Formeel hebben dakloze EU-migranten recht op opvang als ze rechtmatig in Nederland verblijven. Dit is onder meer het geval als ze in Nederland hebben gewerkt, onvrijwillig werkloos zijn geraakt en zich hebben ingeschreven bij het UWV.
Gebrek aan huisvesting wordt op dit moment gezien als de grootste veroorzaker van dakloosheid. Eenmaal dakloos stapelen problemen zich snel verder op. Schulden nemen toe en alle aandacht van de dakloze gaat dagelijks uit naar overleven en het vinden van een verblijf- en slaapplek.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
DAKLOOS ZIJN IS OOK MENTAAL HEEL ZWAAR
Als je in een opvang verblijft en geen perspectief hebt op een eigen woonplek, worden je problemen vaak groter. Langdurige dakloosheid kan leiden tot verslaving of psychische problemen. Als je een huis en een adres hebt, ben je iemand.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
U bent of raakt dakloos. Dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u in aanmerking komen voor een dakloos urgentie op grond van dreigende dakloosheid.
Amsterdam. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat 80 procent van de daklozen man is en relatief vaak in een van de vier grote steden verblijft (37 procent) – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden.
Het leven op straat is meestal hard en gevaarlijk. Daklozen hebben geen toegang tot onderwijs of medische voorzieningen. Daarbij zijn ze vatbaarder voor misdrijven (vaak door andere daklozen), drugsverslaving, ziektes, lichamelijk en seksueel misbruik, mishandeling en in koudere klimaten onderkoeling of doodvriezen.
Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten verantwoordelijk voor het aanbieden van maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Deze voorzieningen zijn bestemd voor mensen die niet (voldoende) zelfredzaam zijn.
Als je dak- of thuisloos bent kun je terecht bij Van de Straat van Het Leger des Heils. Je kunt er 's avonds slapen.
Een vast huis regelen kan lastig zijn, maar via een urgentieregeling kun je, als je dakloos bent, wel voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Dat is per gemeente verschillend. Belangrijk is wel om je dan in te schrijven bij de woningbouwcorporatie die over de sociale huurwoningen gaat in jouw woonregio.
Het Leger des Heils heeft maatschappelijke opvanglocaties door heel Nederland.Ook organiseren wij crisisopvang voor mensen die wegens omstandigheden ineens geen woonplek meer hebben. De laagdrempeligheid in de opvang zorgt ervoor dat kwetsbare, zorg mijdende mensen, beter in beeld blijven.
De grootste zorgbehoeften van dak- en thuislozen liggen op het gebied van huisvesting en financiën. De dreiging van schuldeisers maakt dat hun financiële zorgvraag dominant is - ze hebben gemiddeld zo'n 15.000 euro schuld - en maakt zo hun huisvestingsprobleem nagenoeg onoplosbaar.
De Verenigde Staten hebben de meeste daklozen in absolute aantallen: ruim een half miljoen. Maar dat is 'slechts' 0,17 procent van de bevolking. In Nieuw-Zeeland zijn 41.000 mensen dakloos, maar dat is maar liefst 0,94 procent van de bevolking.
Niet iedereen in Nederland heeft een (t)huis. In 2021 waren volgens het CBS 32.000 mensen feitelijk dakloos in Nederland, waaronder 5.000 dakloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar.
Bij ontbreken van het fiscaal woonadres bent u als werkgever wettelijk verplicht belasting in te houden op het loon van uw werknemer tegen het anoniementarief van 52%. Voor de premies werknemersverzekeringen mag geen rekening worden gehouden met het maximumpremieloon.
Volgens onderzoeksbureau ABF Research, dat het woningtekort voor de overheid bijhoudt, zijn er in Nederland 315.000 woningen te weinig. Daardoor wonen bijvoorbeeld meer mensen en huishoudens noodgedwongen bij elkaar. Het woningtekort is met afstand de belangrijkste reden voor het feit dat er zoveel mensen dakloos zijn.
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
Bent u dakloos, wilt u een bijstandsuitkering aanvragen en kunt u zich nergens inschrijven? Ga dan naar de screeningsbalie van Bijzondere Doelgroepen om een uitkering en een briefadres aan te vragen. U kunt hier zonder afspraak langskomen. Dat kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09.30 en 12.00 uur.
Wanneer een dakloze aan de wettelijke voorwaarden voldoet, heeft hij bijvoorbeeld recht op maatschappelijke integratie (het leefloon). Maar ook als dat niet het geval is, zal het OCMW altijd nagaan wat het voor de persoon in kwestie kan doen om hem te helpen.
Het is de bedoeling dat iedereen zelf probeert zijn/haar inkomen te verdienen, ook als u dakloos bent. Als u kunt werken, maar u heeft geen werk, dan helpt de gemeente u bij het vinden van een baan. Lukt dit niet dan kunt u onder voorwaarden een daklozenuitkering aanvragen.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt. De studie peilde ook naar de voornaamste oorzaken van deze vroege dood.
Steeds meer mensen hebben geen eigen woning meer en wonen op straat of in tijdelijke opvang. 'Vaak spelen er meerdere problemen waardoor mensen dakloos zijn geworden, zoals psychische en financiële problemen, of verslavingsproblematiek. Hoe langer je dakloos bent, hoe erger die problemen meestal worden.
Als u samen met uw kinderen dakloos bent of dreigt te raken, is het allereerst raadzaam na te gaan of u (tijdelijk) terecht kunt bij mensen uit uw netwerk, zoals familieleden, vrienden of kennissen. Is dat niet (langer) mogelijk, dan adviseren wij u om u te melden bij de gemeente (zie ook vraag 5).