De toxische dosis van cytisine bedraagt 0.5 mg per kilogram lichaamsgewicht. De hele struik is giftig, vooral de zaden en de bast. In de late herfst bevatten de rijpe zaden van Laburnum anagyroides tot 1,5 % cytisine. Maar er werden ook intoxicaties beschreven met bloemen (0,2 % cytisine) en bladeren (0,3 % cytisine).
Gouden regen (Laburnum anagyroides) Gif: Gehele plant vooral de zaden sterk giftig. SYMPTOMEN: Buik kramp, braken, misselijk, stoornissen hart en bloedsomloop, bewusteloosheid, krampen. Herfsttijloos (Colchicum autumnale) GIF: Knollen. SYMPTOMEN: Hevige krampen van maag en darmen.
Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig, ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen.Maar ook de wortels en twijgen zijn giftig. Al bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid en maagkrampen optreden en vaak is opname in een ziekenhuis ter observatie aan te raden.
Paarden zijn erg gevoelig voor goudenregen. Slechts 0,5 gram zaden per kg kunnen dodelijk zijn voor een paard.
Blauweregen
Bij blauweregen zijn het de peulen en erwtjes die giftig zijn voor honden. Krijgt jouw huisdier het sap ervan in zijn oog, kan dat zijn hoornvlies ernstig irriteren. En durft hij ervan te proeven, kunnen er ernstige maag- darmproblemen optreden.
Giftige planten
De druif (Vitis vinifera, vooral voor de hond) en leliesoorten (geslacht Lilium, met name bij de kat) blijkt als het om vergiftigingen gaat als plant het meest giftig voor honden.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Schade aan je gevel
Deze klimplant is dus een enorm snelle groeier. Als je de blauweregen niet regelmatig een knipbeurt geeft kunnen de uitlopers schade aanrichten aan je gevel. En dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je huis.
Is de blauwe regen giftig? Ja, de blauwe regen is zeer giftig en kan ook nog flinke irritatie veroorzaken. Met name de peulen en de zaden die ontstaan na de bloei zijn enorm giftig, maar ook de twijgen en de wortels zijn giftig.
Als u ziet dat uw hond net een giftige plant heeft gegeten kunt u uw hond laten braken. Op die manier worden de giftige stoffen van de plant zo min mogelijk opgenomen in het bloed van uw hond. Vertoont uw hond één van de symptomen die hierboven beschreven staan? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Kerstroos (Helleborus niger) is ook behoorlijk giftig. Het bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Inname kan net zoals de andere planten maagdarmklachten veroorzaken maar ook sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
Koelvloeistof en antivries, maar ook ruitensproeiervloeistof en remolie, bevatten een stofje dat ethyleenglycol heet. Er is vastgesteld dat 5 milliliter antivries per kg lichaamsgewicht dodelijk is voor een hond.
Goudenregen is weliswaar tijdelijk tegen droogte bestand, maar het is beter om rondom de wortels een laag mulch aan te brengen. Compost beschermt tegen uitdroging en bevat voldoende voedingsstoffen. Veel onderhoud heeft goudenregen niet nodig. Het is voldoende om dode en lelijke takken te verwijderen.
Hiervoor kan je in mei een stukje van ongeveer 15 centimeter van een al houtachtige scheut afknippen. Verwijder de bladeren en de knoppen van de stek en plaats deze in een glas met water op een lichtrijke plek bij kamertemperatuur. De eerste wortels zullen al na enkele dagen verschijnen.
Hoe oud wordt een gouden regen? De gouden regen (Laburnum wateri 'Vossii') is een boom die van nature heel oud kan worden. Plant hem op een zonnige plek en hij kan jaren doorgroeien tot een mooie, volwassen boom.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Naarmate honden volwassen worden, neemt hun vermogen om zuivelproducten te verteren af omdat ze de enzymen missen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat ze tekenen van lactose-intolerantie zoals braken, diarree en maagklachten kunnen vertonen als ze melk, room of kaas eten.
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
"Als je niets doet, kan het dier nog meer in paniek raken. Bovendien, als er nog geen symptomen zijn maar wel vermoedens dat het dier drugs op heeft, kan de dierenarts de hond of kat laten braken." Als een hond een vergiftiging overleeft, dan is er vaak geen blijvende schade.