Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne is het Westen stapsgewijs zwaardere wapens aan Kiev gaan leveren. Nederland stuurde in het begin scherfvesten, helmen en scherpschuttersgeweren. De pantserhouwitsers zijn voor zover bekend de zwaarste wapens die Nederland Oekraïne heeft toegezegd.
Nederland heeft tot nu toe voor ruim 172,7 miljoen euro aan militaire goederen aan Oekraïne geleverd. Minister Ollongren van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet zich blijft inspannen voor aanvullende steun.
Steeds zwaardere wapens naar Oekraïne: 'Strijd wordt nog intensiever' Himars-raketten uit Amerika, het moderne luchtafweersysteem IRIS-T en radars van Duitsland, plus de M270-draagraketten die de Britten leveren: Oekraïne wordt in de strijd met Rusland steeds zwaarder bewapend door het Westen.
Nederlandse steun voor noodhulp
Nederland helpt Oekraïners. Onder andere door hulporganisaties financieel te steunen. Zoals de Oekraïense hulporganisatie Nehemia, die vluchtelingen opvangt en hen onderdak en psychosociale steun biedt.
Nederland helpt Britten bij training Oekraïense militairen. Nederlandse militairen geven samen met hun Duitse collega's opnieuw trainingen voor de PzH2000 Pantserhouwitsers aan Oekraïense collega's. Inmiddels is € 172,7 miljoen aan materiële steun geleverd schrijft de Defensieminister in een kamerbrief.
Minister Ollongren stelde in een tussenrapportage aan de Tweede Kamer vorige week dat Nederland tot dusver voor 65 miljoen euro aan wapens en materieel naar Oekraïne heeft gestuurd. Daartoe behoren onder meer tweehonderd Stinger luchtdoelraketten en vijftig stuks Panzerfaust-3 antitankwapens met vierhonderd raketten.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'.
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
De adviseur van president Zelenski, Michailo Podoljak, plaatste zelfs een verlanglijst op Twitter van opgeteld 4800 zware - en moderne wapens: houwitsers, MLRS-raketsystemen, pantservoertuigen en drones. Tot dusver moet Oekraïne het overwegend doen met oudere wapens die stammen uit de Sovjettijd.
De Verenigde Staten overwegen om geavanceerde raketwapens te leveren aan Oekraïne. Dat meldt CNN. President Zelensky zegt de lange afstandssystemen nodig te hebben om de Donbas-regio beter te kunnen verdedigen.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
Belangrijk om te vermelden is dat Nederland vrijwel geen complete wapensystemen exporteert, maar met name onderdelen van deze systemen. Zo levert Nederland geen tanks, maar tankwielen; geen gevechtsvliegtuigen, maar wel radarsystemen.
De Verenigde Staten is de grootste wapenexporteur, daarna volgen de Europese Unie en China. Grote exporteurs zijn Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en Duitsland.
Nederlandse wapens gaan de hele wereld over. Veel wordt verkocht aan andere Europese landen en aan de Verenigde Staten, maar we verkopen ook wapens aan bijvoorbeeld Indonesië, Egypte, Jordanië, Marokko en Colombia, conflictgebieden of landen waar mensenrechten geschonden worden.
Hoewel het aannemelijk is dat de door Europa geleverde wapens nu worden gebruikt in Oekraïne, produceert Rusland het meeste zelf. Met een export ter waarde van naar schatting 15 miljard euro per jaar sinds 2015 is het, op de VS na, de grootste wapenleverancier ter wereld.
Duits-Nederlands pantserwielvoertuig dat wordt geproduceerd door ARTEC (joint venture van Krauss-Maffei Wegmann en Rheinmetall). Sinds 2014 zijn gefaseerd 200 exemplaren operationeel geworden in vijf uitvoeringen: commandopost (35x), genie (92x), ambulance (53x), transport (12x) en rijles (8x).
De Verenigde Staten hebben opnieuw een militair en financieel steunpakket toegezegd aan Oekraïne. De Amerikaanse regering belooft een miljard dollar aan wapens en munitie te sturen. Ook krijgt Oekraïne via de Wereldbank nog eens 4,5 miljard dollar aan financiering vanuit de VS.
Nederland zelf is in bezit van 4 militaire drones. We hebben het dan over 4 MQ-9 Reaper drones. Verder heeft Nederland geen militaire drones. Ze hebben de drones gekocht van de VS in 2019.