Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé of gekiemde bonen zijn een goede optie als gezonde snack, of u kunt ze consumeren als aanvulling op uw normale maaltijden. Met de aanwezigheid van een goede hoeveelheid voedingsvezels zijn ze vooral gunstig voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals obesitas, een hoog cholesterolgehalte en diabetes.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Kook spruiten grondig . Door spruiten op hoog vuur te verhitten, worden de meeste schadelijke bacteriën gedood en wordt het risico op voedselvergiftiging verminderd.
Taugé roerbakken duurt 1-2 minuten. Je kunt de groente ook in de magnetron bereiden in 2 tot 3 minuten. Of stoom de taugé in 3-5 minuten.
Taugé kun je bijvoorbeeld rauw over de gado gado scheppen of meebakken of koken in een westers of oosters groente- of vleesgerecht. Bak en kook taugé kort dan blijft de groente lekker knapperig.
Mungbonen en linzen zijn het makkelijkst en snelst te ontkiemen. Alfalfa, kikkererwten en adzukibonen zijn ook goed voor beginners, maar hebben iets meer tijd nodig. Besmette zaden zijn meestal de bron van kiemgerelateerde ziekte-uitbraken, dus schone zaden zijn essentieel.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Kiemen is de initiatie van het leven voor een zaadje, zoals deze gekiemde bonen. Kiemen kan veel gezondheidsvoordelen hebben. Zodra een zaadje kiemt, worden de verbindingen die worden gebruikt om het zaadje intact te houden totdat het kan ontkiemen, tenietgedaan door een toename van enzymen.
Onderzoek toont aan dat het eten van antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals peulvruchten en taugé , positief gecorreleerd is met het voorkomen van degeneratieve ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, artritis en de ziekte van Alzheimer .
Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is!
Laag in calorieën: taugé bevat weinig calorieën, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen zonder voedingsstoffen op te offeren . Rijk aan vezels: ze bevatten veel voedingsvezels, die verzadiging bevorderen en honger verminderen, wat helpt bij gewichtsbeheersing.
Deze voedingsrijke taugé zit boordevol essentiële vitaminen en mineralen. Ze geven niet alleen kleur en textuur aan je maaltijd, ze zitten ook boordevol essentiële vetzuren, antioxidanten en enzymen die ons helpen ons voedsel te verteren .
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Daarom adviseert de FDA mensen met een groter risico op voedselgerelateerde ziekten om geen rauwe spruiten te eten . De FDA waarschuwt consumenten dat om het risico op ziekte door spruiten te verkleinen...zeg gewoon nee. Eet ze niet.
Taugé is op veel manieren gezond, van de hoge concentraties vitamine C en K tot de eiwitten en vezels die ze hun kenmerkende crunch geven. Ze bevatten ook foliumzuur, mangaan, fosfor en ijzer. Hier zijn enkele voordelen die u kunt krijgen door taugé aan uw dieet toe te voegen.
Bij het schoonmaken van taugé is het belangrijk om mogelijke bacteriën te verwijderen, vooral als je van plan bent om de spruiten rauw te gebruiken. Een effectieve manier om dit te doen is door de taugé kort in kokend water te dompelen. Deze snelle blancheerbehandeling helpt om bacteriën, zoals salmonella, te doden.
Wokken of roerbakken is een kooktechniek afkomstig uit Azië, en is de meest voorkomende bereiding van taugé. Zo zit taugé vaak in de wokgroente-mixen van de supermarkt. Daarnaast kun je ook gemakkelijk zelf een zakje taugé aan je eigen roerbakmaaltijd toevoegen.
De NHS adviseert momenteel alleen rauwe taugé te eten als ze het label 'ready to eat' hebben ; alle andere spruiten moeten grondig worden gekookt tot ze helemaal stomend heet zijn. Mensen in kwetsbare groepen wordt geadviseerd alle spruiten te koken tot ze helemaal stomend heet zijn voordat ze worden gegeten.
“ Geef ze een snelle roerbak met een beetje olie, kruid ze met zout en sojasaus, doe ze in een bakje en vries ze in .” Op die manier zijn ze klaar om te eten de volgende keer dat je echt zin hebt in een roerbak – geen nieuwe zak nodig. Als het weer kouder wordt, is een andere makkelijke oplossing om taugé te gebruiken als topping op soepen.
Breng de bouillon aan de kook. Voeg de hete bouillon toe aan de koude massa en zorg dat deze echt goed koud is! Voeg de tauge en gehakte stukjes toe en blijf roeren tot er een mooie gladde soep ontstaat. Houd het geheel tegen de kook aan en blijf ongeveer 45 minuten roeren om aanbranden te voorkomen.
Houd je aan de TGT-datum
Bederf kan bij kiemgroenten een serieus gezondheidsprobleem zijn. Door een gevaarlijke in verse taugé woekerende Escherichia Coli-bacteriestam, ontstond bijvoorbeeld het EHEC-schandaal in 2011. Er vielen 53 doden.