Mierenpoeder is niet dodelijk of erg gevaarlijk voor gezonde volwassenen. Maar de gifstoffen erin zijn effectief genoeg om sterke insecten zoals mieren te doden. Kinderen en huisdieren zijn veel gevoeliger voor de stoffen in mierenpoeder. Gebruik binnenshuis wordt afgeraden als je kinderen en/of huisdieren hebt.
Biologische poeders zorgen ervoor dat mieren die ermee in aanraking komen gedesoriënteerd raken. Daardoor weten ze de weg naar het nest niet meer te vinden. De larven in het nest krijgen dan geen voedsel meer en leggen uiteindelijk ook het loodje.
Kinderen kunnen niet vergiftigd raken door een mierenlokdoos in de mond te steken of door hun handen af te likken na het aanraken van een de doos. In het uitzonderlijk geval waar een kind de volledige inhoud van een mierenlokdoos opeet, neem je het best contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).
ECOstyle MiroMax 2 in 1 Mierenpoeder is een natuurvriendelijk product en kan als oplossing rechtstreeks in mierennesten worden gegoten, op die manier wordt het mierennest totaal uitgeroeid. Doordat dit product op basis van Pyrethrinen werkt is het niet schadelijk voor honden of katten.
Mierenpoeder werkt het beste als je het op of rondom het mierennest strooit. Mieren die dan het nest verlaten raken meteen desoriënteert, of sterven zelfs direct. Maar ook op de looppaden van de mieren is mierenpoeder heel effectief. Het moment waarop mierenpoeder het beste werkt is vroeg in de ochtend of 's avonds.
Ook kunnen sommige soorten mieren steken of bijten. De tropische faraomier, die weinig voorkomt in ons land, kan met zijn urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden. Het is nog onvoldoende duidelijk welke ziekteverschijnselen het gevolg zijn van mieren.
Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.
Mierengif met stoffen als deltamethrin of cypermethrin, is voor katten even giftig als de overige pyrethroïdes, zoals het veel gebruikte permethrin. Vooral wanneer het gif met water over het terras wordt verdeeld is de kans op een vergiftiging groot.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Mieren houden van bodems die los, droog en goed belucht zijn. Dat is precies wat je meestal onder een typische betonnen oprit hebt. Ook een oprit met straatstenen of andere tegels zal een dergelijke ondergrond hebben. Mieren houden van de warmte die door het beton of de tegels geen komt en tot diep in de aarde gaat.
Let op, sommige mierenpoeders kunnen giftige of bijtende stoffen bevatten. Door het vermengen met water, wordt de mierenpoeder uiteraard verdund maar is nog altijd schadelijk in grotere doseringen. Houdt het middel uit de buurt van kinderen en huisdieren en maak de oppervlakte goed schoon na gebruik van de spray.
Overlast door verzakking
Niet alleen kunnen mieren vervelend zijn in je huis, maar ook buiten zijn mieren niet altijd gewenst. Mieren verplaatsen namelijk enorme bergen zand, omdat ze leven onder de tegels van je terras. Dat kan op den duur zorgen voor verzakking van je terras.
De meeste mierenbestrijdingsmiddelen op basis van gif die in Nederland op de markt zijn, bevatten de volgende twee soorten gif: Insectengroeiremmers. Meestal zijn dit pyrethroïden zoals permethrin en Deltamethrin. Dit zijn hele effectieve stoffen die zelfs de meest robuuste soorten mieren ten val kan brengen.
Goede mierenpoeders kun je ook in water oplossen.
Sommige mierenpoeders zijn alleen om te strooien. Andere kan je ook met water vermengen en gieten of in een plantenspuit doen.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Veel voedsel dat bereid is met knoflook en uien ziet er voor onze huistijgers aantrekkelijk uit. Maar knoflook, uien en ook bieslook bevatten zwavelverbindingen. Deze vernietigen de rode bloedlichaampjes van de kat. Als de kat er genoeg van opneemt, treden er vergiftigingsverschijnselen op.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid. Neurologische verschijnselen: sloomheid, evenwichtsverlies, opwinding, spiertrillingen, spierkrampen.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg kopertape langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen.