Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Bij normaal gebruik zijn wasmiddelen veilig . Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen in wasmiddel, zoals enzymen, geurstoffen. (parfum) of conserveermiddelen. Als je weet dat je allergisch bent voor een stof, kun je beter voor een wasmiddel kiezen waar deze stof niet in zit.
Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten te geven, bijvoorbeeld een klontje boter. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel verkorten en daarmee schade beperken. Laat het kind niet braken!
Schuimende reinigingsmiddelen zoals handafwasmiddel, producten om bellen te blazen en shampoo bevatten hoofdzakelijk water en een detergent. Dit detergent is niet giftig maar wel irriterend (prikkelend) en kan daarom braken veroorzaken.
Veel wasgoed, zoals je kleding en beddengoed, komt direct met je huid in contact. Een wasmiddel bevat stofjes die de was heerlijk schoon maken, maar deze blijven wel achter in het wasgoed. Die ingrediënten in wasmiddelen kunnen huidirritatie en allergieën veroorzaken of verergeren.
Overgevoeligheid voor de ingrediënten in wasmiddel kan ook contact dermatitis veroorzaken. Ook dit verschijnt in de vorm van een rode, jeukende uitslag en kan zich in de 12 tot 72 uur daarna nog flink blijven ontwikkelen. Gelukkig kun je dit allemaal voorkomen door voor mildere wasproducten te kiezen.
Allergisch contact eczeem door wasmiddel
Allergisch contacteczeem, ook wel waseczeem genoemd, kan veroorzaakt worden door wasmiddel, maar ook door wasverzachters, afwasmiddel en andere schoonmaakmiddelen. Als je kleding met normaal wasmiddel wast, dan zitten hier allergenen zoals chemische stoffen en parfum in.
Veel oproepen bij het Antigifcentrum gaan over kinderen die een beetje shampoo of douchegel inslikken. Dit geeft symptomen zoals misselijkheid, braken of wat buikpijn, maar zelden ernstig.
Braken moet je bij schoonmaakmiddelen nooit opwekken: de stof gaat dan nóg een keer langs de slokdarm. Nog schadelijker. De maag kan over het algemeen beter tegen die bijtende en schuimende stoffen dan de slokdarm." Wat moeten ouders dan doen?
Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Symptomen vergiftiging
Vergiftigingen kunnen verschillende symptomen geven. Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree.
Minimaliseer acuut gevaar: ledig de mond van het kind en verwijder de giftige stof. Kijk na of het kind goed bewust is en reageert, en of de ademhaling en hartslag normaal zijn. Zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen ernstig zijn. Spoel gif op de huid of in de ogen onmiddellijk weg met veel stromend water.
Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn. Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma.
Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Nadelen vloeibaar wasmiddel:
In verhouding is het duurder in aanschaf. U gebruikt snel te veel. In sommige gevallen maakt het minder goed schoon. Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën.
Inslikken. verdunde oplossing*: de inname van een kleine hoeveelheid is niet gevaarlijk. Het kan leiden tot milde symptomen van misselijkheid, braken en buikpijn. Grote hoeveelheden kunnen brandwonden in de mond, slokdarm en maag veroorzaken.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Parfum en schoonmaakmiddelen bevatten grote hoeveelheden pure alcohol. Deze hoge concentratie van alcohol (97%) kan vrijwel direct dodelijk zijn. Volgens de onderzoekers is in heel Oost-Europa sprake van hevige drankproblemen. Ten tijde van het communisme was alcohol vaak het enige dat mensen konden betalen.
Zeep of shampoo veroorzaakt een irritatie: de kans is groot dat je kind het heel vies vindt. Maar het kan gevaarlijk worden omdat zulke producten kunnen gaan schuimen, wat voor verstikking kan zorgen en een irritatie aan de luchtwegen kan geven.
Zorg ervoor dat je geen terpentine inslikt. Op het etiket van een fles terpentine staat altijd dat je niet opzettelijk moet braken als je het per ongeluk binnenkrijgt. Bij het braken kan er namelijk een kleine hoeveelheid terpentine in de longen komen. Dat kan leiden tot een ernstige longontsteking.
L'Arbre Vert ecologisch vloeibaar wasmiddel Sensitive Skin & Baby is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. De wasmiddelen van L'Arbre Vert bevatten sowieso geen allergenen (stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken), maar dit wasmiddel bevat wasactieve ingrediënten die nóg milder zijn voor de huid.
Parfums zitten vaak in wasverzachter om het product én het wasgoed lekker te laten ruiken. Sommige mensen zijn allergisch voor parfum en kunnen er allergische reacties van krijgen. Denk aan eczeem, bultjes en jeuk.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.