De oorzaak is vaak onbekend en ligt meestal niet aan de benen. Erfelijkheid, middelbare leeftijd en bepaalde aandoeningen zijn onder andere factoren die rusteloze benen kunnen veroorzaken. De behandeling van rusteloze benen bestaat uit zelfhulpmiddelen en medicijnen.
De oorzaak
Restless Legs Syndroom kan optreden bij ziekten als diabetes mellitus, aandoeningen van de schildklier, de ziekte van Parkinson, spataderen of reuma. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, bloedarmoede of een vitaminetekort de klachten verergeren. Ook kan RLS optreden tijdens de zwangerschap.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels bevatten meestal wat magnesium. Sommige soorten voedsel hebben echter de neiging om het magnesiumgehalte in jouw lichaam te verlagen. Deze boosdoeners zijn onder meer koolhydraatarm voedsel, suiker, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en alcohol.
Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben mogelijk een negatieve invloed op RLS. Bepaalde geneesmiddelen met een antidopaminerge werking zoals SSRI's en antipsychotica kunnen RLS uitlokken of verergeren.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Het antidepressivum bupro- pion (Wellbutrin) lijkt de periodieke beenbeweging- en juist te verminderen. Van deze stof is bekend dat hij de opname van dopamine remt.
Geneesmiddelen zoals aspirine, paracetamol en andere pijnstillers worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen.
Tintelende benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de aandoening verband houdt met zwangerschap, medicijngebruik en achteruitgang van de nieren. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan verergeren door roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.
Een massage stimuleert de doorbloeding in de benen en zal uw spieren ontspannen. Door overdag te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, zal u eveneens de bloedsomloop stimuleren, wat de klachten in de nacht kan verminderen. In sommige gevallen van rusteloze benen helpt het om magnesium tabletten in te nemen.
275.000 mensen met ernstige RLS
“Het is bekend dat er veel mensen zijn die last hebben van rusteloze benen. Naar schatting ongeveer 7% van de volwassenen.
Het rustelozebenensyndroom (restless legs syndroom of RLS) is een aandoening waarbij je 's avonds en 's nachts een onaangenaam, moeilijk te omschrijven gevoel hebt in de benen, dat vermindert door ze te bewegen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Waar zit magnesium in? Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Volgens de Gezondheidsraad is 300-350 gram voor mannen en 250-300 gram voor vrouwen de minimale hoeveelheid magnesium die mensen dagelijks nodig hebben. De bovengrens ligt op 400 gram. Voor vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap andere hoeveelheden gelden.
Het voorkomen van een vitamine B12 tekort kan door voldoende dierlijke producten te eten, zoals vlees, eieren en zuivel.
Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt. De meeste mensen hebben meer dan genoeg natrium (zout) in hun normale voedingspatroon.