Grill. De grill is een spiraalvormig warmte-element dat bovenin de oven is geplaatst. Het wordt zeer snel heet en biedt hierdoor een andere manier van bereiden aan dan hete lucht en conventionele stand. Grillen is vooral bedoeld om bijvoorbeeld kip, ovenschotels en vis een knapperig korstje te geven.
Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd. Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn.
Een grillplaat van gietijzer is een goede keuze voor de oven en het gasfornuis, maar gietijzer is ook zeer geschikt voor de barbecue of 't kampvuur. Een gietijzeren grillplaat houdt lang de warmte vast en verdeeld deze gelijkmatig, wat het een ideale optie voor het grillen van veel ingredienten tegelijkertijd maakt.
Controleer het vlees net zoals op een barbecue en draai het een keer om terwijl het gaart. De meeste grilgerechten zijn in 8-10 minuten klaar, dus door het vlees na 4-5 minuten om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig koken.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen.
De plaat wrijf je in met een beetje olie en warm je op tot aan ongeveer 230 graden, zodat ingrediënten snel dichtschroeien en van binnen lekker sappig blijven. Er is weinig olie of vet nodig om ingrediënten in korte tijd te garen op een plancha of teppanyaki plaat.
De temperatuur varieert tussen de 150-200°C. Dikkere stukken moet je op een grotere afstand van de hittebron of bij een lagere temperatuur grilleren. Door een te hoge temperatuur zal een dik product te bruin worden en zal het een te harde, droge korst krijgen voordat het binnenste deel gaar is.
Gebruik voor het gratineren de bovenwarmte van een op de hoogste stand voorverwarmde conventionele oven, of het grillelement. Voor gerechten die al warm zijn, maar alleen nog een krokant korstje moeten krijgen, is het grillelement het handigst.
Bij een temperatuur van 180 tot 200 graden zijn de meeste gratineerlaagjes dan in 15 tot 25 minuten perfect. Zet eventueel tegen het einde even de grill erbij aan, als het gerecht al gaar is maar de gratineerlaag nog niet. Of bedek de schotel met wat aluminiumfolie als de gratineerlaag juist te snel gaat.
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté.
Een grillplaat gebruik je om vlees en vis op een hoge temperatuur te bereiden. Een grillplaat is een gezonde keuze, zonder vet of oliën kan het voedsel prima braden. Je maakt op een gezonde manier een maaltijd, omdat je alleen kruiden en specerijen hoeft te gebruiken.
Op de plek waar het product (bijvoorbeeld je biefstuk) de gloeiend hete grillrandjes van de pan raakt, ontstaat een chemische verbinding tussen zuren en suikers, de Maillardreactie genoemd, en daar komt die typische smaak vandaan.
Roosteren, grilleren of grillen is het proces waarbij voedsel (meestal vlees of groente) op een rooster wordt gelegd en met de warmte, meestal afkomstig van vuur, wordt klaargemaakt. De huishoudelijke apparatuur waarmee wordt geroosterd heet een grill.
Het roosteren van noten, zaden en pitten kan in zowel een pan als de oven. Strooi de noten gelijkmatig in de koekenpan en verhit op middel-hoog vuur. Bij het bakken in de pan is het belangrijk om de pan regelmatig te schudden of te roeren zodat ze gelijkmatig verkleuren.
Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren. Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben.
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Een bakje water mee in de oven, ook een goed idee. Een deel van dit water verdampt en helpt dus mee om het deegstuk soepel te houden tot het zijn (haar) grootste volume gekregen heeft. Vervolgens zorgt de stoom voor een glanzende bruine korst.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Zet de oven, met hetelucht, 20˚C graden lager. Bakken: Snijd het brood eventueel in met een scherp mes. Bak het brood gedurende ongeveer 20 minuten op 220˚C, zet dan de oven terug op 200˚C . Na ongeveer 35-40 graden dient het brood gaar te zijn en een mooie goudbruine kleur te hebben.