Stel je hebt als tuinder een 600 watt HPS kweeklamp die je 12 uur per dag laat branden. Dan verbruik je dus 7.200 watt per dag, dat is 7,2 kWh per lamp per dag. Met een prijs van 22 cent is dat dus 1,58 per dag. Bij 250 dagen per jaar is dat ruim 395 euro per kweeklamp.
LED lampen zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen, die we LED's noemen. Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal zullen deze kleine lichtbronnen verlicht worden. In vergelijk met TL lampen en gloeilampen wordt er maar een heel klein beetje warmte aangemaakt.
5000 lux wordt als een absoluut minimum gezien, het is beter om 10.000 lux als minimum aan te houden. Bij binnen zaaien bij een relatief hoge temperatuur (huiskamer) heb je nog een extra probleem: de plant wil door de hoge temperatuur groeien, maar kan dat niet goed door gebrek aan licht.
Tijdens de groeifase zijn led kweeklampen met een dominante blauwe lichtkleur van noodzakelijk belang om een goede groeifase te bevorderen. Blauw licht is geschikt voor planten die hoeven te groeien. Ook jonge planten presteren ideaal onder blauw kweeklicht.
Een hoogte van 15 cm boven de plant is ideaal. Een grotere lamp, zoals de Bloom uit onderstaande video, is ook op grotere afstand nog effectief. Hierdoor kan je veel planten met één lamp belichten, in plaats van dat elke plant een eigen groeilamp nodig heeft.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
De beste led kweeklamp is de Ortho Led Groeilamp. Deze lamp geeft namelijk geen rood of blauw licht, maar mooi fel wit licht. Dit is voor de meeste planten de beste keuze om te groeien. Ook wordt door het licht dat hij afgeeft het groeien van de planten meteen versneld.
Als het gaat om groeilicht voor kamerplanten heb je twee kleuren kunstlicht nodig: rood en blauw. Voornamelijk rood licht is belangrijk voor de groei van binnenplanten. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.
Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Een goede LED van 250W is gelijk aan een HPS van 400W. Daarmee krijgen ongeveer 5–6 planten genoeg licht. Ter vergelijking, een hoogwaardige LED van 1200W is genoeg voor zo'n 8–9 planten.
Als algemene richtlijn geldt dat ledlampen van 200-400W 30-70cm van de planten moeten hangen, terwijl lampen van 450-600W een afstand van 50-80cm vereisen. Systemen met hogere wattages moet je zelfs nog hoger hangen. Houd je planten daarbij goed in de gaten wanneer je een nieuwe lamp gaat gebruiken.
Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh.
Een groeilamp is veel feller dan een normale lamp. Daarom kan je een normale lamp dan ook niet gebruiken om je kamerplant te laten groeien. Daarnaast wordt aangeraden om altijd voor een groeilamp met wit licht te gaan, omdat een plant alle kleuren van het lichtspectrum nodig heeft om te groeien.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Zorg ervoor dat je stek uit de directe zon blijft, maar geef hem wel veel daglicht. Kies daarnaast voor een warme temperatuur: “Minstens 15 graden, ook 's nachts”, vertelt Liedewij. “Wat helpt is om een klein kasje te bouwen rond je stek: een plastic zakje rond je stek en pot houdt warmte vast en laat wel licht door.
Voordelen van LED Groeilampen
Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Minder warmte: Een beter reguleerbare temperatuur in de kweekruimte of kas. Langere levensduur van de lampen (tot wel 50.000 branduren)
De gemiddelde E27 kamerlamp geeft zo'n 400 tot 800 lumen af. Dat is prima licht voor bij de eettafel bijvoorbeeld. LED Kweeklampen halen lumens tot wel 80.000 of 100.000, maar dit zegt niks over hoe goed de lamp is voor je planten.
Elke plant heeft een absoluut minimum nodig van 2.500 lumen. Een standaard 400W HID lamp zal gewoonlijk 45.000 lumen uitstoten. Dit zou dus genoeg moeten zijn om tot 12 cannabis planten te kweken in een ruimte van 1m2, waardoor je genoeg lumen hebt om een sterke groei te veroorzaken.
Als we uitgaan van een lamp van goede kwaliteit, dan kun je het beste een kweeklamp nemen met een bereik van zo'n 538 watt per vierkante meter. Wanneer je kweekruimte bijvoorbeeld twee vierkante meter is, heb je een LED-lamp van 1250W nodig.
Ultraviolet (UV) licht heeft ook effect op planten waardoor er compacte groei met korte afstand tussen de knopen ontstaat en kleine, dikke bladeren. Maar te veel UV-licht is schadelijk voor planten omdat het DNA en de plantmembranen negatief beïnvloedt. Fotosynthese kan door te veel UV-licht worden gehinderd.
Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Net zoals mensen verschillen in hun energie behoefte, doen planten dat ook.