Pasta eet je met een vork, alleen een vork, en nergens anders mee. Een mes is al helemaal faux pas, maar zelfs een lepel hoort niet in de buurt te komen van je bord.
Je gebruikt uitsluitend je vork. Draai de spaghetti rond je vork en gebruik daarbij je bord als weerstand. Zo draai je een perfecte enkele hap spaghetti rond je vork, die je zonder lepel of mes kunt veroberen. Het is misschien even klungelen op het begin, zo je vork moeten ronddraaien in en met één hand.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Een van de belangrijkste pastaregels: breek de pasta niet voor het koken. Zoals de Italianen zeggen: elke pastasoort heeft zijn eigen vorm en bestaan. Pasta breken is dus Italiaanse heiligschennis. Laat lange pasta gewoon lang, en indien je liever korte pasta eet, kies voor spirelli of macaroni.
Voor de Nederlandse pasta-eter is alles geoorloofd: een mes en vork gebruiken om de pasta te snijden, een vork en lepel om de pasta op de lepel te draaien – sommige mensen breken de spaghetti zelfs in kortere stukken voor deze in de pan te gooien om te koken, zodat het later makkelijker eten is.
Geen parmezaan over pasta of risotto met zeevruchten
Pasta of risotto met schelpen of andere zeevruchten? Ook daar gooi je geen Parmigiano overheen. De sterke smaak van kaas overvleugelt de subtiele smaak van vis, dat is de reden.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Bij de Italianen thuis bestaat het diner vaak uit een secondo, vlees of visgerecht met groenten en wat brood. Ze eten dus een lichtere maaltijd dan tijdens de lunch.
Don't.
Hoewel de jongere generaties thuis al eens een fles Coca-Cola of Fanta op tafel durven zetten, is het op restaurant not done om frisdrank bij het eten te bestellen. In Italië krijg je overal een gratis kan water op tafel. Je kunt uiteraard ook flessenwater bestellen.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
De drie belangrijkste recepten zijn spaghetti alla carbonara (met guanciale spek, parmezaanse kaas en eieren), spaghetti alla puttanesca (met een gepeperde tomatensaus, kappertjes en ansjovis) en spaghetti all'amatriciana (met guanciale spek, tomaten, pecorino en peperoncino).
Je schept de soep van je af, op de lepel. Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand. Die rust met zijn pols op de rand van de tafel.
Voor sneetjes brood bij ontbijt of lunch worden geen vorken ingezet, tenzij er iets warms op ligt dat eraf kan druipen: kroketten, gebakken eieren of iets dergelijks. Een simpele boterham met kaas of jam wordt met een mes in twee of vier stukken gesneden en vervolgens met de hand naar de mond gebracht.
Wat het gebruik van lepels betreft: in Nederland en andere westerse landen wordt de lepel gebruikt voor soep en desserts, en niet voor de warme maaltijd. Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Maak daar dan ook gebruik van. Klinkt misschien gek, maar het is in Napels juist de bedoeling om pizza met bestek te eten. Bestel je de pizza op straat en krijg je geen bestek? Vouw je punt dan dubbel en vouw het uiteinde helemaal richting de korst voor een perfecte pizza-envelop.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Brood bij het eten
Bij elke pastamaaltijd zit brood. De pasta is belangrijk, maar ook de boel er omheen. Gefrituurde inktvisringen, sla, fruit en zoals gezegd meerdere soorten brood. Van seriale (bruin brood) naar bianco (wit brood) en regionale broden.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Het enige wat je nodig hebt: een pollepel en een lange keukentang of vleesvork. Als de pasta gekookt is, pak je het op met de keukentang en legt het in de pollepel. Vervolgens draai je de pasta met de tang rond, totdat je een mooi nestje hebt gevormd. Als dat is gelukt, moet je voorzichtig te werk gaan.