Bergwandelen is een uithoudingssport die hart en bloedsomloop beïnvloedt. Een goede gezondheid en realistische zelfinschatting zijn vereist. Vermijd tijdnood en kies een tempo dat iedereen in de groep aankan.
Tredzekerheid is kort gezegd dat je goed weet waar je je voeten neerzet én dat je stevig staat. Of simpel gezegd, lopen zonder dat je wankelt. Een van de vereisten daarbij is een goed evenwichtsgevoel.
Een redelijke conditie en minimale uitrusting (bergschoenen) zijn vereist. De bewegwijzering is middels een rode cirkel. Schwierige bergpaden – alleen voor ervaren mensen. Je moet flinke wandelervaring en een goede conditie hebben.
Bergwandelen geschiedt doorgaans tot op een maximale hoogte van circa 3000 meter; daarboven in het hooggebergte, waar geen planten meer groeien, spreekt men eerder van bergklimmen, en zijn er omwille van de veiligheid speciale gereedschappen nodig.
Als je de bergen in gaat, is het het beste om je kleding in laagjes te dragen. Overdag kan het warm zijn, 's avonds kan het flink afkoelen. Door laagjes te dragen kun je je snel en makkelijk aanpassen met een beperkte hoeveelheid kleding. Zorg voor een onderlaag die de huid droog houdt, zoals thermokleding.
De DIN-norm houdt rekening met driehonderd meter per uur stijgen, vijfhonderd meter per uur dalen en vier kilometer per uur voor horizontale afstanden. Je kunt de tijd voor horizontale en verticale afstand echter niet zomaar bij elkaar optellen.
Blauw staat voor gemakkelijk, rood voor middelzwaar, zwart voor moeilijke tochten. Op borden onderweg zijn punten in verschillende kleuren aangebracht. Rood staat voor middelzware wandelingen. Zwart betekent moeilijke wandelingen, die alleen geschikt zijn voor zeer ervaren bergbeklimmers zonder hoogtevrees.
Een maand lang (26 mei t/m 24 juni) kun je de Rotterdam Rooftop Walk wandelen. Dit is een wandelroute van 600 meter op dakniveau, inclusief een spectaculaire luchtbrug over de Coolsingel. Je start met een trap op het Beursplein naar het monumentale dak van WTC Rotterdam.
De vuistregel geeft een minimumtijd zonder rekening te houden met de omstandigheden (bijv. route zoeken), pauzes of het terrein. Ben je een fitte en geoefende bergwandelaar, dan kan een stuk sneller zijn. Je kunt dan ook rekenen met 400 of 500 hoogtemeters per uur.
Essentieel zijn goede bergschoenen, een gedetailleerde wandelkaart, een degelijke rugzak, kleding voor vier seizoenen, een EHBO-kit, voldoende drinken en voldoende snacks voor onderweg. Snacks Tijdens een tocht waar toch hoogtemeters moeten overwonnen worden, verbrand je makkelijk tussen de 3500 en 4500 kcal per dag!
Kaarten reserveren
De luchtbrug is van 26 mei tot en met 24 juni 2022 te bezoeken. Zeven dagen per week kun je tussen 10.00 en 20.00 uur het dak op. Voor kinderen is de route gratis, volwassenen betalen 3,50 euro.
Je vindt het startpunt van de Rotterdam Rooftop Walk op het Beursplein in Rotterdam.
De wandeling begint met het beklimmen van een trap op het Beursplein waarna de wandelaar het dak bereikt van het WTC, op 29,5 meter hoogte. Via de luchtbrug over de Coolsingel kom je op het dak van de Bijenkorf terecht. Daar kun je via het dak van de parkeergarage weer naar beneden wandelen, naar de Aert van Nesstraat.
Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland en doet de meeste natuurgebieden aan van alle LAW's. Ben je een vogelaar, dan is het Trekvogelpad helemaal iets voor jou. Het pad loopt namelijk door vele vogelgebieden.
De markeringen zie je op paaltjes, bomen, hekkens,… of andere beschikbare dragers. Je kan een GR in twee richtingen stappen, je kiest zelf wat je start- en eindpunt is. De topogids, de markering in het veld en de gpx-track ondersteunen elkaar. Indien een situatie ter plekke gewijzigd is, volg dan steeds de streepjes.
Even voor de duidelijkheid, een Klompenpad loop je niet op klompen. Als je een Klompenpad gaat lopen trek je stevige (waterdichte) wandelschoenen aan, die heb je écht nodig. Klompenpaden bieden een unieke combinatie van wandelen over herstelde historische paden en boerenland.
Wat wél kan zijn duurtrainingen die je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren. Denk hierbij aan hardlopen in een rustig tempo (minimaal een half uur), wielrennen (minimaal één uur) of wandelen (minimaal twee uur). Ook kun je in de sportschool voor een langere tijd op de loopband of de crosstrainer gaan bewegen.
Hoelang doe je over 25 kilometer wandelen? Als je gemiddeld 6,25 km per uur kunt lopen, dat wil zeggen ongeveer één km in 10 minuten, kun je 25 km in 4 uur lopen.
Iemand die goed getraind is en al wat ervaring heeft loopt namelijk al snel 5 tot 6 kilometer per uur. Dit betekent dat je tussen de 3 en 4 uur over een wandeling van 20 kilometer zal doen.
Als je gaat wandelen is het belangrijk om comfortabele wandelkleding te dragen. Een wandelbroek is daarbij aan te raden boven je normale spijkerbroek of katoenen korte broek. Deze zitten vaak te strak voor het wandelen, gaan schuren en worden te warm omdat overtollige warmte niet naar buiten wordt afgevoerd.
De kleding moet een ademend vermogen hebben om wel het vocht af te kunnen voeren naar buiten, maar ook redelijk winddicht zijn. Dit om te voorkomen dat de warme lucht onder de kleding te snel verloren gaat. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit dus een T-shirt, trui of sweater zijn.
Winddicht, niet-ademend en waterdicht.
De beste combinatie voor een goede jas om te hiken is dus één of twee. Een Gore-Tex jas is qua eigenschappen de beste optie. Houd er echter wel rekening mee dat dit soort jassen behoorlijk prijzig kunnen zijn.