De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis. Niets mis mee, maar wel behoorlijk gênant wanneer u onverwacht volk over de vloer krijgt…
Konijnen zijn sociale diertjes en zijn daarom ook erg geschikt om binnen te houden. Maar: waar moet je dan op letten als je konijnen binnen houdt? Zorg bijvoorbeeld voor een geschikt konijnenhok/konijnenkooi en voldoende bewegingsvrijheid.
Urine van gezonde konijnen kan variëren van waterig naar wat dikker en van geel of crèmekleurig tot rood of bruin wanneer pigmenten aanwezig zijn. Als een konijn plotseling rode urine heeft, is het verstandig wat urine te verzamelen en dit langs te brengen voor onderzoek.
Om jouw konijn zo snel mogelijk zindelijk te krijgen zul je elke vorm van ontlasting buiten de toiletbak op moeten pakken en in het toilet moeten leggen. Dit blijf je doen totdat je konijn zijn behoefte voor minimaal 90% in zijn toiletbak doet.
Konijnen ruiken geuren via de neus, maar kunnen ook feromonen waarnemen via een speciaal orgaan; het orgaan van Jacobson. Feromonen zijn chemische stoffen die soortspecifiek zijn; ieder zoogdier heeft zijn eigen feromonen. Konijnenferomonen worden dus alleen door andere konijnen waargenomen.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een konijn mag dus nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft, dan komt hij in de problemen omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
De dieren gooien er veelal bodembedekking in en kunnen er zelfs in plassen. Het water hygiënisch schoon houden is in deze een echte uitdaging. Het waterbakje zal meerdere malen per dag ververst moeten worden. Zodra er bodembedekking in valt zuigt deze zich vol met vocht en bevat het waterbakje geen water meer.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang! Dit is volkomen normaal!
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen en knaagdieren hebben een ander dieet dan een hond of kat. Hun spijsverteringsstelsel werkt ook anders. Zo kunnen zij niet braken en boeren en ook geen scheten laten.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Als konijnen het hele jaar buiten leven, zullen zij in de herfst een dikke wintervacht aanmaken. Temperaturen onder -10°C kunnen echter gevaarlijk worden voor hen.
Neem buitenkonijnen 's winters niet mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk erg slecht tegen deze temperatuurwisselingen. Let op! Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Goede voeding is erg belangrijk voor konijnen en heeft veel invloed op de gezondheid van uw konijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding bestaat uit hooi. In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn. Dat doet erg veel pijn, waardoor het konijn niet wil eten, er meer gas ontstaat enz. Dit kan al na enkele uren vasten optreden.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Handen likken
Het wederzijdse poetsen van konijnen dient niet alleen ter hygiëne, maar versterkt ook het groepsgevoel. Wanneer een konijntje aan je hand likt, dan is dat een teken van grote genegenheid. Je bent nu officieel opgenomen in de konijnenfamilie en mag voortaan deelnemen aan de poetsrituelen.