RVS heeft als eigenschappen dat het hittebestendig is, het heeft een lange levensduur, het is eenvoudig te reinigen én redelijk corrosie vast.
De Primus Campfire Pannen zijn bestaan uit roestvrijstalen kookpannen en koekenpannen of een aluminium grillplaat. De pannen zijn zelfs zo sterk dat deze op open vuur gebruikt kunnen worden.
RVS koekenpannen: duurzaam en hittebestendig
RVS, of roestvrij staal, is een materiaal dat bekend staat om zijn sterkte, duurzaamheid en hittebestendigheid, waardoor het perfect is voor het bakken van allerlei soorten voedsel, van eieren tot vlees.
Laat de warmte in de pan zitten. Wacht heel even tot de boter niet meer schuimt en een beetje bruin wordt, of tot de olie goed warm is geworden. En om dan te voorkomen dat je RVS pan heet wordt, en je voedsel aanbrandt, zet je het vuur zo'n 30% zachter.
In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt. Voor die laatste gerechten 'moet' er dan vaak een tweede pan bij met een antiaanbaklaag.
Ook de meeste RVS pannen zijn bestand tegen de hitte van de oven. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van chroom. Het chroom zorgt voor een beschermde laag op het staal, die ook bij de hoge temperaturen van de oven goed blijft zitten.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe. Nu kan het vlees, eitje of wat je maakt, in de pan. Waarschijnlijk blijft dit even vastzitten in de pan.
Een roestvrijstalen pan juist gebruiken
Plaats de pan op de warmtebron op 80% van het vermogen. Test of de pan heet genoeg is door er een paar druppels water in te doen. Dansen de druppels? Dan is de pan klaar!
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Ja, in theorie kan je met elke pan boven een open vuur koken. Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen.
Verwijder hardnekkige, aangekoekte etensresten door 5 minuten water in de pan te koken. Als er nog resten in de pan zitten, doe dan afwasmiddel in de pan en bedek de resten met water. Zet de pan op het fornuis met hoog vuur. Laat het mengsel in de pan 5 minuten koken en gooi het hete water er dan uit.
Zorg ervoor dat het vuur niet te heet wordt en dat de pan niet te dicht boven het vuur hangt. Bij sommige materialen kan dit namelijk voor vervorming of breuken in het materiaal zorgen. De enige uitzondering zijn de pannen met een teflon of andere anti-aanbak laag, deze mag je NOOIT op open vuur gebruiken.
Het verbodsbord voor open vuur wordt toegepast als er sprake is van een verhoogd risico op brand. Met open vuur wordt elk voorwerp bedoeld dat gloeit of een vlam heeft. Voorbeelden zijn sigaret, aansteker, lasapparaat, snijbrander enz. Verbodsborden hebben een rode rand en een zwart pictogram op een witte achtergrond.
Verbodsbord open vuur en roken verboden
Het open vuur en roken verboden bordt is een verbodsbord dat aangeeft wat er niet gedaan mag worden. Onder open vuur wordt niet alleen een vlam bedoeld maar ook gloeiende voorwerpen zoals vonken.
Kan mijn pan in de magnetron? Nee, de roestvrij stalen pannen mogen niet in de magnetron.
Pannen die gebruikt zijn voor koken op gas kun je niet meer gebruiken.Deze zijn vaak krom getrokken. Gebruik het liefst een pan met een dikke bodem die bestaat uit verschillende lagen metaal, ook wel een sandwichbodem genoemd. Ook gietijzeren pannen zijn erg geschikt voor inductie koken.
Het onderhoud van een RVS pan is heel makkelijk. Deze pannen mogen in de vaatwasser en kunnen zelfs met schuursponsje schoongemaakt worden. Dit kan alleen als er geen anti-aanbaklaag op de pan zit.
Het juiste gebruik. Gebruik altijd houten, siliconen of kunststof gereedschap. Metalen spatels of lepels kunnen de anti-aanbaklaag beschadigen. Daarnaast moet je de pan behoeden tegen oververhitting, ze verdragen maximaal zo'n 240°C.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Roestvrijstalen pannen met een dikke bodem hebben vaak geen goede anti-aanbaklaag. Je kunt de pan zelf laten inbranden om deze laag te creëren. Na het inbranden is je pan voorzien van een goede anti-aanbaklaag en kun je hem gebruiken zonder dat eten snel aanbrandt.
Keramische en gietijzeren koekenpannen
Met een keramische koekenpan bak je gezonder. Het materiaal van de pan is namelijk vrij van giftige stoffen en je hebt slechts een klein beetje olie of boter nodig tijdens het bakken.
Pas op met zuren
Wanneer je met zure etenswaren bakt, kunnen deze je seasoning wegbijten. Denk aan witte wijn, tomaten(saus) en citroen. Dan kan het zijn dat je na het bakken lichtere vlekken in de laag ziet. Eventjes een keer opnieuw inbranden en je antiaanbaklaag is weer zo goed als nieuw.