Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
Beschrijving. De Japanse lariks (Larix kaempferi) is een bladverliezende conifeer met een spits toelopende kegelvormige, zeer open kroon. De vertakking is horizontaal afstaand; de zwaardere takken onderlangs hangen veelal iets door. Deze coniferen groeien in het begin zeer snel, maar de groei neemt af met de leeftijd.
Larix (Lariks of Lork) is een bijzonder coniferen geslacht. Deze coniferen verkleuren namelijk op spectaculaire wijze in de herfst. De blikvanger kan uitgroeien tot wel 40 meter hoogte en zie je dus veel terug in grote tuinen of parken.
Algemeen. De Lork of Lariks (Larix) is als conifeer een bijzondere boom te noemen. Het is namelijk het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. Wel geniet je in de herfst daardoor van een prachtige herfstverkleuring, van fel oranjegeel tot goudgeel.
De Europese lariks komt van nature voor in de Alpen en Karpaten en groeit daar tot aan de boomgrens. De groei is daar gemiddeld genomen langzamer, maar de bomen worden er wel veel ouder. In Nederland stelt de lariks geen bijzonder hoge eisen aan de bodem.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
Douglas is doorgaans iet meer rosé van kleur terwijl Lariks doorgaans geler is. Een ander relatief klein verschil is dat Douglas doorgaans iets minder scheurt dan Lariks, terwijl de duurzaamheid van Lariks iets hoger licht dan Douglas. Een ander verschil is dat Lariks minder stabiel is dan Douglas.
Lariks hout, ook wel geschreven als Larix, valt op door de meer gele kleur.
Opmerkingen: Na Taxus kan Siberisch Lariks gezien worden als het beste en meest duurzame grenenhout van Europa.
De Lariks boom heeft een hoge dichtheid en kent daardoor minder werking. Het is een geliefde houtsoort in de bouw. Het is een harshoudende houtsoort. Het is hierdoor hout wat minder gevoelig voor schimmels en rotten.
Wij adviseren u om direct contact met de grond bij (onbehandeld) larikshout te vermijden. Lariks hout hout wordt gebruikt voor overkappingen, schuurtjes, tuinhuizen, pergola's, gevelbekleding, speeltoestellen, schuttingen & poorten.
Het gebruik van Douglas en Siberisch lariks
Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als overkapping of veranda. Maar ook Siberisch lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van Tropisch hardhout, zijn Douglas en Siberisch lariks relatief goedkope houtsoorten.
Naaldbomen hebben geen vlakke bladeren, maar naaldvormige of schubvormige bladeren. De Dennenfamilie omvat een groep eenhuizige bomen. De naaldvormige bladeren staan verspreid aan zijtakken of in een bundel van 2-5 op zogenaamde kortloten.
Is een lariks giftig? Nee hoor, een lariks is niet giftig.
Deze naaldboom verliest WEL zijn naalden in de winter: de lariks. De lariks heeft korte zachte naalden Ze groeien in bosjes aan de takjes. Hoe hou je die naaldbomen nou uit elkaar? Daar is een trucje voor: De S van Spar staat voor Solo: de naalden van de spar staan los op de stam, ze staan solo.
De lariks kan in zijn natuurlijke woongebied 40 – 50 meter hoog en soms wel 600 jaar oud worden. Het onderste deel van de stam bij volwassen bomen is vrij van takken. De dikke, gegroefde schors is lichtbruin.
Grenenhout is waarschijnlijk het makkelijkst te herkennen door de onderscheidende lichte kleur en de kolkende donkere knoesten. Het is zachthout afkomstig uit de gematigde klimaatzones op het noordelijke halfrond. Door het veelzijdige karakter wordt het veel gebruikt voor meubels.
Ook doet de kwaliteit van het hout en de hardheid hiervan veel tegen splijten, een hardhouten plank heeft veel minder de neiging te splijten als een vuren plank. Ook is de levensduur van hardhout veel langer en beter beschermd tegen invloed van buitenaf.
Kenmerken douglas hout
Douglas hout heeft een geelbruine kleur die onder invloed van lucht en licht verkleurt naar oranjeachtig geelbruin. Na droging zal het hout vergrijzen. De nerf van het hout is (zeer) fijn en de draad is overwegend recht en hard. Na het drogen zal Douglas hout steeds harder worden.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Lariks hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Lariks hout.
Lariks behandelen doet u met beits of houtverf. Het resultaat is dat het hout langer meegaat en een mooie uitstraling blijft behouden.
Douglashout is afkomstig van de douglasspar, die tegenwoordig ook in Nederland groeien. Deze douglasspar heette origineel 'Oregon Pine', wat letterlijk naaldboom uit Oregon betekent. Zo groeit de boom van nature in het westen van Noord-Amerika en kan tot wel 100 meter hoogte reiken.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee.