Japanners hebben hun goede gezondheid dus mede te danken aan een gezond voedingspatroon, wat bestaat uit pure ingrediënten en veel groenten. Andere positieve invloeden die bijdragen aan de hoge levensverwachting zijn een sterk sociaal netwerk, en het hebben van doelen oftewel ''Ikigai''.
Een van de belangrijkste redenen dat Japanners zo gezond oud worden, is omdat overgewicht er niet of nauwelijks voorkomt. Ze eten namelijk volgens het hara hachi bunme-principe, ook wel bekend als hara hachi bu.
Het zal je dan vast niet verbazen dat de gemiddelde levensverwachting in Japan 84,2 jaar is. Ter vergelijking: in Nederland is dit 81,5 jaar en in Tsjaad slechts 54,3 jaar (World Health Organization, 2016).
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
De Japanse keuken behelst veel eten dat je helpt af te vallen, waaronder zeewier, soja, fruit, groene thee, groenten en rijst. Los van het feit dat je er op een gezonde manier van afvalt, bezitten deze producten ook verschillende zaken die het verouderingsproces tegengaan.
Nederland doet het overigens niet slecht. Ons land komt op een 19de plaats (van de 137 onderzochte landen) met een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar. Net vóór het Verenigd Koninkrijk (20ste plek). Helemaal onderaan de lijst komt Swaziland, hier worden de mensen gemiddeld slechts 48,9.
Japanners zijn ondanks hun verlegenheid de meest eerbiedige en behulpzame mensen. En overdreven beleefd en geduldig. Zien ze je sukkelen met een kaart, dan proberen ze je met handen en voeten te helpen. Desnoods lopen ze zelfs mee tot de plek waar je moet zijn.
De Japanse keuken draait vooral om vis. Japanners eten meer vis dan wie ook, 68 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. Dat is ruim vijf keer zoveel dan wat Nederlanders aan vis eten. Ze eten bijna alles: krabben, met scharen en al, zeeslakken, kwallen en de nationale lekkernij, de blauwvintonijn.
Het Okinawa-dieet bestaat uit veel meer plant dan dier, veel vette vis, sojaproducten, paddestoelen, zoete aardappelen, groene thee. Bakken gebeurt met koolzaadolie, een gezond vet, net als olijfolie. Ruim tachtig procent van het voedsel bestaat uit groente, fruit, granen en peulvruchten.
Openbare uitingen van affectie. Hand-in-hand over straat lopen, knuffelend op een parkbankje zitten, of een lekkere pakkerd op de mond. Hier kijken we er meestal niet zo van op. In Japan is het echter niet gepast om in het openbaar overduidelijke tekenen van affectie te laten zien.
De Japanse naam voor Japan is “Nihon” of “Nippon”, wat vrij vertaald “de oorsprong van de zon” betekent.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden.
Japan is een automatenland
In een restaurant kost een flesje cola vaak rond de ¥ 300, maar in de automaat kost een blikje van 300 ml meestal ¥ 120 en 500 ml kost ¥ 150.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).