Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Overgang en de pil
Wist je dat naast de meer bekende overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen, er ook andere verschijnselen zijn die worden veroorzaakt door de overgang? Zo kun je te maken krijgen met vermoeide spieren en gewrichten, vaginale droogheid en vergeetachtigheid tijdens de overgang.
De overgang en vruchtbaarheid
In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.
Wanneer stoppen met de pil? Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar vaak wordt geadviseerd om je strip af te maken. Tijdens de onttrekkingsbloeding die volgt ben je gewoon nog beschermd. Pas op de dag dat je aan een nieuwe strip zou beginnen, maakt je lijf zich op om de natuurlijke cyclus weer over te nemen.
Val je af als je stopt met de pil? Het is niet met zekerheid te zeggen of je afvalt door te stoppen met de pil. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een plotselinge verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen merken niets en andere vrouwen merken fysieke en/of mentale veranderingen.
Wat gebeurt er als je stopt met de pil? Als je stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. In de pil zitten namelijk hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.
Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
De huid wordt slapper; door de daling van oestrogeen na de menopauze neemt het collageen en elastine af, twee eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. De huid wordt dunner door afnemende productie van de huidcellen. De huid wordt minder soepel en droger door de afname van talg.
Klachten na stoppen met de pil
Doordat de hormonen die je cyclus verzorgen weer vrij spel krijgen kun je klachten krijgen die vrouwen die geen pil gebruikt hebben zullen herkennen: Buikkrampen. Misselijkheid. Opgezette buik.
Het aantal vrouwen van 35 jaar en ouder dat zwanger is of van plan is zwanger te worden, is nog nooit zo hoog geweest. Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces.
Je zult waarschijnlijk roze of licht-roze bloed merken aan het begin of het eind van je cyclus en dit betekent alleen een licht vloei verse menstruatiebloed. Als het de enige bloed is die je ziet tijdens meerdere menstruaties, is het mogelijk dat het een teken is dat je oestrogeen niveau laag is.
Kan ik zomaar stoppen met de pil? Ja. Je kan op elk moment stoppen met de pil. Je bent dan wel meteen niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
Je bent korter ongesteld
Over het algemeen is je menstruatie heftiger, maar ook korter wanneer je stopt met de pil. Je menstruatie is sowieso al geen pretje dus die paar extra 'vrije' dagen heb je weer in the pocket.
Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang
Of dat de waarde van oestrogeen in het bloed samenhangt met hoe erg de klachten zijn. Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek.
Kun je tijdens de premenopauze zwanger worden? Ja, de kans op een zwangerschap is ook tijdens de premenopauze nog aanwezig. Er worden nog steeds eicellen aangemaakt in de pre overgang, waardoor je nog steeds vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap dan ook nog steeds aanwezig is.