Van binnen is de kaas licht roomgeel. De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een
Het vierkant wordt gewassen met pekel om een plakkerige sinaasappelschil te creëren die wordt onderbroken door zachte, grijze schimmel. Taleggio is heerlijk gesmolten over geroosterde aardappelen, en net zo indrukwekkend op een kaasplank of gecombineerd met wat rustieke salami en een glas Noord-Italiaanse rode wijn .
De kaas werkt ook goed als vulling voor pasta's, risotto, frittata en over gesmolten polenta. Hij smaakt licht zoet, is heerlijk zacht en proeft naar een combinatie van amandelen en witte truffels. De kaas wordt sterker naarmate hij ouder wordt.
Taleggio is een tafelkaas die perfect is om zo te eten of om toe te voegen aan gerechten zoals de populaire Risotto al Taleggio . Wat betreft de wijn, het past goed bij een rode, fruitige en koele wijn, zoals Franciacorta Rosso DOCG.
Gewassen korstkazen, die zijn gebaad in pekel of alcohol zoals bier of wijn, zijn meestal vlezig en scherp. Deze kazen passen dus goed bij even sterke smaken. Taleggio is een klassiek voorbeeld en combineert prachtig met vleeswaren zoals prosciutto of coppa .
De geur is sterk, de smaak is zacht, vol zilt en romig. Hoe ouder de kaas hoe scherper deze smaak wordt. Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta's, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil.
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
Gewassen korst en vierkante kaas
Vierkante kazen moeten diagonaal vanaf de hoek worden gesneden. Een kaas als Saint Angel kan in die gelijkbenige driehoeken worden gelaten. Voor grotere kazen zoals taleggio, snijdt u opnieuw in een kruispatroon .
De calorie-inname van taleggio kaas is zeker niet te verwaarlozen; de kaas levert namelijk 315 calorieën per 100 gram. Dezelfde hoeveelheid bevat ook een hoeveelheid gelijk aan 26,2 gram verzadigd vet. Deze gewassen korstkaas heeft echter uitstekende voedingseigenschappen, waaronder een hoge eiwitwaarde (19 gram) .
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
Taleggio kan geraspt op salades worden geserveerd . Omdat het goed smelt, kan het worden gebruikt in risotto of op polenta. Ingrediënten: Gepasteuriseerde KOEMELK, Zout, Dierlijk stremsel.
Taleggio PDO is een zachte, gewassen korstkaas uit Lombardije, Italië. Het is vernoemd naar Val Taleggio, een alpiene vallei. Lombardije staat bekend om de productie van Gorgonzola, maar dit juweeltje van een kaas mag u niet over het hoofd zien.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Als u schimmel in de kaaspasta zelf opmerkt , gooi deze dan onmiddellijk weg, want dit is een duidelijk teken van bederf. Smaakprofiel: Taleggio heeft een robuust en complex smaakprofiel.
Taleggio is het lekkerst als u het binnen een week na aankoop eet. U kunt het echter goed verpakt maximaal drie weken in de koelkast bewaren.
Taleggio smelt heerlijk en is een heerlijke topping voor gebakken aardappelen, hier gecombineerd met spek en een romige witte wijnsaus.
Talleggio. Italiaans kaasje gemaakt van gepasteuriseerde volle koemelk. De gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met grijze strepen en een klein beetje schimmel. Juist die korst zorgt voor de karakteristieke, sterke geur en de zachte, zoete smaak.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Taleggio, net als elk bederfelijk voedsel, mag niet voor langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard . Kaas, inclusief Taleggio, is vatbaar voor bacteriegroei wanneer het wordt blootgesteld aan temperaturen tussen 40°F en 140°F (4°C en 60°C).
Taleggio PDO is vierkant, met een dunne, zachte korst; de korst heeft een natuurlijke roze kleur, met de karakteristieke aanwezigheid van grijze of licht saliegroene schimmel . De kaas is uniform en compact en zachter bij de korst; na rijping is hij kruimelig in het midden.
Een spade mes wordt gebruikt voor harde, oude kaas, zoals Parmigiano-Reggiano, Grana Padano en pecorino Romano. De kleine scherpe, puntige rand is geweldig om stevigere kazen weg te hakken, waardoor je hapklare stukjes krijgt.
Een truckle kaas is een cilindervormig kaaswiel, meestal hoger dan breed, en soms beschreven als tonvormig. Het woord is afgeleid van het Latijnse trochlea, 'wiel, katrol'. Truckles variëren enorm in grootte, van de met was bedekte kazen die in supermarkten worden verkocht, tot ambachtelijke kazen van 25 kilogram of groter.
Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker.
Reblochon, een kaas die oorspronkelijk uit de Franse Alpen komt , wordt vaak vergeleken met Taleggio-kaas vanwege hun vergelijkbare texturen en smaken. Beide kazen hebben een duidelijk romig, nootachtig en aards smaakprofiel. Taleggio heeft echter een iets hogere pittigheid vergeleken met Reblochon.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.