Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht. Is sushi met stokjes eten dan verkeerd? Nee hoor, dat wordt in de meeste restaurants gewoon gedaan.
In het Westen denken we vaak dat Japanners alles met stokjes eten, maar in Japan eten ze sushi juist met de handen. Het eten van sushi met stokjes is een typisch Westers gebruik en is hier waarschijnlijk geïntroduceerd omdat het er leuk en Aziatisch uitziet.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Eetstokjes hebben altijd twee verschillende uiteindes. Het ene uiteinde is wat dikker en vierkant en het andere dunner en rond van vorm. Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Meer smaak. Volgens Aziaten smaakt eten ook nog eens lekkerder met stokjes. Als je met stokjes eet, krijg je met elke hap veel zuurstof binnen, en daardoor proef je de smaken beter. Lekker slurpen dus!
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi is een Japans hapje bestaande uit nori -oftewel zeewierbladen-, Japanse afgekoelde kleverige rijst en vis en groenten. Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Je kan sushi het beste bewaren door de sushi in plastic folie te wikkelen. Vervolgens doe je dit in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast. Binnen 24 uur moet je de sushi dan opeten (behalve sushi zonder rauwe vis, die kun je maximaal 36 uur bewaren).
Wist je dat je niet alles met stokjes hoeft te eten? De Japanners eten zelfs vaker sushi met hun handen dan met stokjes… Maki is namelijk perfect om met je handen te eten en dat is ook hoe de etiquette het voorschrijft. Nigiri eet je daarentegen weer met je stokjes.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Hoe eet je sushi
Zo krijg je waarschijnlijk te veel sojasaus op je rijst en heb je kans dat de kleefrijst uit elkaar valt. Dip dus alleen je vis in de sojasaus! Dus bij nigiri sushi (het bolletje rijst met een stukje vis erop) probeer je de sushi aan de vis-kant in de sojasaus te dopen.
Het is misschien een scherp en heet goedje om te eten, maar wasabipasta, de groene Japanse pasta die bij sushi wordt geserveerd, kan helpen ontgiften en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het zelfs darmkankercellen kan doden.
Geniet van Temaki
Temaki sushi is een variant waarbij de rijst en de vulling niet gerold is, maar een puntzakje van zeewier waar de ingrediënten ingestopt worden. De puntzak dien je tegelijk met de vulling af te bijten. Dit is de enige sushi waarin je mag bijten.
Ingelegde gember (gari) plakjes roze
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
Gari is jonge gember, gesneden in flinterdunne plakjes en ingelegd in azijn met suiker en een klein beetje zout. Hoe jonger de gember is, des te rozer deze kleurt. Hoe ouder de gember wordt hoe geler deze kleurt.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Meestal zitten de stokjes nog aan elkaar als je in een restaurant komt (zo weet je ook zeker dat ze nog niet eerder gebruikt zijn) en de kant waar de stokjes aan elkaar zitten is de dikkere kant. Die dikkere kant is het gedeelte dat je in je hand houdt. Pak eerst één eetstokje.