Het kan stress verminderen, je bloeddruk verlagen en je immuunsysteem versterken. En bovendien geeft het je de mogelijkheid om te genieten van verse groenten en fruit uit eigen tuin – zonder pesticiden. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, er valt altijd iets nieuws te leren en te ontdekken.
Regelmatig in de tuin werken is óók lichaamsbeweging. Tuinieren is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor je lijf. Het is net als sporten: een dagje flink onkruid wieden, schoffelen en het groenafval opruimen kost je heel wat energie.
Gezonder en lekkerder:
Met een moestuin heb je altijd verse groenten.Deze groenten zitten nog vol met vitamines en mineralen. Zelfgekweekte groenten en kruiden zijn hierdoor ook veel smaakvoller. Je kunt zelf kiezen voor onbespoten groenten en kruiden.
'Mensen die tuinieren blijken gezonder te zijn, herstellen sneller van ziekte, hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Je schoffelt namelijk niet alleen je tuin, ook je geest. ' Bovendien ben je in de tuin bezig met aardse zaken, in plaats van met andere mensen.
Behalve in het unieke scenario dat het hard kan gaan vriezen, zijn de herfst en winter juist hele geschikte perioden voor tuinaanleg. We zitten dan namelijk midden in het plantseizoen. Niet alleen zijn planten dan goedkoper, ook zal de beplanting sneller en beter aanslaan.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
Hier wordt wel heel makkelijk gedaan over het verkrijgen van grond voor een moestuin. Wil je werkelijk ervan kunnen leven dan heb je een behoorlijk stuk grond nodig. En die grond is er gewoonweg niet. Er is al ruimte gebrek in Nederland, dus het op grote schaal gaan houden van moestuinen werkt niet.
Het korte antwoord op de vraag: voor een moestuin van ongeveer 200 m2 heb je ongeveer 8 uur per week nodig. Maar eigenlijk kan je het niet zo kort en bondig beantwoorden, want hoeveel tijd je besteedt aan je moestuin hangt af van veel factoren, zoals de grondsituatie, beplanting, gewassen en je manier van tuinieren.
Tuinieren: 350 calorieën per uur
Zonnetje op je gezicht, met je handen in de aarde wroeten en als resultaat krijg je een kleurende en geurende tuin. Maar ook een strak lijf! Je verbrandt namelijk 350 calorieën per uur met het planten, zaaien en snoeien van bloemen, planten en bomen.
Actief tuinieren staat gelijk aan 100 stappen per minuut; 100 minuten tuinieren staat daarmee gelijk aan 10.000 stappen.
Bij ecologisch tuinieren gebruik je geen pesticiden en kunstmest.Je tuiniert in harmonie met de natuur. Zo help je verschillende planten en dieren in je omgeving te laten gedijen. Je zorgt ook voor een gezonde bodem en trekt nuttige insecten en vogels aan.
Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Daarnaast zijn je zelfgekweekte groenten veel kwaliteitsvoller, want ze zijn onbespoten, op het rijpste moment geplukt en vers uit je tuin naar je bord gebracht.
Stap 2: Hoe groot moet je moestuin zijn
Een moestuin vraagt immers dagelijks om wat aandacht. Voor een echte beginneling is een lapje grond van zo'n 10 m² ruim voldoende. Als je ervan droomt om – bijna – het hele jaar door je eigen verse groenten te oogsten, dan moet je ongeveer 50 m² oppervlakte per persoon voorzien.
Volgens Jelle Medema van Makkelijke Moestuin - een website waarop kennis gedeeld wordt over moestuinen en zaden - kun je met het kweken van je eigen eten behoorlijk wat geld besparen. Hij rekende uit dat een bak van 120 bij 120 centimeter per jaar al rond de 200 euro aan biologisch eten oplevert.
Sommige soorten, zoals aardappelen en uien zijn al vrij goedkoop in de winkel. Het kweken hiervan zal je dus niet veel geld besparen. Maar bonen, (kers)tomaten, courgettes en diverse soorten sla zijn enorm productieve planten. Die leveren zelfs in een kleine ruimte een grote oogst op.
Ik heb geen geld voor een moestuin
Dan is moestuinieren niet eens zo duur. Bij een volkstuincomplex ben je gemiddeld 100 euro per jaar kwijt. Daar komen de zaadjes, plantjes en gereedschap natuurlijk bij, maar je krijgt er biologische fruit en groenten voor terug.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
De gemiddelde prijzen van een tuinaanleg kunnen erg uiteen lopen. Zo kan er voor de ene tuinaanleg € 600,- in rekening worden gebracht terwijl de andere wel oploopt tot € 15.000,-. Natuurlijk zijn de kosten afhankelijk van het aantal m2 (vierkante meters) van de tuin.
Zorg er dan voor dat je eerst alle oude onderdelen van je tuin verwijdert, zoals bestrating, beplanting, gras, etc. Breng daarna, voordat je start met de aanleg van je nieuwe tuin, vruchtbare grond aan zodat de nieuwe beplanting in optimale omstandigheden kan groeien. De bodem is namelijk de basis van je tuin.
Zuid: de ideale oriëntatie voor het huis en de tuin, op het zuiden! Het is zonder twijfel de beste en meest lichte kant, en als de tuin aan deze kant ligt, dan is er bijna de hele dag volop natuurlijk licht.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”