Volgens moslims stuurde hun god Allah de engel Gabriël naar Mohammed om hem uit te leggen hoe mensen moesten leven. Mohammed vertelde de inwoners van Mekka over deze boodschap. Daarna verhuisde Mohammed naar de stad
Het ontstaan van de Islam
In het Midden-Oosten stichtte Mohammed (570-632) de derde monotheïstische godsdienst. Hij probeerde in het begin zijn geloof te verspreiden in Mekka, maar boekte weinig succes.
De Islam is ontstaan dankzij de openbaringen die de engel Gabriël deed aan de profeet Mohammed (570-632). Mohammed, geboren in Mekka, leefde eerst als herdersjongen, later als koopman, waarbij hij veel reizen maakte.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
De islam werd vanaf de tiende eeuw geïntroduceerd, door reizigers uit Egypte en Noord-Afrika. Lange tijd was de islam vooral een godsdienst van elites. Politieke leiders gebruikten het als een ideologie die zeer geschikt was voor de vorming van centraal geleide staten.
In Medina, de eerste islamitische staat, werden het jodendom en het christendom officieel erkend, maar andere geloven en ook atheïsme werden niet verboden.
' 'Volgens de islamitische traditie ontving de profeet Mohammed de geschriften die de basis van de Koran vormden tussen de jaren 610 en 632.
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
Mekka, Saoedi-Arabië
Dat begon al bij Abraham, of Ibrahim in het Arabisch. Hij zou een steen uit het paradijs hebben ontvangen van de engel Gabriël. Het relikwie wordt tot op de dag van vandaag bewaard in de Kaäba, een eeuwenoude granieten kubus in de Masjid al-Haram ('Grote Moskee').
'Wereldbevolking groeit, maar islam groeit harder'
Zo zou het aantal christenen kunnen toenemen van 2,17 miljard in 2010 naar 2,92 miljard in 2050. Het aantal moslims zou in die periode oplopen van 1,6 naar 2,76 miljard - een sterkere groei.
Etymologie. De meest gangbare theorie is dat het woord Allah is afgeleid uit een samentrekking van al en ʾilāh tot al-ilāh, wat 'de god' of 'degene die aanbeden wordt' betekent. Een andere theorie traceert de etymologie van Allah uit het Aramese woord, Alāhā, wat God betekent.
Volgens de traditie is die Kaaba gebouwd door de bijbelse aartsvader Ibrahim (Abraham). Ten tijde van Mohammed was het een tempel met drie standbeelden van goden en godinnen, die door de profeet werden buiten gegooid om het monotheïsme te symboliseren.
Verovering van Arabië: Na de dood van Mohammed in 632 zetten zijn opvolgers, bekend als de kaliefen, de uitbreiding voort. Ze veroverden snel het Arabische schiereiland en brachten verschillende stammen en steden onder islamitische heerschappij.
De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, verbonden met de Laylat al Qadr, de 'Waardevolle Nacht'. Dit is de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie. Moslims mogen wel vlees eten van runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.
Een aantal zaken worden als makruh beschouwd, zoals echtscheiding en het verspillen van water voor de wudu of de ghusl. Ook het spelen met je kleding tijdens de salat is afkeurenswaardig. Roken wordt vaak beschouwd als makruh, maar er zijn ook fiqh-geleerden die aannemen dat het haram is.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten.
25 maal komt de naam Jezus voor in de Koran. De moslims zien Hem als een groot profeet, die wonderen verrichtte, maar ze beschouwen Hem niet als zoon van God en ze verwerpen dat Hij aan het kruis gestorven is.
Wist je dat in het Paradijs iedereen 33 jaar zal zijn en niet zal verouderen? De mensen van het Paradijs zullen dit in de meest perfecte en prachtigste verschijning betreden.
1.1.
De islam spant wat dit betreft duidelijk de kroon. Zo kent deze godsdienst de zogenaamde “99 Schone Namen van God”, een lijst van 99 namen die worden gebruikt om Allah te benoemen of te beschrijven. Uit deze lijst zijn er 84 terug te vinden in de Koran.