Netelroos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het trekt meestal binnen een paar uur of dagen weg, maar het kan ook langer dan 6 weken aanhouden. Dan heeft u last van chronische netelroos. Deze laatste vorm komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.
Netelroos kan ook pijn doen. Allergische reacties kunnen erger worden naarmate je er vaker last van hebt. In het ergste geval kun je een anafylactische reactie krijgen, waarbij je in shock kunt raken en zelfs kunt overlijden.
Mogelijke klachten die ontstaan bij galbulten en netelroos zijn: Hevig jeukende, verheven rode vlekken op de huid die vaak bleek zijn in het midden. Koorts en grieperigheid.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Meestal is een bult binnen 1 dag verdwenen. Omdat er steeds nieuwe bulten bij kunnen komen, kan het langer duren voordat alle bulten verdwenen zijn. Na 4 weken hebben de meeste mensen helemaal geen bulten meer. Bij 5 tot 20 van de 100 mensen verdwijnt de netelroos niet binnen 6 weken.
Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven.
Die prikkels die galbulten of netelroos veroorzaken, zijn bijvoorbeeld voeding, medicijnen, een virusinfectie (vaak bij kinderen), lichamelijke inspanning, kou, warmte (zoals zonlicht op de huid), of druk op de huid. Meestal is voor iemand onbekend welke prikkel de oorzaak is van de allergische reactie.
Nee. Langdurige netelroos (chronische urticaria) is een inflammatoire aandoening, maar is géén allergie en evenmin een voedingsintolerantie. Is het besmettelijk?
Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Bij deze hevige vorm van netelroos heb je eerder een branderig gevoel en/of pijn dan jeuk. De zwelling van de lippen en oogleden duurt meestal 1 tot 3 dagen. Het is belangrijk om een onderliggende vorm van erfelijk angio-oedeem uit te sluiten. Denk ook aan een ernstige allergische of anafylactische reactie.
In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
Patiënten met chronische urticaria kunnen daar erg veel last van hebben. Door de constante jeuk kunnen ze slecht slapen, overdag niet goed studeren of werken en last krijgen van prikkelbaarheid en een sombere stemming.
Wat is het? Netelroos, ook netelkoorts of urticaria genoemd, is een vrij onschuldige allergische reactie. Je kan het herkennen aan de rode bultjes op de huid die jeuken en vaak een prikkelend of brandend gevoel geven.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Hoe ziet urticaria eruit ? In korte tijd ontwikkelt zich een heftig jeukende huiduitslag , die begint met rode vlekjes en daarna in verdikte bleke plekken overgaat. De huidafwijkingen kunnen al of niet samenvloeien tot grotere vlakke plakkaten.
In de meeste gevallen is deze huidaandoening van korte duur (acute netelroos). Soms zelfs zo kort dat de verschijnselen alweer weg zijn, voordat men besloten heeft naar de huisarts te gaan. Niettemin zijn er mensen bij wie netelroos langdurig optreedt en zelfs maanden tot jaren kan voortduren (chronische netelroos).
Netelroos of urticaria is een huidreactie waarbij vochtophopingen en hevig jeukende roze bultjes ontstaan. Deze bultjes worden ook wel galbulten genoemd. Een andere naam voor netelroos is urticaria.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.