. Dat controleren gaat op 2 manieren. Vooraf hebben we al een aantal gegevens ontvangen. Bijvoorbeeld van uw werkgever, uitkeringsinstantie, bank en hypotheekverstrekker.
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de Belastingdienst klein, met 0,4% voor kleine ondernemingen en 2,5% voor middelgrote ondernemingen.
Waarom Aangetekend Mailen? Een Aangetekende Mail versturen is eenvoudiger en voordeliger dan het versturen van een aangetekende brief per post. Daarnaast heb je meer zekerheid dat het bericht ook daadwerkelijk bij de ontvanger terecht komt.
De snelste manier om te zien of u belasting moet betalen, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in, en u ziet meteen wat u moet betalen.
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar. Lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Het virus kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen en uw e-mail programma gebruiken om zich te verspreiden naar andere toestellen. Besmetting gebeurt dan ook geregeld doordat een onveilige email bijlage geopend wordt.
De belangrijkste telefoonnummers van de Belastingdienst zijn: BelastingTelefoon: 0800 - 0543 (gratis)BelastingTelefoon Auto: 0800 - 0749 (gratis)BelastingTelefoon Buitenland: +31 55 5 385 385.
U kunt het geregistreerd inkomen zelf bekijken op Mijn Belastingdienst en op MijnOverheid. Daar ziet u ook waar uw inkomen op gebaseerd is.
Bellen met gebarentolk of tekst
U kunt ons ook bellen met een gebarentolk, of met iemand die uw geschreven tekst voorleest aan de medewerker van de BelastingTelefoon. Bel ons daarvoor met KPN Teletolk.nl.
Bij belastingontduiking doet iemand expres de belastingaangifte verkeerd of niet volledig.Of betalen mensen of bedrijven expres geen of te weinig belasting.
Vanuit dat oogpunt is de Belastingdienst menselijk. Vooral bij massale processen (maar niet alleen daar!)laat de Belastingdienst nogal eens een steekje vallen. De lijst met schrijf- en tikfouten, overnamefouten, systeemfouten, instructiefouten, automatiseringsfouten, etc. is onuitputtelijk.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.