Denk aan omega 3, 6 en 9 vetzuren, maar ook de vetoplosbare vitamines A, E en K. Zeker als de ghee is gemaakt van boter van gras gevoerde koeien, dus grasboter. Het goede vet in ghee helpt om vitamines (A,D,E en K) en mineralen (calcium en magnesium) goed op te kunnen nemen vanuit je darmen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter.Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken.
Bakken en braden
Sommige verzadigde vetzuren kun je zelfs gebruiken om in te frituren, zoals kokosolie. Verzadigde vetzuren oxideren lang niet zo gemakkelijk als de vetten in de andere categorieën. Van alle verzadigde vetten kan ghee het beste tegen hoge verhitting.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken. Ghee is ook uitstekend koud te gebruiken, bijvoorbeeld als smeersel op brood, crackers of toast.
Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Beste keuze. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
Ghee is namelijk een zeer zuivere vorm van geklaarde boter. Wanneer je boter zachtjes laat smelten en daarna een tijdje laat staan komen de melkbestanddelen bovendrijven. Deze worden eraf geschept en de boter is daarmee kort gezegd geklaard en dus vrij van lactose.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Bakproducten met onverzadigde vetten
De beste opties zijn volgens Van Boekel zonnebloemolie en olijfolie. Al vindt hij dat je ook gerust roomboter kunt gebruiken. "Veel mensen vinden dit lekker, onder wie ikzelf. Het bevat wel verzadigd vet, maar ook weer niet zoveel.
Verzadigde vetten en transvetten zijn slechte vetten omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zijn goede vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en daarmee een bijdrage aan de hartgezondheid leveren.
Ghee is eigenlijk 1000 jaar houdbaar. Zo is het verhaal en buiten de koeling! Maar er wordt gewerkt met een THT van twee jaar (ook na openen).
Ghee is een veelgebruikt hard soort vet in de Indiase keuken. Het wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft dan alleen botervet over. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd.
Ghee zelf maken, goedkoper en leuk!
Ghee is kant-en-klaar te koop, maar dan is het vrij prijzig, per liter € 20,83 (AH maart 2020) .
Naast het feit dat geklaarde boter ontzettend lekker is, kent het ook meerdere voordelen. Zo is deze pure botersoort een stuk geschikter om mee te bakken omdat de boter niet verbrandt. Geklaarde boter bevat daarnaast geen lactose meer en is daarom geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
In de Indiase keuken is geklaarde boter, waar het ook wel 'ghee' of 'ghi' wordt genoemd, ontzettend belangrijk. Eigenlijk is het heel simpel en is het vooral belangrijk dat je de boter heel langzaam smelt en niet bruin wordt. Het beste kun je dit doen door de boter au bain-marie te verwarmen.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Ook met het authentieke frituren in dierlijk vet, zoals Ossewit, is helemaal niets mis. Deze vetten bevatten weliswaar meer verzadigd vet dan de meeste plantaardige vetten -en oliën, maar de ongezonde transvetten blijven ook hierin ver onder de vastgestelde norm.
Waarom sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitting
De stoffen die hierbij vrijkomen worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen en kunnen erg ongezond zijn. Oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie.