Om de vanille de geur te geven, moet deze eerst fermenteren. Hiervoor wordt de vanille eerst in de hete stoom of heet water gelegd, waarna ze in rijstzakken in de zon worden gelegd. Wanneer de vanille voldoende is gefermenteerd wordt ze gedroogd.
Vanille is een eetbare peul van orchideeën van het geslacht Vanilla. Het kweken ervan is ingewikkeld. De bloemen bloeien maar een dag en moeten met de hand worden bevrucht om peulen te krijgen. Wanneer de peulen geplukt zijn, moeten ze nog lang worden gedroogd om het bekende kleine bruine vanillestokje te krijgen.
Vanille maakt luchtwortels. Je zet geen vanilleplant neer met de verwachting dat je over een jaartje vanille hebt. Het kan maar de kans is heel erg klein. De teelt is onzeker maar kan met voldoende verzorging soms wel een leuke verrassing opleveren.
Omdat echte vanille vrij duur is en de wereldproductie van natuurlijke vanille bij lange na niet voldoende is om de behoefte te dekken wordt vanilline synthetisch gemaakt. Hierbij wordt onder andere gebruikgemaakt van lignine uit hout (meestal houtafval uit de papierindustrie) of van kruidnagelolie.
Deze vanillesoort komt van dezelfde plant als de Mexicaanse variant. Het grote verschil is, dat de bourbon variant met de hand wordt bevrucht (net als de Tahitiaanse vanille). Deze soort heeft haar naam te danken aan de plek waar het wordt geteeld: Ile de Bourbon.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden tegenwoordig overal ter wereld met de hand bestoven en daarmee bevrucht. Dit is een arbeidsintensief proces. Vervolgens zit tussen het moment van bestuiven en de uiteindelijke verkoop ruim een jaar de tijd.
Bourbon vanille is één van de beste soorten vanille. Veel chefs en patissiers gebruiken het liefst alleen maar deze vanille, vanwege zijn perfecte smaak. Het dankt zijn naam aan het eiland waar deze vanille oorspronkelijk vandaan komt – het eiland Réunion – dat vroeger Bourbon heette.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Het bladgoud van keukenkruid: laurier
Vanilline, de stof die hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak en geur van vanille, kan in het lab veel goedkoper en in grotere hoeveelheden worden nagemaakt.
Vanille extract is het resultaat van vanillestokjes die gedurende minstens 2 maand in alcohol hun aroma af hebben gegeven. Het brengt het intense aroma van vanille naar boven zonder dat het extract zelf vanille bevat. -> Bij het vervangen van vanille extract naar vanillepoeder houd je dezelfde hoeveelheden aan.
De echte vanille ontwikkelt maar weinig takken, die 10 tot 15 meter lang kunnen worden. Jaarlijks kan de vanille wel 1 tot 1,5 meter groeien. De bloemen ontstaan in de bladoksels.
Het heeft helende eigenschappen - vanille is rijk aan antioxidanten, die de afbraak van cellen en weefsels in het lichaam kunnen helpen voorkomen en de natuurlijke hergroei van het lichaam kunnen stimuleren.
De Vanilla planifolia behoort tot de orchideeënfamilie, een klimorchidee. De Vanilla- orchidee heeft relatief grote, geelgroene bloemen. Om het vanillearoma te krijgen, moeten deze bloemen door een natuurlijke bestuiver of handmatig worden bestoven. Na een succesvolle bestuiving gaan de vruchten zich ontwikkelen.
Vanillestokjes kunnen lang meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard. Over het algemeen blijven ze één tot twee jaar goed. Het is belangrijk om vanillestokjes in een luchtdichte verpakking te bewaren op een koele, donkere en droge plaats, zoals een goed afgesloten potje in een keukenkastje.
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas. De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken.
Bron: We love vanille. De smaak is delicaat, verslavend lekker en geeft een gelaagdheid aan taarten, toetjes en koekjes zoals geen enkel ander ingrediënt dat kan.
De anaalklieren van bevers zijn bijzonder: ze geven een goedje met een sterke geur af. Niét een geur zoals die jij in de wc achterlaat, want het goedje ruikt lekker zoet. Dit stofje heet bevergeil (ook wel castoreum genoemd) en komt uit de castorklier van de bever. Dat is de geurklier tussen hun anus en edele delen.
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'.
1 theelepel (2 gram) vanille extract bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Bevers hebben een klier bij hun anus waarmee ze een zoet luchtje verspreiden. Dit goedje staat bekend als bevergeil en wordt gebruikt als smaakstof voor onder andere vanille-ijs. Veel wordt het niet meer gebruikt.
Vanillesuiker is suiker waarin vanillestokjes hun aroma hebben afgegeven. Je kunt het kant en klaar kopen bij de supermarkt, maar je kunt het ook prima zelf maken. Zet dan een paar vanille peulen in een pot met suiker.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Wij raden u met klem aan om uw vanillestokjes NOOIT in de koelkast te bewaren. Bewaring in de diepvries is al helemaal uit den boze. Dit zal uw vanille versneld uitdrogen en zorgt er tevens voor dat de talloze smaakcomponenten in de vanille afzwakken.
2 tl vanillesuiker. 1 tl vanillepasta. 1/3e deel vanillestokje.
De bonen, ook wel peulen genoemd, worden onrijp geplukt, vochtig verhit en daarna langzaam gedroogd. Hierdoor treedt een fermentatieproces op en verandert de geur- en smaakloze boon in een glanzend zwart vanillestokje met fijne geur en smaak.