Wijn overgieten in een container Knijp de lucht uit de fles en schroef de dop erop. Bewaar de wijn op een donkere en koele plaats. Als je een fles hebt geopend, wacht dan niet te lang met het overgieten. Hoe sneller het contact tussen de lucht en de wijn wordt verbroken, hoe beter voor het behoud van de smaak.
Maar gedurende je afwezigheid kan het geen kwaad om de wijn daar heerlijk te laten rusten. Lekker laten liggen tot je ervan gaat drinken. En vooral niet uit de koelkast halen om na een paar dagen de wijn weer terug te leggen. Die temperatuurschommelingen zijn funest voor de smaak.
Open wijn bewaren, wat gebeurt er? Als wijn te lang open staat, gaat de wijn in de fles oxideren. Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof (dus wanneer de fles geopend wordt) gaat dit proces van start. Dit is de reden dat wijn die te lang openstaat, een zure en azijnachtige geur en smaak krijgt.
Koelkast. Mocht je helemaal niks hebben om de fles mee af te dekken, kun je hem het beste in de koelkast zetten. Zo blijft de wijn lekker. Buiten de koelkast kan er namelijk meer zuurstof bijkomen, hierdoor bederft de wijn sneller.
Overigens vragen veel mensen zich af hoe lang je witte wijn kunt bewaren met een schroefdop. Het antwoord is simpel: net zo lang als met een kurk. Eigenlijk speelt het verschil tussen schroefdop en kurk uitsluitend een rol bij bewaarwijnen.
Ongeopende schroefdopwijn
Rode wijn: De houdbaarheid van een ongeopende rode wijn met schroefdop is ongeveer 2-3 jaar . Witte wijn: De houdbaarheid van een ongeopende witte wijn met schroefdop is ongeveer 1-3 jaar.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Als u de kurk kwijt bent, kunt u de wijn opnieuw afsluiten met een wijnstopper, een papieren handdoek of zelfs plasticfolie en een elastiekje als het nodig is . Er zijn ook vacuümsealer en wijnbewaarsystemen die helpen een luchtdichte afsluiting te creëren om de wijn langer vers te houden.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kan je beter binnen 2 dagen drinken.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Hoewel een koele, constante bewaartemperatuur ideaal is voor wijn, zal de wijn niet beschadigd raken als deze wordt gekoeld en vervolgens weer op kamertemperatuur komt (en vervolgens weer wordt gekoeld, etc.), zolang de temperatuur de drempelwaarde voor hitteschade niet overschrijdt.
Een geopende fles witte wijn kun je meestal nog 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Het is belangrijk om de fles goed af te sluiten en liggend te bewaren, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn komt. Als je de wijn langer dan drie dagen wilt bewaren, kun je deze beter invriezen in een ijsblokjesvorm.
Als je rode wijn langere tijd wilt bewaren, is een standaard koelkast te koud en schommelt de temperatuur te veel.Dit kan de kurk uitdrogen, waardoor de wijn oxideert en zijn smaak verliest.
Decanteren is het proces van het overschenken van wijn in een karaf, vooral bij oudere rode wijnen. Dit helpt om droesem, of bezinksel, dat zich tijdens de rijping vormt, van de wijn te scheiden. Dit bezinksel, dat van nature ontstaat in veel kwaliteitswijnen, beïnvloedt de helderheid en kan een bittere smaak geven.
Over het algemeen is het belangrijk dat wijn liggend of schuin wordt bewaard. Dit doe je zodat de kurk in direct contact staat met de wijn. Wanneer de wijn staand bewaard wordt, heeft de kurk geen contact met de vloeistof. Hierdoor droogt de kurk eerder uit waardoor er zuurstof bij de fles binnendringt.
Oxidatie is het proces waarbij bepaalde stoffen in de wijn verbindingen aangaan met zuurstof. Door te veel oxidatie worden zuren en tannines afgebroken en worden deze soepeler en aangenamer. Dit is het geval wanneer een wijn houtrijping heeft gehad. Een te sterk geoxideerde wijn is dus te heftig of te snel gebeurd.
Als u geen kurk hebt, kunt u plasticfolie, aluminiumfolie of een andere barrière gebruiken om te voorkomen dat er lucht in de wijn komt (hoewel deze oplossing niet zo lang meegaat). Bewaar rode wijn altijd op een koele en donkere plek, zoals achterin een koele voorraadkast, in uw kelder of in uw garage.
Slaan met schoen
Ook met een schoen kun je een kurk uit een fles slaan. Ga zitten, plaats de wijnfles ondersteboven tussen je knieën en klem stevig vast. Sla met een platte zool van je schoen op de onderkant van de fles en blijf dit herhalen totdat de kurk loskomt.
Maak de binnenkant van de flessenhals schoon met een wijnborstel of een schone doek.Maak vervolgens de rubberen stop nat en plaats deze in de fles . De strakke pasvorm creëert een afdichting om zuurstof buiten te houden en uw wijn vers te houden. Wijnstoppers zijn een geweldige manier om een geopende fles wijn opnieuw te verzegelen.
Normaal gesproken kunt u een geopende wijnfles 3 tot 5 dagen bewaren, maar met behulp van een vacuüm dop kunt u deze tot wel 15 dagen in de koelkast bewaren. Als u merkt dat uw wijn te lang heeft gestaan na opening, kunt u overwegen om de wijn te beluchten.
Wijn met een zuurtje is wijn die in de geur en/of smaak tonen heeft van citroen, appel, limoen, grapefruit en weinig suikers. We hebben het over frisse wijn. Smaakt jouw wijn naar azijn, dan heeft hij te veel blootgestaan aan zuurstof. Dit oxideren van de wijn gebeurt al geleidelijk aan wanneer je de fles opent.
Rode wijn staat bekend om zijn rijke gehalte aan antioxidanten, waaronder resveratrol, die bijdragen aan diverse gezondheidsvoordelen. Studies hebben aangetoond dat matige consumptie van rode wijn kan bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten.