Mogelijke complicaties zijn nabloedingen, koorts, ontsteking van de operatiewond en hartritmestoornissen. Meestal zijn deze problemen goed te behandelen. Ze treden vooral direct na de operatie op als je nog in het ziekenhuis lig. Dan kunnen artsen snel ingrijpen.
Iedere patiënt herstelt in eigen tempo. De meesten hebben wel een ½ tot 1 jaar voor het volledige herstel nodig. Uw borstkas en ribben herstellen in ongeveer 6 weken. Daarom mag u in deze periode bijvoorbeeld niet zwaar tillen, stofzuigen, wringen, tuinieren, zwemmen, timmeren, ramen zemen of de hond uitlaten.
U kunt na de operatie klachten ervaren zoals spierpijn en een doof gevoel rond de wond, in uw rug of armen. Dit hoort bij het herstelproces. Deze klachten zouden geleidelijk moeten afnemen. Neem contact op met uw huisarts als de klachten aanhouden of erger worden na ontslag.
Dit is meestal tussen de 2 en 6 uur na operatie. Vervolgens blijft u in ieder geval de rest van de dag en de nacht op de Intensive care. Ongeveer 70% van onze patiënten gaat de volgende dag naar de verpleegafdeling. Voor de andere 30% is het nog nodig om langer op de Intensive care of op de Medium care te zijn.
Bij schatting van de overlevingskansen volgens de actuariële methode bedroeg de 5-jaarsoverleving 92,0 (SD 0,8), de 10-jaarsoverleving 77,3 (1,4) en de 15-jaarsoverleving 56,7 (3,2) (figuur 1).
Mogelijke complicaties zijn nabloedingen, koorts, ontsteking van de operatiewond en hartritmestoornissen. Meestal zijn deze problemen goed te behandelen. Ze treden vooral direct na de operatie op als je nog in het ziekenhuis lig. Dan kunnen artsen snel ingrijpen.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
Om bij het hart te komen, wordt er flink wat kracht uitgeoefend op beide delen van het borstbeen. Dat kan daarna spierpijn geven in de nek, schouders, rug, ribben en borst. Tot wel zes tot acht weken na de operatie.
Rijd minimaal vier weken niet
De eerste vier weken na je hartoperatie mag je niet autorijden. Omdat iedere persoon anders is en niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen autorijden nodig is. Volg daarom altijd het advies van je arts of specialist op.
De meeste mensen hebben weinig lichamelijke beperkingen na een hartoperatie. Voor een goede genezing van uw borstbeen mag u de eerste zes weken na de operatie nog niet sporten. Wanneer u weer kunt sporten hangt af van de genezing en hoe fit u was voor de operatie.
U bent in het Catharina Ziekenhuis verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.
Weer aan het werk. Meestal kunt u na drie tot zes maanden na de operatie weer gaan werken, afhankelijk van de aard van uw werk. Wanneer u weer kunt gaan werken en wat u dan wel en niet mag doen, bespreekt u met uw eigen cardioloog. U voelt over het algemeen zelf het beste wanneer u weer aan werken toe bent.
3.2 Eten en drinken
Een eiwitrijke voeding is belangrijk na een hartoperatie. In de eerste weken/maanden na de operatie heeft u extra eiwit nodig, wel 1,5 keer de hoeveelheid dan normaal. Een eiwitrijke voeding optimaliseert de wondgenezing en geeft uw lichaam de extra bouwstof om te herstellen.
De ingreep duurt ongeveer 2 tot 3 uur, soms langer. Meestal blijf je nog zo'n 5 tot 10 dagen in het ziekenhuis. Thuis moet je in de eerste week rustig aan doen en opletten met tillen en zwaar werk.
Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Het onderzoek doet geen pijn, sommigen ervaren wel een kriebelend gevoel. De prik van de verdoving voel je wel even. Tijdens het onderzoek worden de bloeddruk, de hartslag en het hartritme (hartfilmpje) in de gaten gehouden. Een hartkatheterisatie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.
Biologische kleppen gaan doorgaans niet zo lang mee als mechanische kleppen. Zij kunnen na verloop van tijd gaan scheuren en lekken. Biologische kleppen moeten na 10 tot 15 jaar worden vervangen,2 of vaker in het geval van jongere patiënten of kinderen die te groot worden voor hun klep.
Minister Hugo de Jonge besloot in december 2021 dat in de toekomst openhartoperaties en andere complexe ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking nog maar op 2 locaties zullen plaatsvinden: Erasmus MC en het UMC Utrecht.
Een openhartoperatie ofwel een bypass- of omleidingsoperatie van het hart (Coronary Artery Bypass Grafting of CABG) is een behandeling bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart. Ernstige vernauwingen in de kransslagader kunnen een verhoogd risico geven op een hartinfarct.
Normaal bewegen en inspannen is goed voor uw herstel, maar gun uw lichaam ook op tijd rust. Dat u na een inspanning moe bent, is heel normaal. Neem na inspanning een rustmoment als u daar behoefte aan hebt. De eerste zes weken na de operatie raden wij fietsen af.
Groot internationaal onderzoek toont aan wat beste behandeling is. Patiënten die ernstige afwijkingen hebben aan hun kransslagaders kunnen beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een openhartoperatie (bypass) is hun kans om te overlijden 20% kleiner dan na dotteren.
De coronaire bypass is een opera- tie geworden met een zeer laag risico, behalve bij patiënten die heel wat andere aandoeningen hebben of die in spoed een hartoperatie krijgen na een hartaanval. Maar een bypass blijft wel een zwaardere ingreep dan een stent.
Aanbeveling. Iedere patiënt met PAV krijgt een vorm van antitrombotische therapie, waarbij clopidogrel als eerste keus wordt geadviseerd door de werkgroep. Een goed alternatief voor clopidogrel is ASA/DIP. Iedere patient krijg postprocedureel een profylactische dosering LMWH gedurende opnameduur.
Meestal kunt u zes weken na de dag van de operatie gerust met vakantie te gaan. Dit hangt af van hoe u herstelt. Vliegen mag na drie weken. U mag na zes weken weer zwemmen.