Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft bijna altijd een goed resultaat. Dit kan gebeuren tijdens de operatie. Dit heet ook wel een kapselscheur. Van de 100 mensen die de operatie krijgen, krijgt er 1 persoon een kapselscheur.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
De kans op een kunstlens-dislocatie is ongeveer 0.2-3% van alle geopereerde staaroperaties. Het treedt i.h.a. in de loop der tijd op, meestal pas na jaren (en per definitie later dan 3 maanden).
Na de staaroperatie kan er vochtophoping ontstaan in het netvlies.Deze vochtophoping zorgt ervoor dat het zicht na de staaroperatie niet helder wordt of weer verslechterd. Dit kan meestal goed worden behandeld met extra oogdruppels. Soms is aanvullende behandeling met tabletten of ooginjecties nodig.
Na de staaroperatie: wanneer mag ik weer activiteiten uitvoeren? Yoga: na 2 weken recreatief sporten, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant, bijvoorbeeld op uw hoofd staan is niet toegestaan. Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant.
Wat mag ik wel en wat mag ik niet? De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken.
Deze behandeling doet geen pijn en duurt ongeveer 10 minuten.
Wanneer kan ik weer goed zien na een staaroperatie? De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. 4 tot 6 weken na de staaroperatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer een groot sterkteverschil tussen beide ogen bestaat tussen de twee operaties.
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken. Dit komt doordat uw natuurlijke, troebele ooglens een verrookte, grauwe kleur gaf.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
Hoe lang duurt de staaroperatie? Een staaroperatie is zo achter de rug: het duurt maar 10 tot 15 minuten. Inclusief voorbereidingen en nazorg bent u ongeveer 2 tot 3 uur in het ziekenhuis. Daarna mag u weer naar huis.
Deze kunnen gaan groeien en een dun, ondoorzichtig laagje veroorzaken. Nastaar komt niet bij iedereen voor die een staaroperatie heeft gehad.Slechts 1 tot 3 van de 10 patiënten heeft hier last van. Kinderen ontwikkelen vaker nastaar na een staaroperatie.
Op basis van een onderlinge vergelijking krijgen de beoordeelde zorginstellingen een eindscore: minimaal 1 en maximaal 4 'bolletjes'. Het Beatrix Ziekenhuis van Rivas Zorggroep in Gorinchem behaalt de maximale score van vier bolletjes met de behandeling van borstkanker, staaroperaties en knieprothesen.
De operatie zelf duurt ongeveer 25 minuten. Op de dag van de operatie mag u niet autorijden. U krijgt na de operatie namelijk een kapje op het geopereerde oog, waardoor u tijdelijk diepte en afstanden niet goed kunt inschatten. U dient daarom een begeleider mee te nemen die u na de operatie naar huis kan brengen.
12,0% van de patiënten had ná de operatie een visus tussen de 60 en 70% 5,5% van de patiënten had ná de operatie een visus tussen de 40 en 50% 2,9% van de patiënten had ná de operatie een visus tussen de 15 en 30% 1,9% van de patiënten had ná de operatie een visus 10% of minder.
Direct na uw lensimplantatie mag u niet zelf autorijden. Na uw controle na 2-3 dagen wordt met u besproken of u weer zelf de weg op mag. Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling. Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.
Veel mensen denken dat ze na een staaroperatie geen bril meer nodig zullen hebben. Dat is meestal niet zo.
Vanwege de hersteltijd van 14 dagen is het aan te raden om in elk geval 2 weken te wachten voordat je weer op de fiets stapt. Zware lichamelijke inspanning wordt ook afgeraden in de eerste 14 dagen; ook daarom is het beter om ruim twee weken te wachten om weer op de fiets te stappen.
De ernst van uw klachten hangt af van de vertroebeling van de ooglens. Vaak begint staar op beide ogen. Meestal wordt het ene oog meer aangetast dan het andere. Soms helpt een andere bril, maar op de lange termijn gaat u toch weer waziger zien; het gezichtsvermogen gaat langzaam achteruit.
3.4 De operatie
Bij een staaroperatie onder druppelverdoving krijgt u van de anesthesie-assistent(e) nu de verdovende druppels in het oog. Dit verdooft de scherpe pijn. U zult echter wel voelen dat de oogarts tijdens de operatie het oog beweegt en de oogleden aanraakt. Dit is normaal.
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico's zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn: minder vaak naar het ziekenhuis. minder beperkingen tussen de twee operaties in.
Vergoeding staaroperatie basisverzekering
Het doel van de operatie moet zijn om op afstand weer goed te kunnen zien. Als bij de staaroperatie een standaardlens (monofocale implantlens) wordt geplaatst, valt de behandeling onder medisch-specialistische zorg. Je krijgt hiervoor een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Wetenschappelijk is nog nooit bewezen dat staar te voorkomen is. Mensen met staar hebben waarschijnlijk gewoon pech. Wel wordt vaak beweerd om gezond te eten, niet te roken en zo weinig mogelijk te stressen. Tevens is te lang naar beeldschermen kijken ook slecht voor je ogen, wat kan bijdragen aan staar.