Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
De groene papaya is de onrijpe variant van de papaya. Hij rijpt dan ook niet meer na. Deze papaya is geschikt om mee te koken en wordt dan ook meer als groente gebruikt dan als fruit. Het wordt veel gebruikt bij hartige gerechten, omdat ze niet zo zoet zijn als de rijpe papaya.
De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren. – De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten.
Een rijpe papaja kun je nog tot drie dagen bewaren bij een temperatuur van 5 tot 12 graden. De koelkast is dus het meest geschikt. Groene vruchten kun je langer bewaren, want deze worden pas rijp als de kleur in geel veranderd. Groenen papaja's kun je soms nog weken bewaren.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
De smaak van de vrucht is zoetzuur met een geheel eigen aroma. De kleine pitjes zijn eetbaar, maar worden vaak verwijderd. Ze zitten in een geleiachtige massa binnen het vruchtvlees. Een guave komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
Bloemen en vruchten zijn in ons land alleen mogelijk als je de papaja plant kweekt in een warme serre of kas. Zet de oudere planten in de zomermaanden buiten op een zonnige beschutte en zo warm mogelijke plaats en geef behoorlijk veel water en mest.
Papaja-olie is door Indiase helers eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van uitslag en andere huidproblemen. Papaja-olie is hoog in fruit-enzymen, waardoor het ideaal is voor gebruik als een prachtige natuurlijke exfoliator waarmee voorzichtig dode huidcellen worden verwijderd.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
Wil je fruit sneller laten rijpen, leg het dan in de zon. Wil je het juist langer bewaren, leg het in de koelkast. Het is een bekende truc: leg een overrijpe banaan bij een harde avocado en alles komt goed, maar zo simpel is het niet. Een overrijpe banaan geeft niet zoveel ethyleen meer af.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, ruikt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt zoet en meloenachtig. Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg de zeer zoete smaak.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
In het voorjaar kan de plant het beste na de ijsheiligen naar buiten en voor de eerste nachtvorst naar binnen. Geef de Papaya voldoende water, maar zorg ervoor dat hij geen natte voeten houdt. In de potgrond zit 9 maanden voeding dus het tweede jaar moet u regelmatig bijmesten.