Om je Aloë vera optimaal te verzorgen kun je hem het best water geven op basis van het uiterlijk. Als de bovenste tien centimeter van het blad rood/bruin is geworden, mag je jouw Aloë vera water geven. De punten zullen in een aantal dagen weer groen worden.
De aloë vera heeft sterke bladeren die niet snel verkleuren. Als ze bruinig verkleuren komt dat door een te veel aan water. Wanneer ze gelig verkleuren is dit het gevolg van te veel direct zonlicht. In de eerste periode dat je de plant hebt zet je hem best in de halfschaduw om dit te voorkomen.
Aloë Vera water geven
In het najaar en de winter staat deze vetplant het liefst weken zonder water. De hoeveelheid water beïnvloed de snelheid waarmee de plant groeit. Meer water zal de groei aanmoedigen. Maar te veel water in combinatie met te weinig licht kan snel leiden tot rot.
Geef de Aloë Vera in de periode tussen april en oktober ongeveer één keer per week water. Voel voordat je water gaat geven even aan de grond, pas wanneer deze helemaal droog is, heeft je Aloë Vera water nodig. Het is geen probleem als de grond niet continu vochtig is.
De wortels groeien door en gaan vervolgens een richting op. Als ze omhoog groeien, komen ze uiteindelijk boven en worden dit nieuwe Aloë vera stekjes. Je kunt dit stekje afbreken van de wortel om vervolgens in een eigen potje te stekken. Maak je geen zorgen als er geen wortels aan je stekje zitten.
Wanneer een Aloë vera slap hangt, kan dit komen door te veel water en/of door te weinig licht. Geef jouw Aloë vera in dat geval net zo lang geen water totdat de punten van het blad rood worden en zet 'm indien mogelijk op een plek met meer licht.
De Aloë Vera plant groeit flink door. Eens in de twee jaar is het nodig om de plant te verpotten. Zorg er dan wel voor dat de plant in een pot staat die drie keer zo breed is als de wortelkuit.
De Aloë Vera groeit erg langzaam, daarom is snoeien zelden nodig. Wil je toch gaan snoeien, gebruik dan een handschoen zodat je beschermd bent tegen de stekels op de bladranden. Oude of verkleurde bladeren bij een Aloë Vera kun je verwijderen door ze zo dicht mogelijk bij de stam weg te knippen.
De Aloë Vera heeft eigenlijk geen extra voeding nodig, mits de plant genoeg zonlicht en water krijgt. Wil je de groei toch stimuleren, geef dan ongeveer 20% van de aanbevolen hoeveelheid wat op het plantenvoeding flesje aangegeven staat. In de wintermaanden is extra voeding absoluut niet nodig.
Zo krijg je het uit de Aloë vera-plant: Stap 1: kies de laagste blaadjes, deze zijn het makkelijkst om af te snijden. Stap 2: knip of snijd ze van de plant af. Stap 3: binnenin de bladen zie je gel en sap, deze pers je uit het blad.
Water tekort of teveel
Aloë Vera is een vetplant, wat betekent dat je het over het algemeen maar weinig water hoeft te geven. De kans is groter dat je het de arme plant aan het verdrinken bent dan aan het uitdrogen. Het beste is namelijk dat je de Aloë Vera pas weer water geeft wanneer de bodem helemaal droog is.
Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.
Die bloeien 1x keer in hun leven en sterven daarna af, maar niet voordat er kleine baby plantjes aan de basis van de plant zullen groeien. De Aloe heeft gelukkig niet zo'n heftige levenscyclus en kan gemakkelijk meerdere keren bloeien.
Kalmerend, hydraterend en anti-aging
Er zijn aanwijzingen dat aloë vera kan helpen bij huidproblemen als acne, eczeem en psoriasis, maar ook bij het herstel van wondjes en na verbranding. De plant bevat namelijk verschillende stoffen die een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben.
Aloë vera kun je vermeerderen door zaad te zaaien in een verwarmde kweekbak of via stekken uit blad. Maar de grootste kans op succes heb je door de jonge uitlopers van de moederplant te scheiden. Deze uitlopers worden ook wel pups genoemd.
Aloë vera hydrateert droog en beschadigd haar
Dat maakt het een geweldig middel om je haar te hydrateren en droog haar te herstellen. Aloë vera voegt vocht toe aan je haar. Dat in tegenstelling tot olie, dat zelf geen vocht bevat maar er wel voor zorgt dat vocht in je haar niet uit je haar ontsnapt.
De plant groeit goed op zeer doorlatende grond, bij voorkeur met wat zand en fijn grind erin om een goede afwatering te garanderen. Na het verpotten kan beter even geen water gegeven worden. De plant kan zich herstellen en beschadigde wortels afsluiten met wondweefsel.
Je kunt voor de Aloe Vera gewone potgrond gebruiken, maar er is ook potgrond te koop die speciaal gemaakt is voor cactussen en vetplanten. Hier zitten andere voedingsstoffen in waar jouw Aloe blij van wordt. In principe heeft de Aloe Vera geen plantenvoeding nodig.
De Aloë Vera is licht giftig, al geldt dat niet voor mensen. Sterker nog: het sap van de plant wordt veelvuldig gebruikt door mensen. Het sap wordt met name tegen brandwonden gebruikt.
Je kunt van het blad van de Aloe Vera steeds een stukje afsnijden en dit gebruiken en de rest van het blad in de koelkast bewaren. Het is ook mogelijk om een gel te maken die je langere tijd in de koelkast kunt bewaren en steeds weer kunt gebruiken.
Masseer je hoofdhuid, tijdens het wassen of spoelen met water, voor een goede doorbloeding. Een gezonde levensstijl draagt bij aan gezond haar. Maak een haarmasker met Aloë vera gel om jouw haar te verzorgen. Laat het masker zo'n 15 minuten intrekken en spoel het daarna goed uit met lauw water.
Aloë Vera. Voor veel mensen is Aloë Vera bekend als een plant die vaak in zalfjes en drankjes gebruikt wordt om pijn te bestrijden of te verminderen. Bij katten, daarentegen, kan Aloë Vera zorgen voor overgeven, depressie, diarree en anorexia. Geen kat-vriendelijke plant dus!
Je kunt de luchtzuiverende aloë vera zowel binnen als buiten in de grond of pot zetten. Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst.
Aloë vera kan zowel uitwendig als oraal worden gebruikt en kent een breed aantal toepassingen. Dit bijzondere, tropische plantje wordt traditioneel gebruikt omdat het verlichting zou bieden bij onder andere constipatie, PDS, huidklachten zoals eczeem en acne, sneetjes, insectenbeten en herpes.
Hoewel aloë vera een ingrediënt van allerlei schoonheidsproducten is, kan je aloë vera-gel ook rechtstreeks op je gezicht gebruiken. Wanneer het goed wordt gebruikt, helpt de gel om je huid te hydrateren en om fijne lijnen en rimpels glad te strijken. Het kan ook gebruikt worden om acne tegen te gaan.