Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen. Gevoelens kunnen ook spontaan opkomen. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag.
Bij emotionele mishandeling is er sprake van een chronisch patroon van negatieve uitingen van de ouder die het gevoel van eigenwaarde van het kind aantasten en ondergraven. Een ouder zegt bijvoorbeeld regelmatig tegen zijn kind dat het dom is, dat het ongewenst is of maakt het met opzet bang.
wat met hevige gevoelens te maken heeft
1) betrekking hebbend op de emoties; betrekking hebbend op het gevoelsleven 2) door emotie overweldigd en dat niet kunnen verbergen 3) geneigd tot handelen vanuit zijn o... zeer vatbaar voor gevoelens.
Wanneer het gaat over emotioneel functioneren, spreken we over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit is de ontwikkeling van je zelfbeeld (de manier waarop je naar jezelf kijkt) en het uiten, ontwikkelen en reguleren van emoties. Deze dingen vormen je als persoon, waardoor je een eigen persoonlijkheid ontwikkelt.
Een emotie kenmerkt zich door fysiologische responsen, subjectieve gevoelens, cognities gerelateerd aan deze gevoelens en het verlangen om actie te ondernemen. De emotionele ontwikkeling is erg bepalend voor wat iemand emotioneel aan kan.
Aan de hand van baanbrekend hersenonderzoek onderscheidde hij zeven oer-emoties, ook wel emotiesystemen genoemd (zie het kader onderaan). Hij noemde ze: Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede (met hoofdletters, om ze te onderscheiden van de bijbehorende gevoelens).
Alle emoties die wij als mens kunnen ervaren zijn te herleiden tot onze 4 basisemoties. De basisemoties zijn de 4 B's: Blijheid, Boosheid, Bangheid en Bedroefdheid.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Onze lichaam (fysiek), het denken (mentaal) en onze gevoelens (emotioneel) bepalen te samen hoe we ons gedragen. Fysiek, mentaal en emotioneel zijn aan elkaar gekoppeld. Wanneer we bijvoorbeeld vrolijk zijn, glimlachen we en hebben we positieve gedachten.
Je mentaal welbevinden wordt voor een deel bepaald door hoe goed je je voelt en door de positieve emoties die je ervaart. Het gaat dan over positief en optimistisch zijn, zelfvertrouwen hebben en je goed in je vel voelen. Positieve gevoelens beschermen je namelijk tegen moeilijkere momenten.
De vier basisemoties zijn Blij, Boos, Bang en Bedroefd. Daarnaast noemen we hier 'Body'. De term 'Body' gebruiken we hier voor alle lichamelijke emoties/gevoelens, die wij los van onze vier psychologische basisemoties kennen.
Als je hersenen beschadigd raken, kunnen er veranderingen in het ervaren van je emoties ontstaan. Je bent bijvoorbeeld snel boos of verdrietig, of juist overdreven vrolijk. Ook kan het zijn dat je weinig emoties meer ervaart. Dit kan tot problemen leiden, voor jou en je naasten.
Dit is het verschil in het kort: een emotie heeft een betekenis, het zegt iets over hoe jij de wereld interpreteert of wat jij van een specifieke situatie vindt. Een gevoel zit in je lichaam en hoeft geen aanwijsbare oorzaak te hebben.
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging. Of hun gedrag is heel onvoorspelbaar, het ene moment lief, het andere moment afwijzend, waardoor een kind geen veiligheid voelt.
Emotionele beschadiging vindt plaats wanneer persoonlijke conflicten en emoties direct ons fysieke en psychologische welzijn beïnvloeden. Emotionele beschadiging manifesteert zich door symptomen zoals geïrriteerdheid, depressie, emotionele instabiliteit en vermoeidheid.
Emotionele verwaarlozing is een patroon dat geleidelijk is ontstaan. De ouder-kindrelatie kenmerkt zich door liefdeloosheid en afwijzing. Verwaarlozing is meestal het gevolg van onvoldoende mogelijkheden van ouders om de behoeften van hun kinderen te herkennen en te vervullen.
Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Zij weten dat de vrees voor verandering verlammend werkt, en hun succes en geluk tegenwerkt. Ze denken dus na over mogelijke veranderingen, en plannen hoe ze met die verandering zullen omgaan.
Angst is een emotie die bij dreigend gevaar, echt of in het voorstellingsvermogen, een reactie prikkelt in het brein. Die kan leiden tot een automatische reactie: een vecht-, vlucht- of verstijf reactie.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Moeheid is de emotie die hoort bij verlies van levenslust - het leven heeft iedere aantrekkingskracht verloren. Het herstel daarvan, bij kinderen en volwassenen, bezien vanuit een breed perspectief, vormt het onderwerp van dit bewust prikkelende boek.
Wat is een emotionele blokkade? Wanneer je een emotionele blokkade hebt, dan voel je dat je emotioneel niet meer goed functioneert. Het kan zijn dat je stil wordt, maar het kan ook gebeuren dat je juist heel druk bent of boos wordt. Vaak voel je het ook in je lijf.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Als basisemoties kennen we de volgende 8 emoties, namelijk: vreugde, angst, verdriet, woede, liefde, schaamte, afschuw en verbazing.
Mensen met alexithymie hebben vaak naast de bovengenoemde symptomen te lijden van chronische dysforie of uitbarstingen van schreeuwen of woede. Bij het vragen naar gevoelens kunnen de meesten zich redelijk uiten, maar lijken verward bij vragen over details.
Trots is een positieve emotie, maar er is een grens die tijdens het uitdrukken van trots niet overschreden zou moeten worden. Bij het overschrijden van deze grens, transformeert positief geëvalueerde trots naar negatief geëvalueerde arrogantie of hoogmoed (Reissland, 1994).