Kurkumapoeder, supplementen of tabletten met curcumine zijn niet giftig. Je kunt van verse kurkumawortel gerust thee trekken: ook dit is niet giftig. Je moet echter nooit rauwe geelwortel eten. Wil je dit in gerechten gebruiken, bak of kook dit dan in het gerecht mee.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Bereidingswijze. Snijd de kurkuma in plakjes of rasp op een fijne rasp. Snijd de limoen in partjes. Breng 1 liter water met de kurkuma aan de kook en kook 10 minuten.
Kurkuma is bekend als het oranje-gele poeder, maar je kunt het ook vers kopen. Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt kurkuma net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde.
Er zijn wel richtlijnen voor de inname van curcumine: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosering tot 3 mg curcuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht.
Kun je kurkuma wortel ook rauw eten ? In een salade of smoothie ? Nee, dat kan niet. Doe dit maar beter niet, het is giftig.
Kurkumapoeder of verse kurkuma? Kurkuma is in meerdere vormen te verkrijgen, bijvoorbeeld verse kurkuma (de wortel) of in poedervorm. Wat ons betreft is kurkumapoeder een zekere winnaar. Kurkumapoeder hoef je niet verder te bewerken, je kunt het gecontroleerd toevoegen en het is langer houdbaar dan verse kurkuma.
De natuurlijke stof curcumine richt geen schade aan het lichaam.Kurkuma is daarom een goed middel voor wie op een gezonde manier minder last van pijn wil hebben. Kurkuma lijkt de symptomen zoals niezen, loopneus en verstopte neus te verminderen. Ondersteunt het immuunsysteem en heeft een antioxidant werking.
Kurkuma koopt u in poedervorm of als verse wortel. We raden je vooral aan om verse wortels te kiezen, die je kunt schillen als gemberknolletjes en dan in stukjes of schijfjes snijdt, bijvoorbeeld om thee te zetten. Let op: Grote kans dat u gele handen krijgt bij het verwerken van de verse wortel.
Wat is de houdbaarheid van de kurkuma:
Kurkuma kan het beste bewaard worden in een afgesloten zak in de koelkast. Zo blijft kurkuma 2 weken goed. Bovendien kan je kurkuma ook invriezen.
Kurkuma thee is zeer gezond vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.
Neem daarvoor een glas kokend water en voeg daar een paar schijfjes verse kurkumawortel aan toe of een theelepeltje kurkumapoeder. Met wat honing kun je het nog zoeter maken als je dat lekker vindt.
Gebruik hiervoor alleen witte azijn. U kunt twee eetlepels witte azijn mengen met een beetje schoonmaakalcohol (ongeveer 120 ml). U kunt ook een halve liter warm water met afwasmiddel gebruiken in plaats van alcohol. Gebruik een doek om dit mengsel op de kurkumavlek te deppen.
Door kurkuma-thee te drinken, kun je eenvoudig de hoeveelheid kurkuma afmeten die je dagelijks binnenkrijgt. Veel mensen drinken kurkuma-thee uit gezondheidsoogpunt. De effecten van kurkuma op de gezondheid zijn niet even sterk bewezen, maar je kunt kurkuma-thee ook maken omdat je het lekker vindt.
Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor. Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
De beste manier om de hoogste lichaamsopname van kurkuma te behalen, is door de werkzame stof (Curcuma Longa) te micelliseren. Dit houdt in dat de werkzame stof wordt verpakt in zogenaamde micellen. Je lichaam maakt van nature al micellen aan voor de vertering en opname van moeilijk opneembare stoffen.
Doorgaans neem je tweemaal daags één capsule met water in tijdens de maaltijd. Er zijn ook zachte capsules verkrijgbaar gevuld met een vloeibare vorm van kurkuma. Deze zou het lichaam beter kunnen opnemen.
Gember kurkuma gezond
Beide specerijen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen [2]. Daarom zijn ze goed te combineren bij bijvoorbeeld een (opkomende) verkoudheid of spierpijn. Het is dus zeker de moeite waard om ze te combineren!
Curcuma heeft een gunstig effect de op de werking van hart en bloedvaten*. Een positief effect van het regelmatig nuttigen van dit kruid is een verlaging van een te hoge bloeddruk*.
Kurkuma thee, vooral in combinatie met gember, biedt best wat interessante eigenschappen die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. De stimulatie van de stofwisseling, eetlustbeheersing en ontstekingsremmende effecten zijn aspecten om te overwegen.
Helaas bleek al snel dat kurkuma voor mensen niet erg nuttig is. Curcumine is heel gevoelig voor licht, water, zuurstof en verhitting, meldde de Consumentengids in 2021. Curcumine werkt pas als het in ons bloed wordt opgenomen, maar dat gebeurt nauwelijks.
Combinatie met medicijnen
Voorbeelden van medicijnen waarvan geelwortel de hoeveelheid in het lichaam kan beïnvloeden: antikankermedicijnen. bloeddrukverlagers. ontstekingsremmers.
Gember en kurkuma samen in de thee zijn een zeer goede combinatie. Niet alleen omdat gember kurkuma thee heerlijk van smaak is, maar ook omdat ze allebei erg goed zijn voor de gezondheid. Gember staat bekend om zijn positieve uitwerking op de spijsvertering en het tegengaan van een hoge bloeddruk.
Gember heeft een scherpe, pittige smaak en wordt gewaardeerd om zijn culinaire veelzijdigheid en mogelijke medicinale eigenschappen, terwijl kurkuma een milde, aardse smaak heeft en bekend staat om zijn heldergele kleur en potentiële ontstekingsremmende eigenschappen dankzij curcumine.