Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.
Standaard is de drukschakelaar ingesteld op: Inschakeldruk: 2 bar, Uitschakeldruk: 3 bar. De maximale druk van de pomp is uit te rekenen door de opvoerhoogte te delen door 10, dit is opgegeven bij uw pomp. Niet alle pompen zijn beveiligd tegen droogdraaien / oververhitting.
Sommige pompen bevatten een drukvat (20 tot 60 liter). Deze zorgt ervoor dat de pomp niet aanslaat wanneer er een kleine hoeveelheid water wordt afgenomen, zoals doorspoelen van het toilet. De pomp zal dan eerst het water uit het drukvat gebruiken en slaat pas aan wanneer het water leeg dreigt te raken.
Hoe meer druk, hoe hoger de verliezen). Als we gemiddeld zo'n 50 meter moeten overbruggen dient de pomp 3,5 Bar te leveren. In de voorbeeldgrafiek zijn de prestatiecurves van een aantal DAB Active Jet elektronische hydrofoorpompen weergegeven.
- Het debiet (uitgedrukt in m³/h).
Dit wordt bekomen door het totaal van het geinstalleerde vermogen (in kW) te vermenigvuldigen met 0,86 en dit getal vervolgens te delen door het verschil tussen vertrek- en retourtemperatuur (bij radiatoren bedraagt dit 20 °C).
Druk wordt uitgedrukt in bar, debiet in m³/uur of liter/minuut. Het debiet dat een aftakking kan leveren, hangt af van verschillende factoren, waaronder: de druk aan de aftakking. de diameter, de lengte en het materiaal van de distributieleiding / aftakking.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in bar (of atmosfeer), waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 bar. Als een horlogefabrikant aangeeft dat het horloge bestand is tegen een waterdruk van 5 bar zou het horloge tot 50 meter waterdicht moeten zijn.
Wat is een expansievat? Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Water dat verwarmd wordt, zet immers uit met 3%. Dat zorgt ervoor dat de druk oploopt in de buizen van de verwarming.
De levensduur van een pompinstallatie is afhankelijk van vele factoren, zo is het bij hydrofoorsets vaak niet nodig om deze na 10 jaar te vervangen, gemiddeld gaan deze 12 tot 15 jaar mee.
U kunt zelf eenvoudig uw expansievat controleren. Om erachter te komen of uw expansievat kapot is of niet, heeft u enkel een hard voorwerp nodig. Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
We rekenen tijdens transport door de PE-leidingen (tyleenslang) met een geschat verlies van +/- 1 Bar per 100 meter (praktische rekenwaarde bij benadering. Hoe meer druk, hoe hoger de verliezen). Als we gemiddeld zo'n 50 meter moeten overbruggen dient de pomp 3,5 Bar te leveren.
Zolang er waterverbruik is zal de pomp in werking blijven wat zorgt voor een constante druk. Als het tappunt gesloten wordt zal de pomp na ongeveer 10 seconden stoppen. Bij watergebrek zal de pomp stoppen en een rode led (failure) zal oplichten. Wanneer er terug water is kan men via de reset knop de pomp terug starten.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water wat er doorheen stroomt, niet meer terug kan. Ideaal voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Aan de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp, wanneer u de waterpomp aansluit op een reeds geslagen/geboorde put.
De prijs van een put zoals deze kan variëren van €350,- tot €1000,- (zonder pomp). Met een waterslang wordt met hoge druk een gat gespoten tot het grondwater is bereikt.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
Want de druk (bar) = 1 kg / 1 cm2 = 1 bar.
Ook in geval van beregening, bevloeiing of veedrenking geldt er geen vergunningplicht wanneer de hoeveelheid te onttrekken grondwater minder bedraagt dan 60 m3 per uur. Niet vergunningplichtige onttrekkingen moeten wel gemeld worden.
Wilt u grondwater onttrekken of infiltreren? Dan moet u in het bezit zijn van een watervergunning. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben.
Schep 5 tot 7 centimeter onder het wateroppervlak. Sluit de potjes, schud even goed en laat ze gedurende ongeveer 20 minuten staan. Plaats de potjes in goed licht tegen een witte achtergrond. Het water heeft totaal geen kleur Het water is licht gekleurd Het water heeft een duidelijke kleur (geel, bruin, etc.)