Voedingswaarde van cacao (100 gram) Natuurlijk gebruik je nooit 100 gram cacao. Een klein beetje is al genoeg om een gerecht 'chocolade-achtig' te maken. Met een kleine theelepel cacao van 5 gram tover je je bakje kwark al om in een chocoladetoetje. Cacao is dus een caloriearme smaakmaker voor gerechten.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten. Kokosolie maakt de smaak zachter.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Eet het gewoon zoals het is, natuurlijk ! Je proeft de smaken van de cacaoboon, en omdat het zo'n decadente traktatie is, heb je er niet veel van nodig. Bakken is een andere goede toepassing voor 100 procent pure chocolade.
Om te profiteren van de voordelen voor de gezondheid van het hart van Super Cacao, meng je gewoon 2 theelepels in warme of koude melk en zoet je het naar smaak (maak eerst een pasta om klontjes te voorkomen voordat je je glas bijvult - of gebruik een garde). Wij vinden de onze lekker met een paar druppels vanille-essence en een snufje kaneel.
Rauwe cacao is een stemmingsverbeteraar, antidepressivum en ondersteunt een goede nachtrust, omdat het fundamentele neurotransmitters voor de hersenen bevat, zoals tryptofaan. Rauwe cacao helpt ons om ons gelukshormoon serotonine aan te maken, wat ook belangrijk is voor de productie van ons slaaphormoon melatonine.
Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop de cacaoboon na de oogst wordt verwerkt en hoe de gezondheidsvoordelen worden gewijzigd als gevolg van deze verwerking. Simpel gezegd verwijst cacao naar de minimaal verwerkte vorm van de cacaoboon, terwijl cacao verwijst naar de sterk verwerkte vorm van de boon .
Cacaobestanddelen worden verwerkt uit de cacaoboon. De cacaoboon bevat stoffen die 'polyfenolen' worden genoemd, die antioxidanten bevatten en kunnen helpen beschermen tegen hartziekten en het cholesterol verlagen . Cacaobestanddelen bevatten ook het mineraal magnesium, dat kan helpen hartziekten te voorkomen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Cacaoboter kan op zichzelf worden gegeten, maar het is lekkerder als je het in chocoladerecepten gebruikt, gemengd met andere ingrediënten . Cacaoboter voor de huid. Cacaoboter is vast, maar je kunt het direct op je droge huid of droge lippen wrijven. Het smelt na een tijdje vanwege de temperatuur van je huid, dus het kan een beetje rommelig zijn.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Kan goed zijn voor je hart- en bloedvaten
En wel hierom: chocolade met een hoog percentage cacao kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart doordat het de bloeddruk verlaagt, de werking van de bloedvaten verbetert en mogelijk zelfs het lipidenprofiel (het cholesterol- en triglyceridengehalte) verlaagt.
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent, kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding.
Smaakt helemaal naar chocola, maar bevat 0% toevoegingen. Ook geen suiker. Raw cacao is dan ook niet zoet!
Absoluut! Als je alleen 100% chocolade eet, krijg je de puurste, meest rauwe vorm van chocolade.
Antioxidanten in 100% cacaochocolade
Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen . Flavanolen kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedstroom. Polyfenolen kunnen mogelijk een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Onderzoek suggereert dat het toevoegen van meer cacaopoeder aan uw dieet helpt uw aandacht, werkgeheugen en algemene cognitie te verbeteren. Het kan ook helpen de cognitieve prestaties te herstellen bij mensen met slaapgebrek. Cacaopoeder bevat ijzer, zink en selenium. Deze mineralen helpen uw lichaam functioneren en versterken uw immuunsysteem.
Net als chocolade komen cacaonibs van cacaobonen, maar zijn ze niet zo sterk bewerkt als chocolade . Ze zijn het meest commerciële product dat je kunt krijgen dat in de buurt komt van de echte cacaoboon. Cacaonibs bevatten alle nuttige voedingsstoffen die in chocolade zitten, maar bevatten niet zoveel ongezonde toevoegingen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.