Je vult het reservoir van deze tank met een hoeveelheid water en de zogenaamde 'roze vloeistof'. Deze roze vloeistof voorkomt geurtjes en reinigt de pot hygiënisch. Het onderste deel, de afvaltank, vul je ook met wat water en een 'blauwe' vloeistof. De vloeistof vermindert geurtjes en breekt het 'afval' af.
Het chemisch toilet is de meest voorkomende optie in een camper, caravan of bus. En ja je kan ook poepen op een chemisch toilet. Vooral het model de Porta Potti is erg populair. Een Porta Potti of een chemisch toilet heeft de vorm van een “normaal” toilet en werkt eigenlijk ook een beetje hetzelfde.
Wij raden aan om speciaal toiletpapier te gebruiken, omdat de kans op verstoppingen bij normaal toiletpapier een stuk groter zijn. Daarnaast maakt dit het legen van het toilet een stuk gemakkelijker.
Gebruiksaanwijzing. Bij gebruik van de Toiletvloeistof: doe per 10 liter tankinhoud 120ml vloeistof in de tank, voeg hierna 1 liter water toe. Het toilet is nu gereed voor gebruik.
Het schoonmaken van het cassettetoilet is belangrijk om nare luchtjes en lekkages te voorkomen. Het belangrijkste is om de casette zo vaak mogelijk, minstens 1x in de 2 dagen te legen, maar er is meer dat je kunt doen.
Combineer een scheutje natuurazijn met een kneepje afwasmiddel voor in de wc-tank, porta potti of chemisch toilet-cassette. Als u uw chemisch toilet na de vakantie opbergt, zet er dan wat water in met de combinatie van natuurazijn en afwasmiddel. Het toilet blijft zo mooi schoon en ruikt fris.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Een beetje afhankelijk van de inhoud van de tank van het cassettetoilet kun je er dus wel 8 tot 11 dagen mee doen. In de praktijk kom je bij totaalgebruik door twee personen op een dag of 3. Dat sluit ook aan op de tijd dat een toiletvloeistof effectief is. Daarna legen en goed naspoelen.
Zo'n chemisch toilet bestaat uit twee delen: Het bovenste deel met de wc-bril en de spoelwatertank en het onderste deel met de vuilwatertank. Deze twee delen klik je makkelijk aan en van elkaar als je een deel moet legen of vullen. In het bovenste deel doe je water met een klein scheutje roze spoelvloeistof.
Een toiletemmer is eigenlijk heel simpel. Je maakt gebruik van de emmer door er “boven te hangen” en je behoefte te doen. Sommige emmers hebben een rand die breed is waardoor je erop kan zitten. Ze hebben een deksel die je na gebruik er meteen weer opdraait om nare geurtjes te voorkomen.
Obelink biedt een ruime keus aan vloeistoffen voor het chemisch toilet van onder andere ons huismerk. Ook hebben we een ruim aanbod aan biologisch afbreekbaar Thetford vloeistof. Bekijk onderstaand onze collectie en koop jouw chemisch toilet vloeistof direct online.
Het Thetford product Aqua Kem Green Concentrated werd laatst in februari uitgeroepen tot beste milieuvriendelijke toiletvloeistof door het Duitse vakblad 'Reisemobil International' die verschillende toiletvloeistoffen van verschillende merken testten.
De inhoud van het toilet kun je kwijt op speciale loosplaatsen. Niet alle campings of camperplaatsen beschikken over dergelijke plaatsen. Daarom moet je jezelf van tevoren beslist informeren of het legen van het toilet op de plaats van bestemming mogelijk is.
In iedere camper zit een douche. Dit is wel anders douchen als thuis. De watervoorraad is niet oneindig en de boilerinhoud is 5, 10 of maximaal 14 liter. Uitsluitend de 10 of 14 liter combiboilers zijn geschikt om kort te douchen.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
Eenvoudige droogtoiletten kosten tussen de 100 en 400 euro. Maar modellen van hogere kwaliteit kunnen tot 1.000 euro kosten – vooral als de fabrikant bekend is. Als je besluit er zelf een te bouwen, kunt je verwachten dat de totale kosten ongeveer 150 euro bedragen.
De beste porta potti van 2022 is de Thetford Qube 165! Daarmee is het dus de beste koop die je kan halen. De Thetford Qube 165 is een toilet die je overal kan gebruiken. Je kan het makkelijk meenemen aangezien het geen afvoersysteem heeft.
Prijzen variëren van € 20,- tot € 80,- per week, afhankelijk van de tankinhoud en de service vanuit de verhuurder.
Dit toilet is voorzien van een dubbelwerkende pomp. Na het toiletbezoek wordt doormiddel van het heen- en weer bewegen van de pomphendel eerst spoelwater, vaak buitenwater, in de toiletpot gepompt. Daarna wordt de pomphendel gedraaid en bij de tweede maal pompen de inhoud afgevoerd.
Toiletvloeistof mag meestal in een beerput worden geleegd mits er geen chloor in komt. Als je de cassette daar wel in wilt legen, kun je ook zelf een oplossing maken van een borrelglaasje schoonmaakazijn, een kneepje zeepsop en een liter water. De azijn breekt de vaste massa af en het zeepsop voorkomt de ergste stank.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit. Je verrijdt de camper dan zodanig dat de uitloop van de vuilwatertank zich boven de afstortput bevindt.
Voordat je de cassette terugplaatst voeg je dus nog wat toiletvloeistof toe. Dit voorkomt nare geurtjes en zorgt voor een goede afbreuk van de fecaliën in de cassette. Je kunt overigens gewoon toiletpapier gebruiken.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Knoflook beschermt tegen bacteriën
Naast dat het product ontsmettend en ontstekingsremmend is, bevat het een substantie genaamd allicine. Allicine geeft de sterke en specifieke knoflookgeur af. Ook beschermt deze substantie tegen bacteriën en houdt het schimmels tegen.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.