Een nog niet geopende pot is tot een jaar houdbaar bij kamertemperatuur, nu het vullen van de jampotten. Is de jam suikervrij, dus niet gemaakt met suiker of geleisuiker, dan is de geopende pot nog maximaal 6 weken houdbaar in de koelkast. Een gesloten jampot ongeveer nog 6 weken houdbaar bij kamertemperatuur.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.
Als je dus confituur maakt zonder suikers en/of met laagcalorische zoetstoffen, is het belangrijk om die vanaf de opening in de koelkast te bewaren en bij voorkeur binnen de drie weken op te eten.
JamAangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje makkelijk buiten de koelkast bewaren. Zelfs als ie open is, blijft ie lange tijd goed.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer. Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart. De kelder is ideaal.
Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden.
Ons algemeen advies is om het product na openen meteen in de koelkast te bewaren en daarbij de pot goed te sluiten zodat er geen lucht bij komt. Daarnaast dient u altijd schoon bestek te gebruiken. Met dit advies kunt u zeker 2-3 weken van het product genieten.
Bewaar je confituur steeds op een donkere, droge en koele plaats. Een kelder of donkere gang is hiervoor de perfecte plaats. Eens de pot confituur geopend is, is het belangrijk om die te bewaren in de koelkast.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Hoe vriest u confituur in? U mag confituur pas invriezen wanneer die volledig is afgekoeld. Bokalen zijn ideaal, omdat ze extreem hittebestendig zijn en beter bestand tegen spanning, maar in principe kunt u elk recipiënt gebruiken.
Goed nieuws: vrijwel al het fruit kan worden ingevroren. Voorkom dat vruchten bruin worden door ze te besprenkelen met citroensap. Verwijder voor het invriezen de pitten en de schil, vries na het wassen het fruit gedroogd in – het liefst in bakjes. Je kunt 't dan 10 tot 12 maanden bewaren.
Doe 500 gram rood fruit (diepvries) en het sinaasappelsap in een pan en kook 10 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Duw het fruitmengsel met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef. Doe terug in de pan en voeg 2 eetlepels chiazaad toe.
Geopende Jam kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade. Ongeopende zelfgemaakte Jam kan op een droge, koele en donkere plaats 6 tot 12 maanden bewaard worden. Geopende zelfgemaakte Jam kan in de koelkast tot 3 maanden bewaard worden.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Vul de warme potten met warme jam, gelei of confituur tot net (1 centimeter) onder de rand. Hiervoor kun je een pollepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot. Verwijder eventuele luchtbellen.
Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Het is een voedingsmiddel dat onder andere gebruikt wordt als broodbeleg en in gebak.
Droog bewaren. Van Gilse Geleisuiker is onbeperkt houdbaar, maar de geleerkracht kan na verloop van tijd minder worden. U kunt de jam, gelei en confiture ongeopend een jaar bewaren. Na opening is de jam gekoeld beperkt houdbaar.
Jampot op de kop of niet? Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen.