#1 Vouwen van een microvezeldoek
Het is belangrijk dat je een oppervlak niet nog viezer maakt door met een gebruikte kant van de doek schoon te maken. Dit voorkom je door de doek in 16 vlakken te vouwen.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Cleanmaster Biolux Vloeibaar Wasmiddel is uitermate geschikt voor het wassen van microvezelmaterialen, zoals doeken, moppen en pads. Product laat geen residu achter en zorgt voor behoudt van de microvezelstructuur. Raadpleeg de wasvoorschriften van de microvezelmaterialen. Ook geschikt voor witte- en bonte was.
Dankzij de vezelstructuur hecht vuil zich optimaal aan de doek, waardoor er minder kracht nodig is bij het schoonmaken. Dit vermindert de druk op polsen en gewrichten aanzienlijk. Een groot voordeel van schoonmaken met microvezel is dat u geen (chemische) schoonmaakproducten nodig hebt.
Geen paniek. MicroFiber doeken kunnen best tegen een stootje, ook tegen de droger. De een doet ze er nooit in de ander juist wel en soms alleen op de koudstand. Feit is dat drogen op een rekje, en vooral binnen, zorgt dat ze iets stugger worden.
Zet je wasmachine op 30 graden op een synthetisch programma. 30 graden is warm genoeg, boven de 60 graden kunnen de vezels namelijk vervormen, waardoor ze harder worden en hun eigenschappen verliezen. 40 graden zou je alleen hoeven te gebruiken als ze echt heel erg smerig zijn.
Maar katoen heeft ruwe vezels die je haar kunnen laten breken en uit kunnen laten drogen. Microvezel is geen verstandige keuze. Hoewel een microvezel haarhanddoek handig is om je haar snel te drogen, is het een van de slechtste opties voor het milieu.
Hoe de vuile dweil te wassen en al het vuil te verwijderen
Voeg een goede spuitbus loog toe en dip de vuile dweil. Je kunt kleine bewegingen maken, op en neer, om ervoor te zorgen dat het vuil uit de haren komt. Laat het bleekmiddel ongeveer 10 minuten werken. Doe de handschoenen aan.
Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter verandert de structuur van de microvezel waardoor deze zijn werking verliest! De microvezeldoeken en moppen kunnen gewoon samen met de bonte was gewassen worden. Er hoeft dus geen aparte was voor worden aangezet.
Je kan natuurlijk kiezen voor de normale microfiber doek, maar momenteel is ook de antibacteriële microvezeldoek online te bestellen. Deze doek is ideaal om te gebruiken in de keuken. De nieuwste microvezel technologie is verwerkt in de doek en daardoor heb je geen last meer van een stinkende vaatdoek op het aanrecht!
Dweil en schoonmaakdoekjes
Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.
Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, kun je prima de doekjes bij je ondergoed, sokken, handdoeken en beddengoed gooien. Wassen op 60 of desnoods 90 graden is dan wel noodzaak, vertelt Zwietering aan de Volkskrant. Bacteriën gaan namelijk dood in de kookwas.
Namelijk microvezeldoekjes. Deze doekjes zijn gemaakt van het materiaal polyamide. Deze stof trekt vet, olie en kalk aan, zelfs zonder gebruik van schoonmaakmiddelen. Hierdoor zijn de microvezeldoekjes perfect voor het schoonmaken van de keuken, badkamer en de rest van je huis.
Microvezeldoek. Volgens Kok is de beste manier om je ramen te lappen met twee microvezeldoeken: een natte en een droge. Eén maak je simpelweg nat door het even onder de kraan te houden, de temperatuur van het water maakt niet uit. Neem het raam met de natte doek af en maak het weer nat als het nodig is.
Gekleurde schoonmaakdoekjes
Het handigst is het om voor dezelfde kleur aan te houden als de emmer, dus het blauwe doekje voor de woonkamer of het kantoor, het rode doekje voor toiletpotten en urinoirs, het gele doekje voor de overige oppervlakten in de badkamer en WC en het groene doekje voor keuken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.