Bij een stopgesprek spreekt de politie de dader aan op zijn of haar gedrag, zodat het gedrag stopt. Dat kan aan de deur, maar ook op het politiebureau. De keuze is dan aan de dader: stoppen of aangifte en vervolging volgen. Bij een stopgesprek is er juridisch gesproken nog geen sprake van een strafvervolging.
De politie kan helpen om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt. In een stopgesprek voert de politie, meestal een wijkagent, een persoonlijk gesprek met de stalker.Om uit te leggen dat het stalken moet stoppen omdat de politie anders moet ingrijpen.
Doe aangifte bij de politie
Doe aangifte van stalking als iemand je steeds lastigvalt. Bel 112 als de stalker een direct gevaar oplevert voor jezelf of je omgeving.
Word je lastig gevallen door je ex, door iemand die gek op je is, of door een engerd die je niet eens kent? Kom dan snel in actie, voor er wat vervelends gebeurt. Stalken is strafbaar. Als je in gevaar bent, bel dan gelijk 112.
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
Nee, dat kan niet. Tijdens het politieverhoor moet de politie haar werk kunnen doen, namelijk: het stellen van vragen om te beoordelen of er een strafbaar feit is gepleegd.
Stalking (ook wel belaging genoemd) is iemand bewust stelselmatig lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt.
Stalking is een klachtdelict. Dat betekent dat u bij het doen van aangifte nadrukkelijk vraagt om vervolging van de dader. De politie doet daarna onderzoek, maar het is de officier van justitie die uiteindelijk beslist of uw belager wordt vervolgd.
5.1Slachtofferschap stalking door ex-partner
Andere vormen van stalking zoals alles volgen of in de gaten houden, opwachten bij woning, werk of school, ongewenst cadeautjes sturen, auto of woning proberen binnen te gaan, bespioneren, of vreemde voorwerpen achterlaten vinden minder vaak plaats.
Paranoïde schizofrenie
De wanen zijn vaak: achtervolgingswanen: de persoon is achterdochtig en denkt bijvoorbeeld dat hij achtervolgd wordt of in de gaten wordt gehouden, terwijl dat niet zo is.
Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit. Kun je iemand aanklagen wegens smaad? Smaad is in de basis een 'klachtdelict'.
Als u gestalkt wordt, wordt u regelmatig en herhaaldelijk lastiggevallen. De stalker kan een ex-partner zijn, maar het kan ook gaan om een kennis, collega, leidinggevende, buurman of zelfs een (relatief) onbekende, zoals wanneer iemand een bekende Nederlander stalkt.
Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert.Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie.
Straffen voor stalking
In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen. In het Wetboek van Strafrecht komt de term 'stalking' niet voor.
Soms begint iemand met stalken, omdat hij wil proberen de relatie te redden; dan zoekt de stalker voortdurend contact met u om tot verzoening te komen. Daarna wordt het stalken vaak een doel op zich en misgunt hij u een leven zonder hem. De stalker zal op allerlei manieren proberen macht over u te krijgen en te houden.
U kunt geen schriftelijke informatie over of een kopie van de rapporten uit uw persoonsdossier krijgen (artikel 43 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). U kunt wel uw eigen persoonsdossier inzien.Om uw persoonsdossier in te zien, moet u een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst.
Stalking is volgens het Wetboek van Strafrecht een zwaar delict: een misdrijf. Het wordt omschreven als het wederrechtelijk, stelselmatig, opzettelijk inbreuk maken op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk de ander te dwingen iets te doen, iets niet te doen, iets te dulden of vrees aan te jagen.
In het algemeen kan belaging omschreven worden als het lastigvallen van een persoon op een wijze die voor de betrokkene overlast meebrengt. De overlast kan op heel wat verschillende manieren veroorzaakt worden: via telefonische oproepen, sms'en, sociale media, het inspreken van voicemails, opduiken aan iemands woning,…
Belaging is de juiste juridische term van stalking. Deze feiten worden zeer ernstig genomen en ook daadwerkelijk vervolgd. Kunnen aldus belaging uitmaken, het voortdurend niet aflatend pesten, jennen, opjagen, achtervolgen, maar ook aanhoudende ongevraagde brieven telefoons, geschenken, storende aanwezigheid...
Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.
Geregistreerd inkomen bekijken op Mijn Belastingdienst
Log daarvoor met uw DigiD in op Mijn Belastingdienst (opent nieuw venster). Klik op de welkomstpagina op 'Mijn gegevens'. Klik bij 'Inkomensverklaring en geregistreerd inkomen' op 'Inkomensverklaring opvragen en geregistreerd inkomen bekijken'.
De politie mag een aangifte niet weigeren
De politie is op basis van de wet verplicht om aangiftes op te nemen. In de praktijk wordt een aangifte wel eens geweigerd om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende bewijs is of omdat het te druk is.