Kort gezegd, is er geen aantoonbaar bewijs voor de werking van een waterontharder magneet tegen kalkaanslag. De werking van magnetische waterontharders wordt als onbewezen en onwetenschappelijk beschouwd.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
Een waterontharder kan voor belangrijke voordelen in je huishouden zorgen. Zo maakt een waterontharder hard water zacht, wat leidt tot minder kalkafzetting, zachtere huid en haren, minder verspilling van schoonmaakproducten en van wasmiddel en minder stroomverbruik van je elektrische apparaten.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Ook ijzerionen kunnen verwijderd worden met waterontharding. De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
Een elektrische waterontharder verbruikt energie. Het energieverbruik van een waterontharder is gemiddeld 9 kWh. Dit komt overeen met zo'n 1,80 euro per jaar. Men maakt gebruik van een waterontharder om het leidingwater te ontharden.
Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.
Af en toe bereiken ons vragen zoals "Hoe lange blijven magneten goed?" of "Kunnen magneten hun kracht verliezen?". Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Watermoleculen zijn zogenaamde dipolen met elektrische eigenschappen. De watermoleculen vormen ringen om ionen, die op hun beurt positief of negatief geladen zijn. Als men een magneet in het water brengt, dan volgt een afstoting van de ionen overeenkomstig hun lading.
Kalk verwijderen uit de waterleiding
Dit gaat geleidelijk en hiervoor heb je een waterontharder of kalkfilter nodig. Immers, kalkaanslag ontstaat door hard water. Hoe harder het water, des te meer ontstaat er kalkaanslag. Om de waterleiding te ontkalken is een waterontharder de ideale optie.
Hoe werkt de Amfa4000? Met een enorme kracht van 1600 Gauss zorgen de magnetische velden ervoor dat Calcium en Magnesium niet kristalliseren tot een harde aanslag zoals normaal. De Amfa4000® haalt deze mineralen niet uit het water maar onderdrukt de negatieve effecten waardoor deze niet meer neerslaan.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
De meeste waterontharders werken met zout. Die hebben een afvoer nodig om het zoute spoelwater naar de riool te leiden. Er zijn daarnaast ook waterontharders zonder afvoer op de markt.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
De beste waterontharder is zuinig
Let bij aankoop zowel op het stroomverbruik als het zoutverbruik. Een waterverzachter functioneert 24 uur per dag. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt. Hoe zuiniger het apparaat, des te meer kun je besparen.
De waterontharders magneet voor kleine huishoudens
Dan is de waterontharder 1000 uitermate geschikt! De waterontharder 1000 is geschikt voor huishoudens van 2-3 personen en zorgt ervoor dat er geen nieuwe kalkaanslag op de leidingen vormt en bestaande kalkaanslag naar een paar weken verdwijnt.
De beste waterontharder voor de meeste huishoudens is deze Amfa 4000. Deze waterontharder van Amfa onderscheidt zich als beste van andere merken door de lage prijs van €199, de makkelijke montage en de goede magnetische ontharding.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Het water dat door de ontharder behandeld is, verandert van samenstelling en is mogelijk niet meer drinkbaar. Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt.
Een waterontharder neem je omdat je geen kalk in je water wilt. Kalkvrij water heeft een aantal grote voordelen. Een waterontharder is bijvoorbeeld duurzaam en goed voor je huid. Je apparaten gaan langer mee en je hoeft geen agressieve, chemische schoomaakmiddelen te gebruiken tegen kalkaanslag.