Als je onverwacht wordt gebeld of bent gebeld door een buitenlands fraude telefoonnummer dat je niet kent, let dan goed op, er is mogelijk sprake van Wangirir fraude. Wij raden je aan om buitenlandse telefoonoproepen die je niet herkent, niet zomaar terug te bellen.
Het is voldoende als u zegt dat u niet meer gebeld wilt worden. Dit heet: recht van verzet. De verkoper moet dan het gesprek stoppen en mag u niet meer bellen. U kunt ook zelf contact leggen met het bedrijf en zeggen dat u niet meer gebeld wilt worden.
Ben je gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer? Wees dan voorzichtig met terugbellen, vanwege een vergrote kans op oplichting. Dit wordt wangiri-fraude benoemd. Buitenlandse oplichters gebruiken een computer om snel zo veel mogelijk willekeurige telefoonnummers te bellen.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
In je Telefoon-app kun je rechtsboven op de drie verticale puntjes drukken en vervolgens op Instellingen tikken. Bij Beller-ID en spamgesprekken filteren kun je telefoontjes die door je telefoon worden aangemerkt als spam negeren. Ook hier kan de bewoording wat verschillen per smartphone.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Word je gebeld door een 06-nummer dat je niet kent? Let dan goed op: criminelen bellen namelijk steeds vaker met een Nederlands mobiel nummer en doen zich dan voor als medewerker van een bedrijf of instantie, waarschuwt de politie dinsdag in het AD.
Op het scherm een onbekend nummer. Als je opneemt begint er een bandje te lopen. Een stem zegt namens de nationale politie (of de Hoge Raad) te bellen. Je burgerservicenummer (BSN) is misbruikt, er is een arrestatiebevel tegen je uitgevaardigd, of je naam is gevallen in rechtszaak rond drugshandel.
Jammer genoeg zijn er criminelen die telefoonnummers van anderen gebruiken om te bellen met mensen dit wordt inderdaad spoof calls genoemd. Hier kun jij en wij niets aan doen om het tegen te houden Het advies dat wij geven is om vooral niet terug te bellen.
Een recht voor elke telefoonabonnee. Genoeg van reclameoproepen? De “Bel-me-niet-meer-lijst” zorgt ervoor dat u geen ongewenste reclame meer ontvangt via de telefoon. Als u zich op deze lijst inschrijft, moeten direct-marketingbedrijven uw telefoonnummer en naam van hun contactlijsten schrappen.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Er is namelijk een verschil tussen spam en phishing. Spam bestaat voornamelijk uit ongewenste advertenties en berichten om je iets te verkopen. Bij phishing gaat het om valse e-mails waarbij een internetcrimineel jouw persoonlijke gegevens probeert te achterhalen, zoals je gebruikersnaam of wachtwoord.
Stuur de frauduleuze e-mail door naar [email protected] en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.
Naast het gewoonlijke doel van spam om ongevraagd reclame te maken, heeft spam op het web vaak een extra doel: doordat de spam op veel websites gekopieerd wordt, verwijzen er veel links naar de website van de spammer, waardoor deze website in de rankings van zoekmachines stijgt, zie ook Googlebom.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
Nee, het Bel-me-niet register bestaat niet meer sinds 1 juli 2021. Voor 1 juli 2021 mochten verkopers u bellen, tenzij u was ingeschreven in het Bel-me-niet register. De regels zijn nu omgedraaid: ze mogen u alleen bellen als u toestemming hebt gegeven of klant bent (geweest).
Je bent vaak niet de enige die wakker ligt met de vraag: van wie is dit 06-nummer dat je mobiel belt? Daarom zijn er websites als wieheeftgebeld.nl, waar mensen dit nummer op kunnen plaatsen. Door op elkaar te reageren, ontdek je dan wie er gebeld heeft.
Wangiri is een Japanse term. De term staat voor 'één keer over laten gaan en ophangen'. De oplichters bellen met een onbekend nummer uit het buitenland en hangen meteen op als de telefoon een keer over is gegaan. Het slachtoffer ziet vervolgens een gemiste oproep.
Een andere persoon kan niet via jouw nummer bellen.
Zij kunnen hooguit hun nummer doorschakelen naar de jouwe. Maar in dat geval zijn de kosten voor hen, niet voor jou. Wat ook nog kan is spoofing. Dat is een manier waarop er in het display een ander nummer wordt weergegeven dan waar daadwerkelijk vandaan wordt gebeld.
Wangirifraude: hoge kosten na terugbellen vreemd nummer
Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je krijgt een pieptoon te horen, waardoor je denkt dat de ander heeft opgehangen. Je bent echter in 'gesprek' met een duur betaalnummer in het buitenland.
Op uw mobiele telefoon kunt u valse sms-berichten van oplichters ontvangen. Dat wordt ook wel smishing genoemd, phishing via sms. De afzender van het sms-bericht lijkt uw bank te zijn, of een ander vertrouwd bedrijf of instelling.
Je merkt onbekende oproepen of sms'jes op in je geschiedenis. Hackers kunnen je telefoon afluisteren met een sms-trojan. Of ze kunnen zich voordoen als jou om persoonlijke informatie van je dierbaren te stelen. Houd een oogje in het zeil, want beide methoden laten 'broodkruimels' achter als uitgaande berichten.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.