De zaden van de lupine zijn heel giftig, maar vergis je niet; hele plant is giftig voor mensen en dieren. Stengel, blad en bloem geven absoluut klachten en actie moet direct worden ondernomen.
De plant is in de 19e eeuw ingevoerd in Noordwest- Europa en komt hier alleen voor als vaste plant. De plant wordt gekweekt als sierplant of dient als voedsel voor mens en dier. Alleen de zaden in de peulvruchten van de Lupine zijn erg giftig.
De witte, gele en blauwe lupine worden het meest gebruikt voor consumptie. Van lupine kun je de bonen eten. Na het verwijderen van de schil kunnen verschillende ingrediënten worden geproduceerd, zoals lupinemeel en eiwitconcentraat.
Lupine bevat veel eiwit, is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Lupinebonen bevatten alle essentiële aminozuren. Uit onderzoek uitgevoerd in Australië en België blijkt dat lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en de darmfunctie verbetert.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Lupine-allergie
Symptomen van jeuk in de mond, netelroos en angioedeem tot anafylaxie zijn gemeld na lupineconsumptie. Ook acute astma en benauwdheid door zwelling in de keel zijn geconstateerd bij ernstige lupine-allergie.
Vanwege de diepe wortels is de lupine niet geschikt als potplant, maar ze kan daardoor wel goed voor haar eigen water zorgen. Als de lupine eenmaal goed is geworteld, is water geven alleen nodig in lang aanhoudende perioden van droogte.
Lupinebonen zijn een perfecte snack. Even oefenen met eten, want het velletje, taai maar eetbaar, laat je meestal staan. Je kan de boon eruit knijpen of in de mond de boon open kauwen en het velletje uit je mond halen.
De eenvoudigste manier om lupine te vermeerderen, is door in het voorjaar lupine stekken te nemen. Dat doe je in het voorjaar, zodra de plant weer begint te groeien. Pak een jonge scheut en trek die naar beneden tot hij loskomt van de ouderplant.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
Beschrijving. Dit lupinesoort (Lupinus polyphyllus) is een vaste plant. Dat betekent dat hij elk jaar gewoon weer bloeit. Onze andere twee soorten lupines zijn eenjarigen, zij bloeien sneller maar sterven af na de bloei.
Snoeien lupine
Knip uitgebloeide bloemen direct weg. Hierdoor komt de Lupine opnieuw tot bloei in augustus. Snoei de planten in het najaar ongeveer 10 cm. boven de grond af.
Lupine (Lupinus 'My Castle')
De plant is redelijk winterhard, maar een paar zaden bewaren om eventueel bij te zaaien in april is geen slecht idee.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Cacao komt van de cacaoboom, waar cacaobonen aan groeien, en is vooral bekend van de chocolade.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: de gevlekte scheerling is gewoon te vinden in bermen langs wegen. Oorspronkelijk was de plant vooral te vinden in Limburg en in duingebieden, maar nu duikt hij overal op.