Gebruik voor een klein pannetje 4-5 rode uien schillen. Giet daar koud water bij en voeg de eieren toe aan de pan. Zorg dat ze volledig onder water staan, voeg een eetlepel azijn toe en kook 10 minuten. Laat ze na het koken 3 uur weken in het water.
Eieren kun je prima verven met natuurlijke kleurstoffen. Zo worden eieren bruin als we gele uienschillen gebruiken, geel als we kurkuma nemen, en blauwgrijs als we bosbessen gebruiken.
Het perfecte koken begint met het helemaal onder water zetten van de eieren op kamertemperatuur. Zet vervolgens het vuur onder de pan hoog en laat de eieren vanaf het moment dat het water echt kookt, nog 1 minuut lang koken. Zet dan het vuur uit en laat de eieren 12 minuten in de pan staan.
Als je speciale eierverf of eierviltstiften gebruikt, kunnen zelf versierde eieren veilig worden gegeten. Ook gewone viltstift is veilig. Een andere veilige keuze is het gebruik van voedingskleurstoffen of -gels die ook gebruikt worden bij het decoreren en kleuren van bijvoorbeeld suikerfondant voor taarten.
Eierverf van natuurlijke ingrediënten
Voor de paaseitjes die je ook op wilt eten. Met Duits eco keurmerk. Vijf kleuren: geel, oranje, rozerood, groen en paars. In de verpakking zitten 5 kleine zakjes met de kleurstof in poedervorm.
Dit artikel is te verkrijgen in onze Blokker winkels.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
Uitblazen doe je zo:
Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van). Het uitblazen is best vermoeiend. Je kunt het ei ook leegblazen met een grote injectiespuit.
Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.
Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram.
Eieren schouwen gebeurt met een speciale schouwlamp. Een schouwlamp heeft een felle lichtstraal die door een eischaal heen kan schijnen. Een goede schouwlamp heeft een rubber uiteinde, zodat er geen licht langs het ei kan gaan waardoor je zicht slechter wordt.
Marans-kippen voelen zich bijzonder thuis in een afwisselingsrijke omgeving. Als je niet alleen met Pasen maar het hele jaar door bruine eitjes wilt eten, moet je een paar Marans kippen aanschaffen. Het kippenras uit Frankrijk staat bekend om de chocoladekleurige eieren.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Je kunt gekookte eieren in principe wel invriezen, maar de smaak komt niet echt ten goede. Het eiwit wordt namelijk hard en rubberachtig en er komt vocht vrij. Je kunt het eigeel daarentegen wel goed invriezen, gewoon in een zakje.
De paashaas is een verzonnen kinderritueel, met een pedagogisch karakter. Hij schenkt oorspronkelijk slechts eieren aan kinderen die zich goed gedragen. Via een vertaald Duits boek was de paashaas in ieder geval in 1825 in Nederland bekend.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Als het ei licht van binnen is, dan is het ei niet bevrucht. Als het ei donker van binnen is, dan zit er een kuiken in. Maar de eieren die je in de winkel ziet komen van speciale boerderijen. Op deze boerderijen hebben ze heel veel kippen die goed zijn in het leggen van eieren.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.