Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen.De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Koop bijvoorbeeld meerdere glow in the dark-spenen en leg ze allemaal in het bedje zodat je kind er altijd wel een kan vinden. Een speendoekje kan ook helpen. En heel belangrijk: grijp niet te snel in als je merkt dat-ie er even geen kan vinden, zo leer je 'm dat-ie soms ook echt even moet zoeken.
Baby kan speen nog niet zelf pakken
Sommige baby's vinden het heel fijn om met een speen te slapen, maar kunnen de speen nog niet zelf pakken. Het kan dan gebeuren dat een baby in slaap valt met een speen, maar dat de speen vervolgens uit de mond valt.
Opent je kleine zijn mondje, dan betekent dit dat hij iets zoekt om op te zuigen. Leg de speen zachtjes op de onderlip of het voorste deel van de tong en wacht tot de zuigreflex begint. Verloopt de eerste kennismaking zonder problemen, dan zal je baby uiteindelijk de speen verder gaan verkennen en erop zuigen.
De dental speen heeft een platte, schuin aflopende vorm. Daardoor valt hij minder snel uit het mondje van je baby. Tandartsen noemen deze speen het meest tandvriendelijk.
Bibs speen slecht voor gebit
Bij veelvuldig en langdurig speengebruik ligt de tong van een kind vaak lager in de mond en dan drukt deze dus niet tegen het gehemelte aan. Die druk is juist belangrijk voor uit uitgroeien van die kaak in de breedte en is trouwens ook belangrijk voor een goede sliktechniek.
'Of je nu een platte of ronde speen gebruikt – stoppen is het beste. En dan het liefst voor de eerste verjaardag van je kind. De zuigbehoefte neemt vanaf ongeveer negen maanden af. Als het lukt om voor die tijd het speengebruik af te bouwen, voorkom je dat het een gewoonte wordt.
Experts adviseren om het gebruik van een fopspeen te beperken tot maximaal zes uur per dag. Bij elk kind ontwikkelen de mond en tanden zich weer op een andere manier. Het wel of niet geven van een speen aan kinderen ouder dan 24 maanden, is een keuze die elke ouder in overleg met een arts of tandarts zelf moet maken.
Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.
Op het moment dat je baby gaatjes in de speen gaat bijten, kun je echter beter een bijtring geven. Bijtringen kunnen de pijn aan het tandvlees wat verzachten. Onderzoek suggereert dat je baby maximaal zes uur per dag een speen zou mogen gebruiken.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Ook in de wandelwagen heeft hij geen speen nodig; er is van alles om te zien en dat geeft hem afleiding genoeg. De baby mag best een poosje jengelen en huilen zonder dat er direct een speentje aangeboden hoeft te worden. Geef de speen alleen als hij echt nodig is om in slaap te vallen, of wanneer de baby erg moe is.
Afbouwen 4-7 maanden
Als je meerdere keren per nacht uit bed moet om je kindje de speen te geven dan adviseer ik om te stoppen. Je zal merken dat je kindje meer rust vindt en beter gaat slapen. Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft.
Een baby die net wakker wordt en trappelt met zijn beentjes heeft waarschijnlijk wel honger. Daarna zal de baby diverse voedingssignalen laten zien. Huilen is een 'laat hongersignaal', eigenlijk al een 'alarmsignaal' van stress of ongemak van de baby.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.
Wel belangrijk is dat je de juiste maat gebruikt voor de leeftijdsfase van je baby. Dit is de meest bekende vorm fopspeen. Bij een fysiologische speen (ook wel kersvorm genoemd) is het zuiggedeelte rond en bol en lijkt het qua vorm op de tepel.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Bij de fysiologische spenen is het zuiggedeelte rond en bol en lijkt het op de vorm van een tepel. Bij deze fopspeen maakt het niet uit welke kant boven of onder in de mond zit. Bij de dental spenen is het zuiggedeelte aan de ene kant plat en aan de andere kant bol.
Eindeloos doorgaan met huilen
Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij de Jeugdgezondheidszorg. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak. Sommige kindjes zijn allergisch voor natuurlijk rubber.
Er bestaan verschillende adviezen vanuit deskundigen met betrekking tot het stoppen met de speen. De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
De WIJ Testmamam's zijn unaniem enthousiast over de grote keuze in kleuren, designs en maten van de Difrax speen. Het is fijn dat je kind, als het groter wordt, bij hetzelfde merk kan blijven. Met de prijs-kwaliteitverhouding zit het ook helemaal goed. De kwaliteit wordt geprezen: de speen gaat niet snel kapot.
De Dental fopspeen stimuleert de ontwikkeling van gehemelte en van de tong- en kaakspieren. Het bolle gedeelte van het zuigdeel komt tegen het gehemelte en het platte gedeelte drukt tegen de tong. Fijn voor kindjes die dit nodig hebben of wanneer de Natural fopspeen niet geaccepteerd wordt.