Eet je vis in de juiste volgorde om de smaakbeleving te vergroten. Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen.Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
In principe is sushi al ready-to-eat. Maar als je 'm toch wilt dippen, dan moet het dus andersom. Je dipt bij nigiri alleen je vis (of andere topping) licht in de sojasaus. Het is dus niet de bedoeling dat je je sushi verdrinkt in de sojasaus en je om de twee stukjes je saus moet bijvullen (oeps, guilty).
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht. Is sushi met stokjes eten dan verkeerd? Nee hoor, dat wordt in de meeste restaurants gewoon gedaan.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
Daarnaast heb je vis nodig, rauwe vis. Dit kan van alles zijn maar enkele van de populairste soorten zijn tonijn, zalm, en inktvis/octopus. En tenslotte wordt er vaak nori, ofwel zeewier, gebruikt. Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen.
Twee gaatjes op flesje sojasaus
Door je vinger op het gat waar je niet mee schenkt te leggen, stopt het schenken en blijven er dus geen druppels achter.
Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur. De rijst voelt zacht als een kussentje en heeft daardoor volop smaak.
Bewaar sushi maximaal 4 uur op kamertemperatuur
Sushigerechten eet je het beste op kamertemperatuur. Alleen dan komen de verfijnde smaken het beste tot hun recht. Zodra je de sushi bij SushiPoint hebt gehaald of hebt laten bezorgen, blijft de kwaliteit tot 4 uur na dat moment buiten de koelkast gegarandeerd.
Bij een maki dip je de sushi even kort met de rijstkant in de sojasaus. De meeste mensen dippen een nigiri juist met de rijstkant in de sojasaus, maar het is juist de bedoeling om de vis in de sojasaus te dippen.
Eetstokjes hebben altijd twee verschillende uiteindes. Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Uramaki / Inside out roll
Uramaki laat zich best vertalen als 'binnestebuiten'. Hier zit de rijst niet aan de binnenkant van het norivel, maar wordt de rijst aan de buitenkant 'versierd' met sesamzaad of viseitjes bijvoorbeeld.
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd. Het is de sushi soort met een topping van rauw vis.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.