Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Het Franse stokbrood heeft zijn eigen bijgerecht, ook wel de tafel genoemd. Neem je stukje Frans stokbrood en leg het op tafel naast je dinerbord . Mensen die gewend zijn aan een broodbordje zullen het vreemd vinden om een sneetje stokbrood op tafel te laten liggen. In Frankrijk is dit de gewoonte, met kruimels en al.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Fransen eten geen brood
Smeer er wat boter, jam, chocoladepasta op, of doe er kaas op (smeer het of snijd er een plakje af). Sommige mensen scheuren er zelfs stukjes brood af en dopen die in honing (je kunt hetzelfde doen met jam en chocoladepasta).
Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt gegeten worden, vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt. Het is een bron van koolhydraten en vezels die nodig zijn om de dag goed te beginnen ! Fruitjam kan ook worden toegevoegd voor een extra traktatie.
32 miljoen : dat is hoeveel stokbroden er elke dag in Frankrijk worden gegeten! De knapperige korst en de zachte, honingraatachtige kruim maken dit lange brood met eenvoudige ingrediënten een essentieel onderdeel van het leven van de Fransen. Het is heel typerend dat ze het graag eten als ze de bakkerij verlaten.
Fransen eten brood met boter . Maar ook met kaas, met paté, jam of met Nutella. Maar meestal eten ze het gewoon zonder iets erop, maar met hun vingers. Zeker als het de quignon (korst) is van een versgebakken stokbrood.
Je smeert geen boter op je stokbrood. Als je per se boter wilt, kun je een klontje op een klein stukje brood doen, maar niet op een sneetje. Geen sandwiches!
Eet het nooit in zijn geheel, zoals een sandwich . Net als het stokbrood moet je er stukken afbreken. Sommige mensen doen er een Nutella of jam op. Maar als het een hele goede croissant is, heb je niets nodig.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Valt over boter nog te twisten, over jam is iedereen het eens: jam op je croissant is not done. Het overheerst namelijk de subtiele zoetheid van de croissant zelf. Hetzelfde geldt uiteraard voor honing.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
Om je gerecht te besprenkelen . Na het eten doop je het brood in de saus om niets te verspillen, en het is gewoon heerlijk. Dat moet je thuis eens proberen. En daarom hebben we in Frankrijk altijd brood op tafel.
Ja, een stokbrood is op zichzelf al heerlijk .
Hoewel de meeste Fransen stokbrood zonder boter eten, staan de Fransen uit Normandië en Bretagne erop dat er een dikke laag ongezouten of gezouten boter op zit. Een populaire middagsnack voor kinderen, of goûter, is het doormidden snijden van een stokbrood, dan in de lengte en vullen met Nutella.
De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het 'gewoonste' en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
Franse stokbroden worden zo snel oud
Terwijl de meeste broden een vrij hoog watergehalte hebben (meestal rond de 40 procent), is het watergehalte van baguettes veel hoger — meestal rond de 50 procent . Dat geeft baguettes hun lichte en luchtige textuur, wat ook betekent dat ze snel uitdrogen.
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
Overgewicht in Frankrijk
Dit vertegenwoordigt 17% van de volwassenen. Van de kinderen en adolescenten heeft 17% overgewicht; 4% heeft obesitas. Deze cijfers zijn actueel omdat ze zijn afgegeven op 23 mei 2022.
In Algerije worden dagelijks ongeveer 49 miljoen stokbroden verbruikt, en in Frankrijk ongeveer 30 miljoen.
1 – Gewoon Frans stokbrood = Goedkoop brood in Frankrijk
Daarom gebruiken de bakkers de goedkoopste ingrediënten om het goedkoop te houden . En sommige mensen vinden die smaak blijkbaar lekker, want “le pain” (het grotere brood van Frans brood) en “la baguette” verkopen nog steeds als warme broodjes (woordspeling bedoeld). Het is natuurlijk een kwestie van smaak.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
Je kunt elke dag een stokbrood eten en gezond zijn , maar de sleutel is de portiegrootte en wat je eet met je stokbrood. Het is belangrijk om op te merken dat stokbroden bijzonder veel koolhydraten en natrium bevatten, dus je moet je portiegrootte kiezen op basis van je dieet en algemene gezondheidsdoelen.