Een van de schadelijkste stoffen bij verwerking van betonstof is kwartsstof. Voor de gezondheid van de medewerker is de MAC-waarde (Maximale Aanvaarde Concentratie) van kwartsstof is 0,075 milligram per kubieke meter lucht.
Betonspecie is niet gevaarlijk voor het milieu. Het lozen van grote hoeveelheden cementhouden betonspecie in water kan leiden tot een hogere pH-waarde en kan dus onder bepaalde omstandigheden giftig zijn voor het waterleven. Niet van toepassing. Na verharding vormt beton geen toxicologisch gevaar.
Wat zijn de risico's? Beton, cellenbeton, metselbaksteen, kalkzandsteen en diverse soorten natuursteen (kwartsiet, verschillende soorten graniet, leisteen) bevatten een hoog gehalte kwarts. Vrijkomend grof kwartsstof is niet schadelijk. Bij onverhoopte inademing komt het op de wanden van de luchtwegen.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit. Zorg dat je zo min mogelijk stof inademt.
Contact met de huid kan roodheid, een branderig gevoel en/of een droge huid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan cement(stof) kan zelfs ernstige huidirritatie en brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen bij langdurig contact.
In meer dan de helft van alle mortel zijn toxische stoffen verwerkt. De verwerking van afvalstoffen in cement is een gangbare praktijk, ook in de landen om ons heen. Het ministerie van VROM laat regelmatig onderzoek doen naar cement door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Beton is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit cement, water en zand, grind en/of steenslag. Deze laatste drie worden toeslagmaterialen genoemd. Het toeslagmateriaal is het raamwerk die door het cement bij elkaar wordt gehouden.
Gelukkig zijn er witte bloedcellen, die ervoor zorgen dat de kleine stofdeeltjes alsnog worden afgebroken en verdwijnen uit uw longen. Zo blijft u vrij van de grote hoeveelheden stof waarmee u dagelijks in aanraking komt.
Hoewel de longen een zelfreinigende cyclus hebben, kan het goed zijn om je longen te ontgiften, zodat ze zichzelf optimaal kunnen herstellen. Het is gebleken dat zelfs bij rokers die al jaren gestopt zijn nog steeds sporen van beschadigingen aan de longen te vinden zijn.
Hoesten zorgt ervoor dat datgene wat in de luchtpijp is gekomen er als het ware 'uit wordt geblazen'. Als de cliënt het benauwd krijgt, niet meer kan praten of hoesten, geen lucht meer kan krijgen en blauw wordt, moet je ingrijpen.
Stof en vezels
Bij het werken met isolatiemateriaal komen vezels in de lucht. Hierdoor kun je last krijgen van irritatie van je ogen en luchtwegen. Als er heel veel vezels en stof in de lucht zijn, kunnen chronische longklachten, zoals bronchitis en astma, verergeren.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Fijnstof vergroot het risico op longontsteking, longkanker, ernstige longziekten, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten.
Door huidcontact met cement kan cementeczeem ontstaan. Dit komt door een combinatie van factoren, namelijk door irritatie van de huid (door de irriterende en ontvettende werking van cement) gecombineerd met kleine huidbeschadigingen (door zandkorrels) en allergie (voor chroom en kobalt).
Licht ontvlambare stoffen: zorg dat er een emmer water of zand, een branddeken, een aangesloten tuinslang of een brandblusser bij de hand zijn. Cement: nat cement kan brandwonden veroorzaken. Zorg steeds voor voldoende bescherming van handen, knieën, voeten en onderbenen.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Groene thee
Als je rookt of vaak te maken hebt met luchtverontreiniging, kun je maar beter een voorraadje groene thee inslaan. Uit Taiwanees onderzoek blijkt namelijk dat groene thee helpt de schade te repareren die vervuilde lucht aanricht in de longen.
De voornaamste symptomen zijn een irriterende hoest en kortademigheid. Eerst treedt deze op bij zware, en nadien ook bij lichte inspanning en zelfs in rust. Soms is de ademhaling piepend of reutelend.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Cement is bij het maken van beton het materiaal dat zorgt voor de meeste CO2-uitstoot. Ongeveer 80 procent van de totale emissie van kooldioxide komt namelijk voor rekening van cement. De rest van de CO2-uitstoot is energie voor transport en productie.
Inademing van de stofdeeltjes kan longproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Chroom-6 in cement kan in aanraking met de huid voor een allergische reactie zorgen en voor chroomzweren. En daar kom je nooit meer vanaf.