Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade.Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Het eigen risico is een van de schadeposten die u kunt verhalen op de aansprakelijke partij (die haar aansprakelijkheid meestal heeft verzekerd). Ook bij een kleiner ongeval, waarbij de onkosten en klachten beperkt blijven, kunt u het eigen risico verhalen.
Het aansprakelijk stellen voor schade doet u per aangetekende brief. In deze brief stelt u de de tegenpartij aansprakelijk is voor alle schade. Hierbij vermeld u alle schadeposten en deelt u mee dat alle mogelijk schade die nog volgt daaraan toegevoegd dienen te worden.
Hoelang mag een tegenpartij over een schadeafwikkeling doen? Volgens artikel 4:70, lid 6 van de Wet op het financieel toezicht (WFT) moet een aansprakelijk gestelde autoverzekeraar uiterlijk drie maanden ná ontvangst van de aansprakelijkstelling een onderbouwd standpunt innemen.
In het algemeen heeft u 5 jaar de tijd om uw schade te claimen. De verjaringstermijn van 5 jaar begint te lopen vanaf het moment dat de schade bij u bekend is. Het is daarom van belang dat er zo snel mogelijk iemand aansprakelijk wordt gesteld.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
U kunt iemand schriftelijk aansprakelijk stellen. Daarbij is het van belang dat de brief de datum bevat waarop u de wederpartij aansprakelijk stelt, een omschrijving van het ongeval en de grond waarop u iemand aansprakelijk stelt. Dit laatste is de wettelijke basis.
Een aansprakelijkstelling is niets meer dan de vermelding daarvan aan de tegenpartij. U vermeldt wat er is gebeurd, dat er schade is geleden, dat u de tegenpartij daarvoor aansprakelijk stelt, op grond waarvan en dat u wil dat alle geleden en nog te lijden (materiële en immateriële) schade wordt vergoed.
Het eigen risico bij je autoverzekering is het gedeelte van de schade dat je zelf moet betalen. Sommige verzekeraars hebben autoverzekeringen zonder eigen risico, maar de meeste verzekeraars hanteren standaard een eigen risico van € 130,- tot € 150,-.
Schadevergoeding tijdens strafzaak
De rechter kan tijdens een strafproces de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Voor de rechtszitting krijgt u van het Openbaar Ministerie (OM) een formulier. Hierop geeft u aan wat de schade is. Dat kan zowel materiële als immateriële schade zijn.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Je bent verplicht om schades te melden waarbij een tegenpartij betrokken is, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Je meldt de schade door samen met de tegenpartij een schadeformulier in te vullen. Je stuurt het schadeformulier vervolgens naar de autoverzekeraar, die hiermee kan beoordelen wie schuldig is.
Als het de schuld van iemand anders is, en je de kosten vergoed wil krijgen, dan moet je de wederpartij aansprakelijk stellen. Dit betekent dat je aangeeft dat de andere partij een onrechtmatige daad heeft begaan waardoor jij nu schade hebt. Met andere woorden, de andere partij is aansprakelijk voor jouw schade.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Beide schuldig aan autoschade
Heb je een schade zelf veroorzaakt of ben je medeschuldig, dan zal de tegenpartij je aansprakelijk willen stellen. De kosten kunnen hoog zijn, maar daarvoor ben je verzekerd via je verplichte WA-verzekering. Jouw verzekeraar keert dan een bedrag uit aan de tegenpartij.
Schadebedrag uitgekeerd krijgen
Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende reactietermijnen, maar vaak heeft u binnen een week tot 10 dagen een reactie. Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit.
Weigert je verzekeraar uit te betalen? Neem dan een advocaat in de arm gespecialiseerd in het verzekeringsrecht. Je advocaat zal met de verzekeraar in gesprek gaan en wanneer het nodig is een procedure starten.
Als klant het ingevulde schadeformulier naar ons opsturen
Dan kun je het schadeformulier dat je later of achteraf ingevuld hebt, naar ons e-mailen. Dat doe je door een scan te maken van beide zijden van het formulier. Per post een schade melden, kan ook.
Eigenlijk is het antwoord simpel: U hebt recht op een schadevergoeding als iemand u letselschade toebrengt. Dan dient hij/zij de geleden en de nog te lijden schade te vergoeden, zowel materieel als immaterieel. Dit is in de Nederlandse Wet geregeld. In dat geval heeft u dus recht op een schadevergoeding.