Was courgette voor gebruik en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig, de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette kun je rauw eten, maar ook gebakken (in koekenpan of wok) of gegrild. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Smaak. De bolcourgette kun je gebruiken bij de lunch, het diner of in een salade. In een soep of hartige taart komt hij ook goed tot zijn recht.
De ronde courgette, ofwel bolcourgette, is qua vrucht hetzelfde als zijn langgerekte broer. De kleur en smaak zijn identiek, alleen de vorm is anders. Door zijn bolle vorm biedt deze courgette andere mogelijkheden in de keuken. De bolcourgette wordt geteeld in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak. Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
Was courgette voor gebruik en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig, de witte zachte pitten kun je gewoon eten. De courgette kun je rauw eten, maar ook gebakken (in koekenpan of wok) of gegrild. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Een courgette (zukini, ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten.
Oogst courgettes best jong, als ze zo'n 15-20 cm groot zijn. Niet alleen smaken de vruchten dan het beste, dit bevordert bovendien de vruchtzetting met een hoge opbrengst als gevolg. Meer dan 30 vruchten oogsten per plant is dan ook geen uitzondering.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien. Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Als courgette bitter smaakt, is er bij het eten ervan een groot risico op vergiftiging met in het ergste geval fatale gevolgen. De oorzaak van de bittere smaak zijn de eigen, giftige cucurbitacines, die worden gekweekt uit premium supermarktvariëteiten en vaak worden aangetroffen in hobbytuincourgettes.
Courgette is een goede bron van de antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze twee carotenoïden vertonen krachtige anti-aging eigenschappen. Ze beschermen de cellen van het lichaam en de huid tegen schade door vrije radicalen, die anders tot vroegtijdige veroudering kunnen leiden.
Enkele natuurlijke vochtafdrijvende middelen zijn diverse soorten fruit en groente. Hier is een lijstje van groente en fruit die je lichaam helpen vocht af te drijven: Fruit, zoals: ananas, perzik, citroen, peer, meloen, aardbeien, druiven, vijgen, papaja, cranberry's, kiwi.
(Veel) meer plassen kan verschillende oorzaken hebben, zoals heel veel vocht binnenkrijgen, nervositeit, diabetes, een overactieve blaas, een blaasontsteking, een vergrote prostaat of het gebruik van vochtafdrijvende medicatie. In het geval van een medische oorzaak kan uw arts er wellicht bij helpen.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Het is een frisse, neutrale smaak en de courgette heeft stevig vruchtvlees. Voor de groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten. Courgette is een veelzijdige groente die heel veel mogelijkheden kent.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.