Een hoeslaken, dus niet verwarren met een molton – of matrasbeschermer) zit dus om het matras en heeft direct contact met uw huid. Het verschil met een laken is het elastiek rondom waardoor het hoeslaken onder het matras strak getrokken wordt om plooien op bed zoveel als mogelijk te voorkomen.
Baal je ervan dat je vaak je beddengoed moet verschonen? Ook dan is het handig om een laken onder je deken of dekbed te doen. Je houdt het dan vrij van stof en vuil. Zo nu en dan je laken wassen is veel simpeler dan bijvoorbeeld een dikke deken, waarmee je wasmachine in één klap bomvol zit.
Ook deze beddengoeditems lijken immers op elkaar. Het verschil is eenvoudig: een dekbedovertrek is bedoeld als hoes voor het dekbed, terwijl een laken eenzijdig is en bedoeld is om zo onder te slapen. Een laken kan bijvoorbeeld prima gebruikt worden in de zomer, als een dekbed te warm is.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Wie nieuwe lakens koopt, kijkt best eerst op het etiket. Synthetische materialen zijn een no-go. Natuurlijke stoffen ademen beter en houden je 's nachts wel lekker frisjes. Katoen of een mengelingen van katoen voelt comfortabel aan en gaat vaak ook langer mee.
Wilt u een extra comfortabel en zacht hoeslaken? Kies dan voor materialen als jersey, badstof of flanel. Heeft u het snel warm in bed, dan zijn koele en gladde hoeslakens van percale of satijn erg geschikt. In dit artikel leggen we uit welke soorten hoeslakens er zijn en wanneer u het beste voor welke soort kan kiezen.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.
Het fijnste beddengoed is de volgende combinatie: een percal geweven hoeslaken in combinatie met een satijn geweven stof voor je dekbedhoes. Het percal geweven hoeslaken is sterk en kan tegen wrijving. Houd je van glad en glanzend? Dan is satijn een goede keuze.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Laken definities
Uitspraak: [ˈlakə(n)] Verbuigingen: lakens (meerv.) lap stof om iets te bedekken Voorbeelden: `Ik heb geen dekbed maar lakens op mijn bed. `, `tafellaken`de lakens uitdelen (de macht hebben) Synoniem: de baas zijn I...
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken. Zelf verschoon ik 1 keer per week het bed, en was het beddengoed dan op 60 graden. Bij 60 graden wordt namelijk alle huismijt gedood.
Gebruik een bovenlaken
Zorg er dan wel voor dat het goed wasbaar is, zoals katoen, en wit, zodat het in de kookwas kan. Zodat het wel tegen de vele wasbeurten bestand is.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Een flanellen hoeslaken is dan ook ideaal voor de koude wintermaanden of voor mensen die het snel koud hebben in bed.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
Zijden beddengoed heeft een spannend imago. Of dat terecht is, weten we niet, maar het klinkt wel decadent. Zijde is glad, heeft een fraaie glans en geleidt warmte slecht, waardoor de stof koel blijft en je 's nachts minder transpireert. Daarom is zijde vooral in warme landen gewild.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.
Kies liever voor katoenen, linnen of zijden beddengoed. Dit zijn lichte, ademende stoffen die heerlijk fris aanvoelen in de zomer. Is het te warm om te slapen, maar ben je iemand die niet kan slapen zonder laken om zich heen? Dan kan je ook alleen onder een katoenen laken slapen en je voeten buiten het laken gooien.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.